PRP: Haargroei stimuleren met plasma-injecties in de hoofdhuid

In dit artikel
PRP: Haargroei stimuleren met plasma-injecties in de hoofdhuid

dossier

Bloedplaatjesrijk plasma (PRP) is een relatief nieuwe behandeling die artsen gebruiken bij haaruitval. Een PRP-behandeling zou weefselherstel versnellen en zo nieuwe haargroei bevorderen, al is het wetenschappelijk bewijs voor deze behandeling nog vrij beperkt.  

Lees ook: Waarom wordt je haar dunner en wat kan je doen?

Wat is PRP?

Getty_prp_plasma_spuit_kaalheid_2023.jpg

© Getty Images

PRP-therapie voor haaruitval is een medische behandeling waarbij men bloed bij een persoon afneemt, verwerkt en vervolgens in de hoofdhuid injecteert. PRP-injectices zouden de natuurlijke haargroei op gang brengen en in stand houden door de bloedtoevoer naar de haarfollikel te verhogen en de dikte van de haarschacht te vergroten.

Artsen gebruiken deze behandeling meestal wanneer haarverlies het gevolg is van alopecia androgenetica, een veelvoorkomende aandoening waarbij haarzakjes krimpen. Bij mannen wordt dit mannelijke kaalheid genoemd.

Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat PRP kan leiden tot hernieuwde haargroei. Maar deze onderzoeken hadden beperkingen, aangezien het ging om kleine steekproeven. Ook is er een grote variatie in techniek en protocol tussen artsen. Verder onderzoek is dus nodig om te bevestigen of PRP effectief is.

Lees ook: Wat kan je doen tegen haaruitval?

PRP: de behandeling

Eerst neemt de arts bloed af, meestal uit je arm, en hij plaatst het vervolgens in een centrifuge (een machine die snel ronddraait om vloeistoffen van verschillende dichtheid te scheiden).

Na ongeveer tien minuten in de centrifuge is je bloed gescheiden in drie lagen: bloedplaatjesarm plasma, bloedplaatjesrijk plasma en rode bloedcellen.
De arts zuigt het bloedplaatjesrijke plasma op in een spuit en injecteert het in de gewenste gebieden van de hoofdhuid.

Lees ook: Wat is de oorzaak van haarverlies bij vrouwen en wat doe je eraan?

Risico's en bijwerkingen

Omdat de PRP-injecties bestaan uit de eigen bloedbestanddelen, is er weinig risico op een reactie op de oplossing zelf. Wel kan men de volgende bijwerkingen ervaren:

  • Lichte pijn op de injectieplaats
  • Gevoeligheid van de hoofdhuid
  • Zwelling
  • Hoofdpijn
  • Jeuk
  • Tijdelijke bloeding op de injectieplaats

Lees ook: Haaruitval (alopecia): soorten, oorzaken en behandeling

Kostprijs

Men raadt aan om te starten met een kuur van drie behandelingen met vier tot zes weken tussen elke behandeling. Om het effect te behouden, kan je nadien om de zes maanden een losse behandeling laten uitvoeren. De prijs voor één sessie is gemiddeld 350 euro.

Bronnen:
https://dehuidkliniek.be
https://www.healthline.com

https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram