Mazelen in opmars in België: ben jij gevaccineerd?

In dit artikel
Mazelen in opmars in België: ben jij gevaccineerd?

dossier

In 2019 waren wereldwijd 869.770 gevallen van mazelen, 207.500 mensen bezweken aan de ziekte. “Dat zijn de hoogste cijfers in 23 jaar,” meldde de Wereldgezondheidsorganisatie toen. De cijfers bleven echter stijgen, en ook in Europa is het aantal besmettingen fel toegenomen sinds 2016. Zorgwekkend, omdat mazelen zeer besmettelijk is en kan leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking en hersenontsteking (encefalitis) en zelfs de dood. Vooral voor baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen kan besmetting met mazelen gevaarlijk zijn.

“Momenteel is er een grote mazelenuitbraak in het hele land", aldus viroloog Steven Van Gucht van het gezondheidsinstituut Sciensano. "Dit jaar zijn in ons land al meer dan 150 gevallen geregistreerd. Dat is nog altijd relatief weinig, we kunnen niet van een pandemie spreken. Maar de ziekte is wel duidelijk in opmars”, klinkt het.

Lees ook: Hoe kan je online je vaccinatiegegevens bekijken?

Getty_mazelen_2024.jpg

© Getty Images

Aangezien vaccinatie nog altijd de meest effectieve bescherming biedt tegen mazelen, is het essentieel dat de vaccinatiegraad hoog blijft om groepsimmuniteit te behouden en verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. 

Lees ook: Hoe mazelen het immuunsysteem wist

Vaccinatie tegen mazelen

Het vaccin tegen mazelen is een combinatievaccin dat ook beschermt tegen bof en rodehond (rubella). Het is niet verplicht, maar wordt gratis toegediend aan kinderen en jongeren. Het vaccin wordt gegeven in twee dosissen:

  1. 1ste dosis op de leeftijd van 12 maanden via Kind & Gezin.
  2. 2de dosis op de leeftijd van 10-13 jaar, meestal in het vijfde leerjaar, via een arts van het CLB. 

Wanneer een kind op de leeftijd van 13 jaar geen tweede vaccin ontving, is het mogelijk onvoldoende beschermd en wordt het best een tweede dosis toegediend voor de leeftijd van 18 jaar.

Lees ook: Waarom moeten ook volwassenen zich laten vaccineren tegen de mazelen?

Ben jij gevaccineerd tegen mazelen?

  • Je bent geboren na 1995
Sinds 1985 worden baby’s en kinderen op de leeftijd van 10 jaar systematisch ingeënt tegen de mazelen. Als je na 1995 bent geboren, dan is de kans dus groot dat je twee dosissen van het mazelenvaccin hebt gekregen en levenslang beschermd bent.
Alle vaccins die door Kind & Gezin of door een CLB gegeven worden, worden geregistreerd. Ook de meeste huisartsen en kinderartsen registreren hun vaccinaties.

Via mijngezondheid.be of MyHealthViewer kan je de vaccinatiegegevens van jezelf en je kinderen raadplegen. 

  •  Je bent geboren tussen 1970-1995
Indien je geboren bent na 1970 en voor 1995, dan is de kans groot dat je als kind niet of onvoldoende bent gevaccineerd. 

Je vaccinatiegegevens zijn waarschijnlijk niet geregistreerd op de Patient Health Viewer. Maar misschien ben je nog in het bezit van een vaccinatiekaart van de huisarts, Kind & Gezin of CLB?

Indien je als kind één dosis hebt ontvangen, dan volstaat een tweede dosis.
Indien je als kind niet werd gevaccineerd of daaraan twijfelt, moeten twee dosissen worden toegediend met een minimum interval van 4 weken.
Als je niet of onvoldoende gevaccineerd bent en in contact komt met een persoon met mazelen, kan je je nog snel laten inenten. Het vaccin biedt bescherming als het binnen 3 dagen na een contact met mazelen wordt gegeven.


  • Je bent geboren voor 1970
Als je voor 1970 bent geboren, dan is de kans groot dat je als kind de ziekte hebt doorgemaakt, omdat het virus toen nog veel voorkwam, en dan kan je ze geen tweede maal krijgen. Indien je de ziekte niet hebt gehad, en indien je niet gevaccineerd bent, dan laat je je het best alsnog vaccineren.

Lees ook: Wie moet zich laten vaccineren tegen kinkhoest (pertussis)?

Als je mazelensymptomen vertoont zoals koorts en huiduitslag, neem dan eerst telefonisch contact op met je huisarts voordat je een afspraak maakt, zodat voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden om besmetting van anderen te voorkomen.

Lees ook: Hoe herken je mazelen en wat als je in contact komt?

Bronnen:
https://www.laatjevaccineren.be
https://www.vrt.be
https://www.kindengezin.be


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram