Hoe lang kan je etensrestjes bewaren?

123-h-etensrest-08-19.jpg

nieuws Restjes kan je weer opwarmen of verwerken in een soep, maar je moet ze wel op de juiste manier bewaren! Als je op deze manier te werk gaat, zit je safe.

1. Hoe lang kan voedsel op kamertemperatuur blijven?
Het maakt niet uit of het restje koud of warm is, zorg ervoor dat het binnen de twee uur in de koelkast belandt. Binnen het uur zelfs als de omgevingstemperatuur meer dan 30 °C bedraagt, want bacteriën verspreiden zich het snelst wanneer de voedseltemperatuur tussen de 4,5 en 60 °C ligt.
Een warm gerecht dompel je wel best eerst in ijswater om het af te koelen want anders wordt je frigotemperatuur te warm.


2. Hoe bewaar je voedsel? 
Je bewaart voedselrestjes best in luchtdichte potjes met deksel. Zo blijven ze 3 à 4 dagen houdbaar in de koelkast en 3 à 4 maanden in de diepvries. Gooi een gekoeld of diepgevroren product weg als je niet weet hoe lang het er al zit of als je twijfelt.


3. Hoe warm je voedsel(restjes) op in de microgolfoven? 
Doe het in een pot of kom die geschikt is voor de microgolfoven. Veel plastiekdozen zijn dat niet en geven bij microgolfgebruik chemicaliën vrij die zich gaan vermengen met je voedsel.
Warm het voedsel op tot de kernthermometer aangeeft dat het minimum 75 °C heeft.


4. Hoe serveer je het opgewarmde voedsel?
Serveer het op een bord of in een kommetje; vermijd het gebruik van aluminiumfolie of –bakjes.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram