Wat kan je doen tegen haaruitval?

123-man-alopecia-kaalheid-10-18.png

nieuws

De meest voorkomende vorm van haaruitval is de androgenetische alopecie die ontstaat onder invloed van androgenen, de mannelijke hormonen. Dit soort haaruitval komt zowel bij mannen als vrouwen voor, zij het dan in lichtere mate. Het is het typische haarverlies dat vanaf een zekere leeftijd optreedt.

Bij de man begint het meestal met het opschuiven van de haargrens ter hoogte van de slapen, later ook op het voorhoofd. Tegelijk kan de kruin kaal worden. Bij vrouwen verloopt het haarverlies discreter en evolueert men nooit naar een echte kaalheid.

Deze vorm van haarverlies is erfelijk bepaald. Men vermoedt dat er een genetische aanleg bestaat waardoor de haarwortel bij sommige mensen gevoeliger is voor het mannelijk hormoon, zelfs bij normale concentraties, waardoor de haren sneller hun haarcyclus beëindigen, en er dus meer haren verloren gaan dan er worden gevormd.

Deze vorm van haarverlies kan niet ‘genezen’, maar er bestaan wel een paar methoden om de evolutie te stoppen of zelfs nieuwe haargroei te bewerkstelligen.

• Een haarlotion met minoxidil (merknamen: Neoxidil, Regaine), een geneesmiddel dat oorspronkelijk gebruikt werd bij hoge bloeddruk, kan het haar opnieuw doen groeien. Het product moet levenslang dagelijks op het haar worden aangebracht, anders herbegint de haaruitval. Het product werkt beter bij vrouwen dan bij mannen.

• Finasteride (merknaam Propecia) stimuleert de groei van nieuw haar en vertraagt de haaruitval doordat het de verandering van testosteron in dihydrotestosteron tegengaat. Het geneesmiddel heeft pas effect na 6 tot 12 maanden, en moet levenslang worden ingenomen. Je moet dagelijks een pilletje innemen. Wanneer men stopt, herneemt ook de haaruitval. Boven de leeftijd van 60 jaar werkt het minder goed. Mogelijke bijwerkingen zijn potentiestoornissen, een lagere geslachtsdrift en een verkleinde prostaat. Eventuele nevenwerkingen verdwijnen zodra de behandeling wordt stopgezet. Dit geneesmiddel wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd vanwege een mogelijke negatieve invloed op een eventuele zwangerschap (teratogeen effect). Bovendien heeft het nauwelijks effect bij vrouwen.


• Recente studies tonen aan dat de combinatie van de twee producten resulteert in een toegenomen haargroei. Beide medicaties versterken elkaar. Minoxidil zal de groeifase (anagene fase) van de haren verlengen, terwijl Finasteride de groeininhibitie zal verminderen.

• Chirurgische methodes zoals haartransplantatie en reductie van de hoofdhuid, kunnen zeer bevredigende resultaten opleveren.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram