Gerelateerde artikels
Conservenblik is gedeukt of staat bol: eten of niet?
dossier
Blikjes zijn ontworpen om voedsel veilig te bewaren. Maar als ze beschadigd of gedeukt zijn, kunnen ze gezondheidsrisico's opleveren. Waar moet je op letten?
Lees ook: Is het gevaarlijk om rijst opnieuw op te warmen?
Als een blik gedeukt of vervormd is, kan dat verschillende oorzaken hebben.
- mechanische impact: tijdens transport of opslag.
- een productieprobleem: fabricagefouten of slechte afdichting.
- een verandering binnenin het product: ontwikkeling van gassen geproduceerd door bacteriën.
Lees ook: Mag je verkleurd vlees opeten?
Mag je voedsel uit een gedeukt conservenblik eten?
- Conservenblik is licht beschadigd: Als het blik gewoon gedeukt is zonder schade aan de verzegeling, is de inhoud over het algemeen veilig om te eten.
- Conservenblik met sporen van roest (of lekkend blik): Het product is in contact geweest met de lucht. Het voedsel is waarschijnlijk bedorven.
- Conservenblik staat bol: Dit kan wijzen op bacteriële besmetting, met name door Clostridium botulinum, dat botulisme veroorzaakt.
Bacteriën zoals Clostridium botulinum kunnen zich ontwikkelen in afwezigheid van zuurstof en zo een dodelijk gif produceren. Conserven lopen vooral risico als ze niet voldoen aan de sterilisatienormen, bijvoorbeeld bij zelfgemaakte conserven.
In principe mogen gedeukte blikjes niet verkocht worden, zelfs niet als de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is, omdat de kwaliteit, versheid en houdbaarheid niet langer gegarandeerd kunnen worden. De beschermende laag in het blik kan beschadigd raken en er kunnen stoffen in het voedsel terechtkomen die ongeschikt zijn voor consumptie (bacteriën, chemische resten, schimmel, enz.). Als je de inhoud van het blik toch opeet, loop je risico op vergiftiging.
Bronnen:
https://wyoextension.org
https://www.mcgill.ca
https://ask.usda.gov
https://favv-afsca.be
auteur:
Olivia Regout,
gezondheidsjournalist