Longkanker is een van de meest dodelijke kankersoorten, omdat de eerste symptomen onopvallende, algemene klachten zijn, waardoor de ziekte vaak pas in een later stadium wordt ontdekt. Er is echter een simpele test die je kan uitvoeren om zelf te ontdekken of er mogelijk iets aan de hand is.
Veel longkankerpatiënten vinden dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun ziekte, en zoeken daarom vaak te laat hulp. Dat maakt longkanker een van de meest dodelijke kankers. Toch ligt roken niet altijd aan de basis. Bij 20 procent van de longkankerpatiënten is er een andere oorzaak.
De combinatie van immunotherapie en chemotherapie vóór de operatie zou het risico op overlijden, maar ook op terugkeer van longkanker bij patiënten zonder uitzaaiingen aanzienlijk verminderen. Dat blijkt uit een internationale studie, uitgevoerd door het Curie-Montsouris Thorax Instituut in Parijs.
ADVERTORIAL
Stoppen met roken? Dat kan in mei met de Buddy Deal Campagne van Stichting tegen Kanker. Rokers én hun omgeving worden opgeroepen om de handen (figuurlijk!) in elkaar te slaan. Eén doel: blijf één maand lang tabaksvrij met de steun van een ‘buddy’.
Vroege opsporing van kanker heeft zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk om je goed te informeren over de verschillende screenings, zodat je daarna een weloverwogen keuze kan maken.
Met ongeveer 1,8 miljoen sterfgevallen per jaar is longkanker niet alleen de meest voorkomende, maar ook de dodelijkste kanker wereldwijd. En de ziekte rukt op: tegen 2030 zullen er 2,45 miljoen mensen per jaar sterven aan longkanker.
Jaarlijks krijgen zo'n 8.000 mensen in België longkanker. Elk lichaam reageert anders, dat blijkt uit de bloedstalen. Elien Derveaux (UHasselt - Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL)) gaat na of we op basis van die verschillen kunnen voorspellen welke behandeling het meest geschikt is voor de patiënt.
De klimaatverandering zorgt voor meer luchtvervuiling en UV-licht en heeft ook een impact op de beschikbaarheid van onze voedselbronnen, wat het aantal kankergevallen doet toenemen. Dat concluderen onderzoekers na een analyse van tientallen wetenschappelijke artikelen.
Borstkankerpatiënten met overgewicht of obesitas hebben mogelijk minder baat bij een behandeling met docetaxel, een veelgebruikte vorm van chemotherapie, dan slanke patiënten. Dat blijkt uit een analyse van een grootschalige klinische studie.
Een 39-jarige vrouw is in Frankrijk overleden aan de gevolgen van longkanker, twee jaar nadat ze nieuwe longen had gekregen. De organen waren afkomstig van een kettingrookster. Bij scans werd de ontwikkeling van tumoren over het hoofd gezien.
Immuuntherapie, waarbij men het eigen afweersysteem van een kankerpatiënt probeert te mobiliseren om tegen de ziekte te vechten, is al enkele jaren met succes de standaardbehandeling voor mensen met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker.
Het Nederlands-Belgisch proefbevolkingsonderzoek naar longkanker (het NELSON-onderzoek) heeft aangetoond dat dankzij een CT-scan van de longen, longkanker in een veel gunstiger stadium kan worden ontdekt. Hierdoor wordt de kans om aan deze ziekte te overlijden met bijna 26 procent verlaagd.
Ook patiënten met vergevorderde maar nog niet uitgezaaide longkanker hebben baat bij immuuntherapie. Ze hebben een verhoogde genezingskans van tien procent.
Dankzij een CT-scan van de longen kan longkanker in een veel gunstiger stadium worden ontdekt. Dat blijkt uit het Nederlands-Belgisch proefbevolkingsonderzoek naar longkanker (het Nelson-onderzoek) waar 16.000 mensen aan deelnamen.
Er moeten landelijke bevolkingsonderzoeken worden opgezet, waarbij met CT-screenings gecontroleerd wordt op longkanker. Screening op longkanker kan levens redden en moet daarom zo snel mogelijk worden ingevoerd. Dit stellen 21 longspecialisten, die een ‘EU-position statement on Lung Cancer Screening’ (EUPS) publiceerden in The Lancet Oncology.
Van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, overlijdt een kwart voor hun 65ste verjaardag. Hun levensverwachting is gemiddeld dertien jaar korter dan van nooit-rokers.
Mensen krijgen na elke vijftien sigaretten die ze roken te maken met fouten in hun genetische code, wat op termijn tot kanker kan leiden. Dat blijkt uit een studie aan het Wellcome Trust Sanger Institute in het Britse Cambridgeshire.
Van alle ziekenhuizen die in 2014 longkankerchirurgie uitvoerden, komt bijna één op de drie niet aan tien ingrepen op een jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Zeer zorgwekkend, want in die ziekenhuizen heb je dubbel zoveel kans om te sterven als in ziekenhuizen die meer ingrepen uitvoeren, blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.
Steeds meer landen verbieden roken in de auto, zeker in aanwezigheid van kinderen. Ook in ons land ijvert de Nationale Coalitie tegen Tabak voor een rookverbod, en er liggen een aantal wetsvoorstellen in het parlement om een dergelijk verbod in te voeren.
Radon is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat van nature aanwezig in (rotsige) ondergrond. Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes of via leidingen, dan kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken.
In 1 op 10 woningen in Vlaanderen en Brussel ligt de radonconcentratie te hoog. Dat blijkt uit metingen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Dat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Uit onderzoek van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) blijkt dat in 1 op 10 huiskamers in Vlaanderen en Brussel een te hoge concentratie radon werd gemeten. Radon is een radioactief gas dat van nature voorkomt in de bodem en in gesteentes.
In 2040 wil Vlaanderen asbestvrij zijn. In het kader van het asbestafbouwplan zal OVAM eind 2015 een grootschalig onderzoek houden naar asbesthoudende materialen in 300 Vlaamse scholen.
Het medicijn tegen longkanker erlotinib wordt beter in het bloed opgenomen wanneer de tablet met cola in plaats van water wordt ingenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam dat werd voorgesteld op het 2015 European Cancer Congress in Wenen.
Tieners die elektrische sigaretten roken hebben twee keer zoveel kans om later normale sigaretten te gaan roken dan jongeren die nooit een e-sigaret hebben geprobeerd. Dat moet blijken uit twee nieuwe Amerikaanse onderzoeken. Bij de resultaten van dit onderzoek kan men echter een paar vraagtekens plaatsen.
Volgens een rapport van de Britse gezondheidsdienst (Public Health England) en de kankervereniging Cancer Research UK is de e-sigaret 95 procent minder schadelijk dan een echte sigaret. Het rapport analyseerde alle degelijk uitgevoerde internationale studies die tot nu toe gepubliceerd zijn over de e-sigaret.
Nieuw onderzoek in het tijdschrift BMJ laat zien dat roken bij mensen ouder dan 60 jaar ook risicoverhogend is en dat stoppen met roken dit risico nog wel degelijk kan verlagen.
Asbest is sinds 1998 verboden en mag niet meer gebruikt worden. Maar het is nog in veel huizen aanwezig in asbesthoudende materialen, zoals asbestcement (golfplaten, dakleien, buizen, bloembakken, ...