Moet je kip afspoelen met water voor het koken?

In dit artikel
Moet je kip afspoelen met water voor het koken?

dossier

Veel mensen spoelen een kippenfilet (maar ook rauwe vis, garnalen...) met water voor ze die bereiden. Ze denken daarmee mogelijk schadelijke organismen te kunnen vermijden. Maar is dat wel een goed idee?

Lees ook: Hoe kunt u voedselbesmetting door Campylobacter voorkomen?

Campylobacter

123m-rauw-kip-kippefilet-vlees-bact-02-17.jpg

Veel kippenvlees is besmet met Campylobacter. Dat is een bacterie die leeft in de darmen van dieren en via hun uitwerpselen bijna overal voorkomt, onder meer op het vlees van geslachte kippen. Campylobacter kan ernstige voedselinfecties veroorzaken. Jaarlijks worden in België volgens het Federaal Voedselagentschap FAVV zo'n 7.000 gevallen van voedselinfecties door Campylobacter gemeld, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Het helpt niet om de kippenfilets af te spoelen. De enige manier om een besmetting met Campylobacter te voorkomen is het vlees voldoende te verhitten. Alleen als je het vlees door en door bakt, worden alle bacteriën gedood.

Kruisbesmetting

Door de rauwe kippenfiets af te spoelen onder de kraan, kan je er onbewust voor zorgen dat de bacteriën die erop zitten via waterspatten in de keuken verspreid worden, en bijvoorbeeld terecht komen in een glas water, op groenten die je al gewassen hebt, op de snijplank, enzovoort. Om kruisbesmetting te vermijden, is het belangrijk dat je een aantal hygiënemaatregelen in acht neemt.

  • Was je handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees. Problemen ontstaan vaak omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgepakt, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
  • Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
  • Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw en gaar vlees, en voor groente.
  • Gebruik bij het bereiden van voedsel nooit schalen, vorken of messen waar al rauwe producten op gelegen hebben zonder ze eerst grondig gereinigd te hebben.
  • Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.
  • Bewaar kip in de koelkast, bij een temperatuur van 4 °C. Invriezen kan ook. Dat vermindert het aantal Campylobacter-bacteriën, maar het doodt niet alles. Als je de kip ontdooit in de microgolfoven, moet je het direct daarna bereiden. 

Lees ook: Een wistjedatje voor in de keuken: is een plastic snijplank hygiënischer dan een houten snijplank?

Bronnen: 
http://www.afsca.be/tips/kippenvlees.asp
http://ww.voedingscentrum.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram