Huidkanker wordt meestal veroorzaakt door onveilig en overdreven blootstelling aan de UV-stralen van de zon, die de huid binnendringen en met de tijd beschadigen. Huidkanker komt het meest voor bij mensen boven de 50 jaar, maar iedereen kan worden aangetast.
De twee meest voorkomende vormen van huidkanker zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom, die zich ontwikkelen uit de cellen van de opperhuid zelf. Samen zijn ze goed voor ongeveer 80% van de gevallen van huidkanker. Melanoom, dat ontstaat in de pigmentcellen van de opperhuid, treft ongeveer 10% van de huidkankerpatiënten. De overige 10% wordt getroffen door diverse andere relatief zeldzame vormen.
Daarnaast zijn er huidafwijkingen die niet kankerverwekkend zijn maar dat wel kunnen worden: dit zijn de precancereuze laesies (of voorlopers van kanker).
Bewustwording van de symptomen is cruciaal en screening is essentieel voor vroegtijdige behandeling en om de kans op herstel aanzienlijk te vergroten.
dossier
13/06/2022
We spreken vaak over UVA- en UVB-straling, maar eigenlijk bestaat ultraviolette straling uit 3 types. Wat zijn de verschillen? Wat is de UV-index precies, en hoe kan je je beschermen tegen alle ultraviolette straling afkomstig van zonlicht?
lees meer »
dossier
1/03/2023
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. Ook in ons land blijft het aantal huidkankerpatiënten jaar na jaar zorgwekkend stijgen. Schadelijke UV-blootstelling vermijden, is de sleutel om uw kans op huidkanker te verkleinen.
lees meer »
dossier
1/03/2023
Huidkanker is een van de snelst toenemende kankers in Europa, hoewel de aandoening goed zichtbaar is en dus in een zeer vroeg stadium opgespoord kan worden.
lees meer »