Meer long-, huid- en maagkankers door klimaatverandering

Laatst bijgewerkt: november 2020
123-klimaatverand-klimaatopwarm-wereld-06-19.png

nieuws De klimaatverandering zorgt voor meer luchtvervuiling en UV-licht en heeft ook een impact op de beschikbaarheid van onze voedselbronnen, wat het aantal kankergevallen doet toenemen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van San Francisco na een analyse van tientallen wetenschappelijke artikelen.

Rechtstreekse gevolgen voor onze gezondheid
In 2008 werden 12,7 miljoen kankergevallen geregistreerd, 7,6 miljoen mensen verloren de strijd. Tegen 2017 stegen die cijfers al naar 24,5 miljoen kankergevallen en 9,6 miljoen doden en als er niets verandert, zet die trend zich stevig door. De luchtvervuiling, het UV-licht, industriële toxines en de verstoringen in de voedselsystemen – allemaal gevolgen van de klimaatverandering – zullen het aantal lonkankers, huidkankers en maagkankers nog sterk doen toenemen, aldus de onderzoekers. “Kanker wordt de belangrijkste doodsoorzaak van de 21ste eeuw.”
Extra druk op medische sector
De opwarming van de aarde raakt ons ook op een ander vlak. In The Lancet Oncology schrijft epidemioloog en biostatisticus Robert Hiatt dit: “Extreme weersomstandigheden zoals stormen en overstromingen kunnen de infrastructuur van gezondheidsinstellingen vernietigen of beschadigen, waardoor de kwaliteit en beschikbaarheid van de zorg afnemen.” Nochtans is een vroege kankerdiagnose essentieel, net als de juiste behandeling en nazorg.

Een wereldwijde gezondheidscrisis als de coronapandemie zet de medische sector nog meer onder druk. Enerzijds wordt een groot deel van de aandacht en middelen ingezet tegen het virus en anderzijds stellen mensen een doktersbezoek uit, waardoor ziektes zoals kanker pas later worden opgemerkt.
Tijd voor actie
“De lockdowns tijdens de coronacrisis tonen het potentieel van extreme maatregelen”, aldus Hiatt. “Ze hadden snel een positief effect op het milieu.” Co-auteur van de studie Naomi Beyeler onderstreept het belang van een snelle, gecoördineerde, globale aanpak: “We hebben de afgelopen maanden gezien dat we in staat zijn om investeringen, onderzoek en collectieve actie te mobiliseren op wereldschaal. Dit is het moment om deze ambitie ook te tonen om de klimaatcrisis aan te pakken.”

Bronnen:
https://www.thelancet.com
https://www.ipsnews.be
http://cancer.ucsf.edu

Lees ook: Kinderen bijzonder kwetsbaar voor klimaatcrisis


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram