Hoe gezond zijn pompoenen?

123-h-pompoen-10-20.jpg

dossier

Pompoen is technisch gezien een vrucht omdat hij zaden bevat. Maar qua voedingswaarde leunt hij meer aan bij de groentefamilie. Een pompoen bevat weinig calorieën, terwijl hij wel rijk is aan vitaminen en mineralen. We overlopen de gezondheidsvoordelen.

Lees ook: Hoe kan je een pompoen gemakkelijk versnijden?

Lees ook: Kunnen pompoenen giftig zijn?

8 gezondheidsvoordelen van pompoen

 1. Een boost van bètacaroteen
  Net als de aanverwante wortel en de zoete aardappel zijn pompoenen rijk aan bètacaroteen. Je lichaam zet deze antioxidant om in vitamine A. Je hebt vitamine A nodig om te zien, ziektekiemen af te weren en je voortplantingsstelsel goed te laten werken. Het helpt ook je hart, longen, nieren en andere organen gezond te houden.
 2. Scherpt je zicht aan
  Een kopje pompoen levert 200% van de dagelijkse aanbevolen vitamine-A-inname. Vitamine A helpt je ogen gezond te houden en beter te zien, vooral bij weinig licht.
 3. Beperkt je kankerrisico
  De vitamine A in pompoen heeft nog een ander voordeel: een lager risico op bepaalde soorten kanker, zoals longkanker en prostaatkanker. Dat effect kan je niet uit vitamine-A-supplementen halen. 
 4. Verhoogt je immuniteit
  Naast bètacaroteen bevatten pompoenen vitamine C, vitamine E, ijzer en foliumzuur. Deze vitaminen en mineralen versterken het immuunsysteem. Meer pompoen in je dieet bevordert de werking van je immuunsysteem, zodat de cellen ziektekiemen beter kunnen afweren en wondjes sneller laten genezen.
 5. Bron van kalium voor hart- en metabole gezondheid
  De oranje kleur van pompoen wijst erop dat de vrucht vol zit met kalium. Dit mineraal is cruciaal voor het verlagen van de bloeddruk. Ongezouten pompoenpitten zijn ook rijk aan mineralen en plantensterolen die het HDL-cholesterolgehalte (de "goede" soort) verhogen en de bloeddruk helpt te verlagen. Bovendien tonen studies aan dat een hoger kaliumgehalte het risico op beroertes, nierstenen en diabetes type 2 kan verlagen. Nog een voordeel: kalium kan ook de botmineraaldichtheid verhogen, wat de gezondheid van je botten ten goede komt.
 6. Goed voor de lijn
  Pompoenen bevatten veel vezels en weinig calorieën. Dat betekent dat ze je een vol gevoel geven zonder je totale dagelijkse voedselinname te verhogen. De vezels in je dieet bevorderen ook de spijsvertering.
 7. Een betere nachtrust
  Pompoenpitten bevatten tryptofaan, een aminozuur dat de chemische stof serotonine helpt aan te maken. Serotonine geeft je niet alleen een goed gevoel, maar is ook belangrijk voor een goede nachtrust.
 8. Verzacht de huid
  De antioxiderende kracht van bètacaroteen in pompoen gaat de effecten van huidveroudering tegen. Het helpt ook ontstekingen te verminderen in je huid en lichaam.

Lees ook: Hoe kan je best een pompoen uithollen (en bewaren) voor Halloween?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram