Wat is de oorzaak van haarverlies bij vrouwen en wat doe je eraan?

dossier Voor een vrouw is de haardos veel meer dan een bundel lange, korte, gekrulde of fijne vezels. Het is een deel van haar identiteit en een middel om haar stijl te uiten. Als dat haar plots ferm begint uit te vallen, is er dan ook serieuze paniek. Wat zijn de redenen van haarverlies of alopecia bij vrouwen en wat doe je eraan?

Lees ook: Alopecia areata: als je plots kale plekken krijgt

Haarverlies bij vrouwen

123m-haarverlies-borstel-vr-kaal-01-17.jpg
Evenals mannen verliezen ook vrouwen hun haar. Met de jaren kan de haardos in zijn geheel wat dunner worden. Het kan zelf voorvallen dat de haren op de kruin verder uiteen gaan staan wat finaal leidt tot een kale plek. Een kalend voorhoofd of een terugtrekkende haarlijn bij het voorhoofd komt gelukkig zeer zelden voor bij vrouwen.

Hoe groeit je haar?

Een haardos, een scalp, bestaat uit ongeveer 100.000 haartjes die elk hun eigen levenscyclus hebben. Elke haarfollikel produceert één haartje en dat groeit aan een tempo van zo’n 12 mm per maand. Dat haartje blijft daar zo’n 2 tot 6 jaar hangen en valt dan uit wanneer de volgende cyclus opstart. Het gros van je haren bevindt zich dus continu in groeifase.

Lees ook: Waarom wordt je haar dunner en wat kan je doen?

Wat is abnormaal haarverlies?

De meeste mensen verliezen zo’n 50 à 100 haartjes per dag. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de haartjes op je kledij of in je haarborstel. Maar wanneer ze in strengen uitvallen of als je merkt dat je haarbos echt gestaag dunner wordt, dan raadpleeg je beter een arts. Een dokter kan je haarverlies meten en je informeren of die echt problematisch is. Als de reden van de haaruitval wordt behandeld, groeit het haar vaak ook terug.

Lees ook: Haaruitval (alopecia): soorten, oorzaken en behandeling

Wat zijn de oorzaken van haarverlies?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op die vraag. De triggers variëren: het kan te maken hebben met je medische toestand, met stress, met je levensstijl zoals je voeding bijvoorbeeld. Ook je genen spelen een belangrijke rol en soms wordt er helemaal geen specifieke oorzaak gevonden. Laat alvast eens checken of je schildklier goed werkt en of je hormonenbalans goed zit. Hormonale wijzigingen zoals bijvoorbeeld tijdens de menopauze kunnen eveneens een rol spelen.

Lees ook: Hypothyreoïdie of een te traag werkende schildklier: symptomen

Andere oorzaken zijn:

 • Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS): PCOS is een syndroom waarbij de vrouw te veel mannelijke hormonen aanmaakt. Het gevolg is dat er ongewenst haar groeit op het lichaam terwijl het haar op de hoofdkruin uitdunt. Het kan ook leiden tot ovulatieproblemen, acne en gewichtstoename.
 • Alopecia areata: bij alopecia areata valt het immuunsysteem per vergissing gezonde haarfollikels aan waardoor het haar bij bosjes uitvalt. In de meeste gevallen is de schade gelukkig niet permanent en groeit het haar terug.
 • Een bevalling: tijdens de zwangerschap ziet je haar er voller uit door de hogere hormonenspiegel, maar daarna worden de haartjes die hun levenscyclus beëindigd hebben losgelaten. Het kan tot twee jaar duren voor je haardos volledig is hersteld.
 • De anticonceptiepil: de hormonen die de ovulatie tegenhouden, kunnen ervoor zorgen dat je haar uitdunt. Andere medicijnen die aan haarverlies worden gelinkt, zijn bloedverdunners en medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, depressie en artritis.
 • Een crash dieet, een teveel aan vitamine A, onvoldoende proteïnes.
 • Te dicht/strak samengebonden haar: in hoofdvlechtjes bijvoorbeeld of een te strakke paardenstaart.
 • Extreme fysieke of emotionele stress zoals een ernstige ziekte of chirurgische ingreep, een accident waarbij je veel bloed hebt verloren, een trauma
 • Een ringworminfectie: die kan behandeld worden met schimmelwerende medicatie.
 • En natuurlijk chemo- of radiotherapie ter behandeling van kanker.

Lees ook: Waarom krijg je last van haarverlies na een zwangerschap?

Lees ook: Hypothyreoïdie of een te traag werkende schildklier: symptomen

Wat doen tegen haarverlies?

 • Raadpleeg een dermatoloog. Er bestaat medicatie die haaruitval kan vertragen of stoppen en die het haar kan helpen om terug te groeien, maar het effect stopt meestal ook wanneer de medicatie stopgezet wordt. Bij alopecia areata worden vaak corticosteroïden toegediend. Als een medisch probleem of slechte voeding aan de basis liggen, dan moeten die worden aangepakt om je haar terug in vorm te brengen. Daarnaast is er ook een laserbehandeling die efficiënt is maar waarvan het langetermijneffect en veiligheid nog onvoldoende bekend zijn.
 • Als medicatie niet helpt, kan een haartransplantatie overwogen worden, maar bij een vrouw is dat niet evident aangezien de volledige haardos meestal uitdunt en er geen echte ‘donorzones’ zijn.
 • Pas je haarsnit aan en gebruik de juiste stylingproducten. Misschien is een korte coupe, een lichte golving of een andere haarlijn beter. Vraag advies aan je kapper. Gebruik stylingproducten voor dun haar om kale plekken te dekken en extra volume bij de haarwortels aan te brengen.
 • Laat je haar eerst een poosje aan de lucht drogen voor je de haardroger erop los laat.

Lees ook: 5 tips om meer volume te brengen in je haardos

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram