Campylobacter voorkomen: veilig omgaan met kip

dossier

Campylobacter is een gemeen broertje van de bekendere Salmonella-bacterie. Jaarlijks maakt deze bacterie meer mensen ziek dan Salmonella, en de klachten kunnen zelfs ernstiger zijn.

In België meldt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) jaarlijks ongeveer 7.000 gevallen van Campylobacter, tegenover zo’n 4.000 gevallen van Salmonella. Uit buitenlandse cijfers blijkt dat het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk veel hoger ligt. In Nederland leidt Campylobacter jaarlijks tot meer dan 100.000 gevallen van darmontsteking en diarree.

Waarom Campylobacter vooral in kip voorkomt

123-voed-kippebouten-07-15.jpg
Campylobacter leeft in de darmen van dieren en kan tijdens het slachtproces via uitwerpselen in de voedselketen terechtkomen. Vooral bij kip komt de bacterie vaak voor omdat we kip met vel kopen. Bij kipfilets is de kans op besmetting kleiner, maar bij kippevleugels of kippenbouten is deze aanzienlijk groter. Tijdens het bereiden van kip komen de bacteriën vaak op je handen terecht en zo in het vlees.

Brits onderzoek van de Food Standards Agency toont aan dat 73% van de onderzochte kip in Engelse supermarkten Campylobacter bevat, terwijl dit in Nederland rond de 31% ligt.

Symptomen bij Campylobacter-infectie

Een hoge hoeveelheid Campylobacter kan een voedselinfectie veroorzaken. De symptomen zijn onder andere:

  • Ernstige maag- en darmklachten
  • Buikpijn en krampen
  • Diarree, soms met bloed
  • Griepachtige verschijnselen

De klachten houden meestal 5 tot 7 dagen aan, maar darmkrampen kunnen soms wekenlang aanhouden.

Is een infectie door Campylobacter gevaarlijk?

De meeste mensen herstellen volledig, maar ernstige complicaties zijn mogelijk, inclusief kans op overlijden. Bekende complicaties zijn onder andere:

  • Reactieve artritis
  • Syndroom van Guillain-Barré

Personen met een verhoogd risico op langdurige of ernstige ziekte zijn:

  • Mensen met een verminderde immuniteit
  • Kinderen jonger dan 3 maanden
  • Volwassenen ouder dan 70 jaar

Zo voorkom je besmetting met Campylobacter

Een besmetting met Campylobacter – net als Salmonella – kun je voorkomen door hygiënisch om te gaan met kip, vlees en vis. Volg deze tips:

  • Was je handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees. Vaak ontstaan problemen omdat men kip rauw aanraakt, daarna bakt en vervolgens opnieuw manipuleert zonder de handen te wassen.
  • Reinig keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
  • Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw en gaar vlees, en voor groente.
  • Wees voorzichtig met druipvocht van ontdooide kip.
  • Bewaar kip in de koelkast bij maximaal 4°C of vries het in. Dit vermindert het aantal bacteriën, maar doodt ze niet volledig. Ontdooi je kip in de magnetron? Bereid het vlees direct daarna.
  • Verhit vlees goed. Dit is het allerbelangrijkste: zorg dat kip en andere vleesbereidingen (bijvoorbeeld kippeworstjes) volledig gaar zijn. Alleen dan worden alle Campylobacter-bacteriën gedood. 

Door deze maatregelen consequent toe te passen, verklein je het risico op een Campylobacter-infectie aanzienlijk en bescherm je jezelf en je gezin tegen voedselvergiftiging.

Bronnen:
http://www.afsca.be
https://www.rivm.nl
https://www.voedingscentrum.nl


Laatst bijgewerkt: oktober 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram