Hoe warm je voedsel correct op in de microgolfoven?

123-h-microgolf-opwarmen-11-21.jpg

dossier Het klinkt misschien als een overbodige vraag. En ja er is uiteraard wel een handleiding bij het toestel dat je hebt gekocht, maar toch gebruiken veel mensen hun microgolfoven niet op de juiste manier. Vijf vuistregels voor een optimaal resultaat.

Lees ook: Hoe reinig je de microgolfoven zonder het gebruik van schadelijke producten?

1. Het juiste recipiënt

Metaal krijgt altijd een no go. Maar je verwijdert ook best de verpakking van je afhaalgerecht of kant-en-klaar gekochte maaltijd voor je hem in de magnetron schuift. Niet alleen de aluminiumfolie die erop ligt, maar ook de plasticfolie en isomo of piepschuim. Bij het opwarmen kunnen uit die materialen namelijk moleculen loskomen die zich met je voeding vermengen. Ideale materialen voor gebruik in de magnetron zijn glas, porselein, karton, geglazuurd aardewerk en bepaalde soorten kunststof. 

Lees ook: Is de microgolfoven ongezond? Vijf mythes over de gevaren van de microgolfoven

2. Enkel voedsel dat geschikt is voor de magnetron.

  • Met voedsel dat omhuld is door een schil (fruit) of een dop (eieren) kan je sowieso niet bij de microgolf terecht. De schil of dop houdt de opgewekte inwendige warmte tegen waardoor de vrucht gaat exploderen. Bevroren fruit wordt dan weer een slappe brij wanneer je het opwarmt in de microgolfoven en het gaat ook ontploffen en spatten. Je kunt bevroren fruit beter opwarmen door het, verpakt in een plasticzak, in warm water te laten baden.
  • Kip of ander mager vlees wordt taai als je het in de magnetron opwarmt, net omdat het weinig vet bevat. Zeevruchten krijgen dan weer een rubberachtige textuur. 

Lees ook: Moet je kip afspoelen met water voor het koken?

3. Gelijkmatige opwarming

Hoe groter de hoeveelheid voedsel die je in de microgolfoven steekt, hoe meer kans dat er koude zones zijn die niet mee opwarmen. Je kunt die ongelijke opwarming vermijden door het voedsel (bijvoorbeeld een stuk vlees) in kleinere stukjes te snijden, door het in kleinere en platte porties te verdelen die snel klaar zijn, of door het te verwarmen met tussenpauzes waarbij je het telkens omroert om de warmte mooi egaal te verdelen. Spaghetti kan je best opwarmen in de magnetron nadat je een onbedekte cirkel hebt vrijgemaakt in het midden van het bord. Zo verspreidt de warmte zich geleidelijk. 

Lees ook: Hoe warm je een pizza of een ovenschotel weer op zonder dat hij uitdroogt?

4. Elk soort voedsel vraagt een andere bereidingstijd

Een volledige maaltijd opwarmen waarbij het bord gevuld is met verschillende soorten voedsel, is niet altijd zo’n goed idee. Elk onderdeel vraagt namelijk een andere opwarmingstijd. Het ideale scenario is om vlees of vis, groente en aardappel of rijst/pasta elk afzonderlijk op te warmen volgens het vermogen en de tijd die daarvoor geschikt zijn. Daarna leg je alles samen op je bord.

Lees ook: Mycotoxinen (schimmelgif): 'Gooi beschimmeld voedsel weg'

5. Vermijd uitdroging

Zorg ervoor dat je gerecht niet uitdroogt. Dat doe je door het langzaam op te warmen (op een laag wattage) en door het af te dekken met een vochtige doek of magnetronfolie. Gebruik bij voorkeur een bord of recipiënt met deksel speciaal voor microgolfoven-toepassing of sprenkel een paar druppels water over het voedsel. 

Lees ook: Handige wistjedatjes voor in de keuken: een restje opwarmen in de microgolfoven

Bronnen:
https://www.culy.nl
https://www.bnnvara.nl

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram