Stinkende navel: wat kan ik doen?

dossier

Vind je dat je navel nogal opvallend ruikt of zelfs echt stinkt? Deze onaangename geur kan veroorzaakt worden door de ophoping van vuil of de aanwezigheid van bacteriën in de plooien van je navel. Wat moet je doen als de geur blijft ondanks het schoonmaken?

Lees ook: Is plassen onder de douche goed of slecht?

Stinkende navel, een gebrek aan hygiëne?

123m-vr-navel-23-7.jpg

De navel is een vezelig litteken dat gevormd wordt door het afvallen van de navelstreng enkele dagen na je geboorte. In 90% van de gevallen ziet het litteken eruit als een kleine holte (soms een klein uitsteeksel). In de holte, die per individu kan variëren in diepte, hopen transpiratie, water, kledingresten en dode huid zich op. Dit alles kan weken en leiden tot de verspreiding van bacteriën of schimmels die zich voeden met deze resten. Terwijl ze het vuil verteren, produceren de kiemen vluchtige verbindingen die erg kunnen stinken.

Zorgvuldig schoonmaken van de navel zou normal het probleem moeten oplossen.

Lees ook: Oorzaken van sterk ruikende en stinkende urine

Soms kan een stinkende navel een symptoom zijn van een bacteriële infectie. In dit geval kun je andere symptomen opmerken, zoals pusuitvloeiing (geel, groen), roodheid, pijn, jeuk, korstjes of bultjes.

Een slecht ruikende navel kan ook worden veroorzaakt door een schimmelinfectie zoals Candida. Candida is een gist die graag gedijt in een donkere, warme en vochtige omgeving. Candidiasis van de navel veroorzaakt huiduitslag die gepaard gaat met jeuk en dikke, witte afscheiding.

Mensen met diabetes of overgewicht zijn vatbaarder voor dit soort infecties.

Lees ook: Tips voor een huidvriendelijke douche of bad

Hoe maak je je navel schoon?

Regelmatige persoonlijke hygiëne helpt de groei van ziektekiemen en het ontstaan van onaangename geurtjes te voorkomen. Gebruik je wijsvinger om de navel voorzichtig schoon te maken met een milde zeep of zoutwateroplossing (fysiologisch water). Spoel grondig af met schoon water. Dep de navel na het douchen of baden droog met een handdoek. 

Als je massageolie, -crème of zonnebrandcrème aanbrengt, vermijd dan het navelgebied. Je kan beter ook extra voorzichtig zijn als je een piercing hebt gehad. Ontsmet de wond regelmatig.

Lees ook: Zeepvrij leven: is jezelf wassen met water genoeg?

Wanneer daar de dokter?

Als de onaangename geurtjes uit je navel niet verdwijnen na het schoonmaken, of als ze gepaard gaan met andere symptomen (koorts, roodheid, pijn), raadpleeg dan een arts of dermatoloog.

Als je een schimmelinfectie hebt, kan het nodig zijn om een antischimmelcrème te gebruiken. Bij hardnekkige bacteriële infecties kan het nodig zijn om een antibiotische crème aan te brengen.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://share.upmc.com

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram