Is het gevaarlijk om rijst opnieuw op te warmen?

dossier

Sommige mensen beweren dat je kan ziek worden als je rijst opnieuw opwarmt. Enerzijds is dat juist, opgewarmde rijst kan een voedselvergiftiging veroorzaken, maar het opwarmen zelf kan niet zozeer kwaad. De manier waarop de rijst is bewaard, speelt wel een cruciale rol.

Lees ook: Tips om voedsel veilig te bewaren

Lees ook: Hoelang kan je etensresten bewaren?

Voedselvergiftiging door Bacillus cereus

Getty_rijst_basmati_2024.jpg

© Getty Images

Ongekookte rijst kan sporen bevatten van Bacillus cereus, bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De sporen kunnen overleven als de rijst wordt gekookt, en als je gerecht op kamertemperatuur blijft staan, kunnen de sporen uitgroeien tot bacteriën. Als de bacteriën zich vermenigvuldigen, kunnen ze gifstoffen produceren die braken of diarree veroorzaken.

Hoe langer gekookte rijst op kamertemperatuur blijft, hoe groter het risico op de voedselvergiftiging. De rijst in de koelkast bewaren, is dus heel belangrijk. 

De bacterie kan overigens ook voorkomen in andere gerechten die te lang en niet koud genoeg bewaard werden, zoals pastagerechten, eiwitrijk voedsel, sausjes en pudding.

Lees ook: Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?

Symptomen van voedselvergiftiging

Als je rijst eet die de Bacillus cereus-bacterie bevat, zal je eerst misselijk worden. Minstens een half uur en maximum 6 uur later zal je beginnen overgeven, en daarna komt de diarree op. De symptomen zijn heel vervelend, maar gelukkig van relatief korte duur. Na zo’n 24 uur tot 48 uur voel je je weer beter.

Lees ook: Hoe warm je voedsel correct op in de microgolfoven?

Tips om rijst veilig te serveren

  • In het ideale geval serveer je rijst zodra hij gekookt is.
  • Als dat niet mogelijk is, laat de rijst dan zo snel mogelijk afkoelen (bij voorkeur binnen 1 uur).
  • Bewaar rijst niet langer dan 1 dag in de koelkast totdat je het opnieuw opwarmt.
  • Als je rijst opnieuw opwarmt, controleer dan altijd of hij helemaal opgewarmd is.
  • Warm rijst niet meer dan één keer op.

Lees ook: Hoeveel rijst of pasta per persoon?

Lees ook: Hoe gezond is rijst?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.nhs.uk

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram