Zeven tips om veilig te gourmetten

123-voed-menu-gourmet-12-15.jpg

dossier

Met deze tips om veilig te gourmetten voorkom je een besmetting met schadelijke bacteriën en een brandongeval, en begin je het jaar gezond.
Zo kan je veilig genieten van gourmet

  1. Was goed je handen: Was voor en na het bereiden van de hapjes je handen met water en zeep. Was je handen ook na ieder toiletbezoek. Zo krijgen schadelijke bacteriën zoals listeria en salmonella minder kans.
  2. Laat hapjes niet te lang buiten de koelkast: Zorg dat je koelkast koud genoeg staat. 4°C is ideaal. Laat stukjes vlees en vis in geen geval langer dan 2 uur uit de koelkast staan. Bij kamertemperatuur kunnen bacteriën sneller groeien. Wil je toch al vlees of vis op tafel zetten? Dek ze in ieder geval luchtdicht af en zet de afgesloten doos op een koelelement, zo ver mogelijk van warmtebronnen vandaan.
  3. Verhit vlees en vis goed: Verhit je eten goed. Bak je kip, vis of vlees, let dan extra op dat het goed doorbakken is. Schadelijke bacteriën verspreiden zich namelijk snel op rauw vlees en rauwe vis. Denk aan salmonella en E.coli.
  4. Houd rauw en bereid gescheiden:  Houd gourmetpannetjes en bestek voor rauw en gebakken hapjes gescheiden. Gebruik verschillende vorken voor rauw vlees en een voor bereid vlees. Zorg dat jij en je gasten ze goed uit elkaar kunnen houden, bijvoorbeeld met kleurtjes.
  5. Neem geen risico's met kliekjes: Heb je eten over? Zet rauwe vis en rauw vlees binnen 2 uur terug in de koelkast. Vegetarische kliekjes en bereid vlees en vis kan je nog 2 á 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.
  6. Maak meerdere porties: Als je gaat gourmetten let dan op de hoeveelheid die je opdient. Al die schalen met hapjes zien er mooi uit, maar het kan al snel te veel zijn. Wacht eerst tot de oude hapjes op zijn. Dan kan je de nieuwe in de koelkast laten staan, veel veiliger.
  7. Pas op voor brandgevaar: Plaats het gourmettoestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over de draad struikelen en het stel meesleuren. Zorg dat het toestel tijdens gebruik op een onbrandbare ondergrond staat en er geen brandbare materialen in de buurt zijn.

Bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl


Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram