Tips voor een huidvriendelijke douche of bad

123-vr-douche-hygiene-10-25.jpg

dossier

Lang douchen of baden kan de huid uitdrogen, doordat de natuurlijke vetlaag van de huid wordt gewassen. Ook sommige producten (zoals zeep) kunnen de huid uitdrogen. Heb je een gevoelige of droge huid, dan kan je beter zo kort mogelijk, niet te heet en niet te vaak douchen. Na het douchen kan je gebruik maken van vochtregulerende producten om de huid te verzachten en te kalmeren.

Huidvriendelijk douchen

  • Douche of baad niet iedere dag, maar bijvoorbeeld om de andere dag.
  • Blijf zo kort mogelijk onder de douche of in bad. Blijf zeker nooit langer dan 10 minuten onder de douche of langer dan een half uur in bad. 
  • De aanbevolen temperatuur is de temperatuur van de huid: 35-37°C. Kouder mag, liever niet warmer.
  • Gebruik zachte sponzen en geen harde borstels om de huid schoon te boenen.
  • Gebruik liever geen badschuim of douchegel. De beste reinigingsproducten voor een droge huid zijn bad- en doucheoliën.
  • Alhoewel de zogenaamde ‘zeeploze’ zepen meestal voorgesteld worden als zijnde ‘mild voor de huid’ en ‘klinisch of dermatologisch getest’, is er geen enkel bewijs dat deze  superieur zijn ten opzichte van de ‘echte’ zepen. De zuurtegraad (pH) van deze zepen benadert de fysiologische zuurtegraad van de huid (4 à 6). Maar de huidvriendelijkheid van zepen (en andere reinigingsmiddelen) is niet specifiek afhankelijk van de zuurtegraad (pH). De schadelijkheid hangt eerder af van het ontvettend vermogen van het reinigingsmiddel. Echte zepen veroorzaken in het algemeen minder ontvetting en irritatie dan de ‘zeeploze’ zepen. Vandaar dat bij personen met huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis, en bij personen met een droge of gevoelige huid,  aangeraden wordt ‘echte’ zepen of ‘overvette’ verzachtende zeep (verrijkt met bestanddelen zoals lanolinederivaten, vetalcoholen enz.), of syndets op basis van isethionaten te gebruiken.
  • Gebruik liever geen geparfumeerde varianten.
  • Na het douchen, als de huid nog een beetje vochtig is, kan je de huid insmeren met een beschermende zalf of crème. Bij voorkeur hypo-allergeen en speciaal voor droge huid.
  • Droog alle delen van je lichaam grondig af. Vergeet ook de ruimtes tussen de tenen niet.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram