Hoe hou je het gezond in de zon? Feiten & fabels

ad_HEADER WOMEN PACK.jpg

nieuws

20 vragen aan de huidexpert

We weten ondertussen dat zonnen deugd doet, maar niet altijd even veilig is voor onze huid. Hoe krijg je de funfactor weer in zonnen? Door je goed te informeren. Want goed beschermd kan je wél genieten zonder zorgen. Wij stelden al onze vragen aan Léa Chazareix, Expert zonbescherming Eau Thermale Avène

  1. Wat doet een zonnecrème eigenlijk?
    Léa Chazareix : “Een zonneproduct beschermt te huid tegen de negatieve stralen van de zon zoals UV en HEV (blauw licht). Deze straling is verantwoordelijk voor een snellere veroudering van de huid, het verbranden van de huid en sommige huidkankers. Een zonnecrème vormt een schild dat de huid beschermt. Bij Eau Thermale Avène wordt een TriAsorBTM filter gebruikt die je beschermt tegen UV-straling, maar ook tegen blauw licht.”
  2. Ik ben al gebruind, moet ik nog verder smeren?
    Léa Chazareix : “Ja natuurlijk! Het bruinen van je huid vormt géén bescherming tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Zelfs een gebruide huid blijft kwetsbaar voor huidveroudering en huidkanker. Blijf smeren!”
  3. Ik vertrek niet op zonvakantie. Moet ik me dan ook insmeren?
    Léa Chazareix : “Ja, ook op vakanties die niet naar zonnige bestemmingen gaan moet je smeren. In de bergen of op sneeuw is de straling heel intens zelfs. Maar ook een dagelijkse blootstelling, zelfs al is het maar een beetje, bouwt op na lange tijd. “
  4. Ik heb gehoord dat make-up me ook beschermt tegen de zon, klopt dat?
    Léa Chazareix : “Nee. Sommige make-upproducten bevatten inderdaad een filter, maar dat vervangt zeker geen zonnebescherming. De filters zijn vaak lager en we brengen veel minder product aan waardoor de bescherming vele malen lager ligt.”
  5. Wanneer breng ik mijn zonneproduct aan, voor of na mijn dagcrème en make-up?
    Léa Chazareix : “Na je dagcrème, voor je make-up. En je kan overdag nog een retouch doen met een compact, een stick of een nevel.”
  6. Hoeveel zonnecrème moet je smeren? Ik ben graag zuinig.
    Léa Chazareix : “Nooit zuinig zijn met zonnecrème. Voor een efficiënte bescherming is de juiste hoeveelheid 2mg per vierkante centimeter huid. Concreet betekent dat de lengte van twee vingers (wijs- en middelvinger) voor je gezicht en hals. Voor het hele lichaam rekenen we zo’n 6 theelepels: één voor elke arm, twee voor elk been, één voor torso en één voor de rug. Smeer je minder, den vermindert ook de bescherming.”
  7. Krijg ik geen puistjes van zonnecrème?
    Léa Chazareix : “Je kan letten op de formulering anti-comedogeen, dat betekent dat het de poriën niet zal verstoppen. Kies ook voor fluïdes in plaats van crème of olie als je hier bang van bent. In het gamma van Eau Thermale Avène zitten ook specifieke ultralichte zonneproducten ontwikkeld voor een vette huid met oneffenheden..”
  8. Zijn chemische zonnefilters schadelijk voor mijn gezondheid?
    Léa Chazareix : “In Europa mogen enkel zonnefilters gebruikt worden die conform zijn aan striktere europese eisen.Dit houdt in dat zowel type filter,, als concentratie en gebruiksvoorwaarden gedfinieerd zijn om een veilig gebruik te garanderen. Gekende schadelijke zonnefilters zouden dus niet gebruikt kunnen worden als het merk de Europese regelgeving respecteert. Eau Thermale Avene is conform aan deze Europese wetgeving. Daarnaast hechten we veel aandacht aan de ecologische impact van sonnefilters. Daarom heeft Eau Thermale Avène initiatief Skin Protect, Ocean Respect opgezet waarbij filters gebruikt worden die niet oplosbaar zijn in het water en zo de biodiversiteit van de oceanen minimaal impacteren.”
  9. Mag ik chemische filters gebruiken voor mijn kinderen of enkel minerale?
    Léa Chazareix : “Bij de ontwikkeling van een zonneproduct voor kinderen wordt rekening gehouden met verschillende factoren. De keuze van UV-filter is essentiëel, maar niet enkel gelimiteerd tot minerale filters. Er moet ook gekeken worden naar de concentraties die gebruikt worden van de zonnefilters en de andere ingrediënten, alsoof de gebruikswijze en de blootstelling. Daarom heb je meestal specifieke producten voor kinderen, om ze af te stemmen op hun leeftijd en hun fototype. Eau Thermale Avène heeft organische filters die specifiek zijn aangepast aan de gevoelige kinderhuid en die vanaf 6 maand gebruikt kunnen worden.”
  10. Mag mijn baby al zonnecrème gebruiken?
    Léa Chazareix : “Voor zes maanden wordt het absoluut afgeraden om je kind al in de zon te laten. Blijf altijd in de schaduw met je baby. Na een half jaar kan je een zonnecrème met heel hoge factor gebruiken die specifiek is aangepast aan de huid van een baby. Maar een bescherming met hoedje, zonnebril, beschermende kledij blijft onontbeerlijk.”
  11. Kan je allergisch zijn voor zonneproducten?
    Léa Chazareix : “Ja. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor sommige filters of ingrediënten in zonnecrème. Bij Eau Thermale Avène zijn de zonneproducten geformuleerd om het risico op allergische reacties te minimaliseren. Bij een allergie is het altijd belangrijk om aan de hand van de ingrediëntenlijst te kijken of het allergeen aanwezig is in het product. Ben je heel gevoelig, dan kan het goed zijn om het product eerst te testen op een stukje van je onderarm en te zien of je reageert.”
  12. ad_Léa NL.jpg

  13. Wat betekent SPF? Mag ik met SPF50, 50 minuten in de zon?
    Léa Chazareix : “SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft het niveau van bescherming tegen UVB-stralen aan, die verantwoordelijk zijn voor het verbranden. Een SPF 50 betekent in theorie dat je huid 50 x langer beschermd is tegen rood worden. Dus als je huid normaal na 10 minuten rood wordt, dan verlengd een SPF 50 dit tot 500 minuten. Maar in realiteit is die tijd vaak korter omdat we zwemmen, transpireren, ons afdrogen. Daarom is het belangrijk om om de twee uur opnieuw te smeren, welke factor je ook gebruikt.”
  14. Welke factor kies ik best?
    Léa Chazareix : “Dat hangt van je fototype af, de intensiteit van de zon en de activiteit die je doet. Bij Eau Thermale Avène raden we minimaal SPF30 aan op gewone dagen of op citytrip, en SPF50+ voor elke intense blootstelling aan de zon. Als je een erg lichte huid hebt, ga je altijd voor SPF50+.”
  15. Hoe vaak moet ik me insmeren?
    Léa Chazareix : “Da’s helder: elke twee uur en elke keer opnieuw na het zwemmen en afdrogen. Je komt er dus niet met je één keer ’s morgens insmeren.”
  16. Is mijn zonnecrème van vorig jaar nog goed?
    Léa Chazareix : “De stabiliteit van een zonneproduct wordt door een fabrikant bestudeerd en kan per product variëren. Je kan je baseren op de levensduur die op de verpakking staat aangegeven. Kijk goed of het gaat om een houdbaarheidsdatum of houdbaarheidtermijn na opening. Na opening kan een crème minder stabiel blijven doordat die bijvoorbeeld in de warmte heeft gelegen. Als de houdbaarheidstermijn van een zonnecrème overschreden is, kan de kwaliteit en efficiëntie (in dit geval de beschermingsfactor, niet meer gegarandeerd worden. Dus bij twijfel koop je toch best een nieuwe tube.”
  17. Ik hou wel van een mooi kleurtje, kan ik nog bruinen als ik me zoveel insmeer?
    Léa Chazareix : “Zonnecrème blokkeert niet helemaal de UV-straling waardoor je heel geleidelijk aan toch nog bruin wordt. Bovendien is zo’n kleurtje duurzamer en minimaliseer je tegelijkertijd de schade aan je huid. Maar ook al is het esthetische effect misschien mooi, weet dat elke kleuring van je huid al betekent dat je huid schade ondervindt. Het blijft dus het allerbelangrijkste om een goede bescherming te kiezen.”
  18. Helpen voedingssupplementen om je huid te beschermen tegen de zon?
    Léa Chazareix : “Sommige supplementen rijk aan anti-oxidanten (betacaroteen, lycopeen, vitamine E of selenium) kunnen helpen om je huid voor te bereiden op de zon door de natuurlijke beschermingsmechanismen van je huid te stimuleren. Maar ze vervangen geen bescherming tegen UV-straling. Je kan ze dus in combinatie met goede gewoontes en een goede zonnebescherming gebruiken.”
  19. Helpt een zelfbruiner me om me voor te bereiden op de zon?
    Léa Chazareix : “Nee. Een zelfbruiner kleurt de huid, maar beschermt niet tegen UV-straling. Het is verder wel een onschadelijke manier om een mooi tintje te krijgen.”
  20. Helpen wat sessies bij de zonnebank me om me voor de bereiden op de zon?
    Léa Chazareix : “Nee! Een zonnebank gebruikt voornamelijk UVA-straling die diep in de huid voor veroudering zorgt. Het verhoogt de kans op huidkanker zonder je huid voor te bereiden op de zon.”
  21. Wat als ik toch verbrand ben?
    Léa Chazareix: “Zoek onmiddellijk de schaduw op, drink voldoende water om je lichaam te rehydrateren en vermijd vooral elke nieuwe blootstelling aan de zon tot je huid genezen is. Om je huid snel te kalmeren kan je compressen maken met het thermale water van Eau Thermale Avène dat je tien minuten laat inwerken. Het zal het verhitte gevoel wegnemen. Daarna smeer je een herstellende crème zoals Cicalfate+ die de huid zal kalmeren en herstellen. Als de zonnebrand gepaard gaat met veel pijn en koorts, dan waarschuw je best een arts.”

ad_4631669_fr_1.jpg

Eau Thermale d’Avène is dé expert in zonbescherming. Crème, lotion, vloeibare crème, stick of olie: kies de bescherming die bij je past en geniet met een gerust hart van de zon! Bovendien zijn de producten van Avène speciaal ontwikkeld om een zo minimaal mogelijk impact op het milieu te hebben. Een slimme keuze dus, voor jou én de planeet.

Ontdek zeker deze nieuwkomer voor het gezicht: Ultra Fluid Invisible SPF50 van Eau Thermale d’Avène is een hoge zonnebescherming met een ultralichte textuur om élke dag te gebruiken. De zonnecrème bevat de TriAsorB™ zonnefilter, die de huid een ultrabrede bescherming biedt tegen UVB, UVA en hoogenergetisch blauw licht.

bron: Ingezonden mededeling Pierre Fabre / Avène

Laatst bijgewerkt: mei 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram