Mazelen in opmars: ben jij gevaccineerd?

123-vaccin-boekje-mazelen-bof-06-15.jpg

nieuws

In 2019 waren wereldwijd 869.770 gevallen van mazelen, 207.500 mensen bezweken aan de ziekte. Dat zijn de hoogste cijfers in 23 jaar, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook in Europa is het aantal besmettingen fel toegenomen sinds 2016.

Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte waarvoor geen behandeling bestaat, maar die wel te voorkomen is met vaccins. Volgens de auteurs van het onderzoeksrapport ligt de oorzaak van de toename dan ook vooral bij het feit dat kinderen niet op tijd werden gevaccineerd met twee doses mazelen-bevattende vaccins.

“We weten hoe we uitbraken van mazelen en sterfgevallen kunnen voorkomen”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO. “Deze cijfers zijn een duidelijk signaal dat we er niet in slagen om kinderen in alle regio's van de wereld tegen mazelen te beschermen. We moeten collectief werken, landen ondersteunen en gemeenschappen betrekken zodat het mazelenvaccin iedereen bereikt en we dit dodelijke virus kunnen stoppen.”

Bijna iedereen die niet beschermd is en in contact komt met het mazelenvirus, raakt besmet. Om mazelen te voorkomen moet de vaccinatiegraad 95 procent bedragen.
Wie wordt gevaccineerd tegen mazelen?
Het vaccin tegen mazelen is een combinatievaccin dat ook beschermt tegen bof en rodehond (rubella). Het wordt gratis toegediend aan kinderen en jongeren.
Het vaccin wordt gegeven in twee dosissen:

• 1ste dosis op de leeftijd van 12 maanden.
Dit vaccin wordt gratis toegediend via Kind & Gezin.
Baby’s die naar een derde wereldland vertrekken of naar een Europees land waar een epidemie heerst, kunnen vanaf de leeftijd van 6 maanden gevaccineerd worden. Op 12 maanden moet het kindje dan een tweede spuitje krijgen, en een derde spuitje op de leeftijd van 10-13 jaar.

• 2de dosis op de leeftijd van 10-13 jaar (normaal in het vijfde leerjaar).
Dit vaccin wordt meestal op school gratis toegediend door een arts van een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Wanneer een kind op de leeftijd van 13 jaar geen tweede vaccin ontving, is het mogelijk onvoldoende beschermd en wordt het best een tweede dosis toegediend voor de leeftijd van 18 jaar.
Ben jij gevaccineerd tegen mazelen?
1. Je bent geboren na 1995
Sinds 1985 worden baby’s en kinderen op de leeftijd van 10 jaar systematisch ingeënt tegen de mazelen. Als je na 1995 bent geboren, dan is de kans dus groot dat je twee dosissen van het mazelenvaccin hebt gekregen en levenslang beschermd bent.
Alle vaccins die door Kind & Gezin of door een CLB gegeven worden, worden geregistreerd. Ook de meeste huisartsen en kinderartsen registreren hun vaccinaties.

Via de software My Health Viewer van de mutualiteiten kan je de vaccinatiegegevens van jezelf en je kinderen raadplegen. De gegevens van kinderen ouder dan zes jaar kan je bekijken door in te loggen met hun kids-ID of eID. De vaccinatiegegevens van kinderen die jonger zijn, kan je opvragen bij je huisarts of Kind & Gezin.

Alle info over de My HealthViewer vind je op vitalink.be. 
zie ook artikel : Raadpleeg uw eigen vaccinatiegegevens

2. Je bent geboren tussen 1970-1995
Indien je geboren bent na 1970 en voor 1995, dan is de kans groot dat je als kind niet of onvoldoende bent gevaccineerd. Hoe dat komt? Wellicht heb je in je kinderjaren de ziekte nooit doorgemaakt en heb je ook geen of maar één dosis van het vaccin toegediend gekregen. In die tijd was er namelijk nog geen of een minder systematisch aanbod van een mazelenvaccin.

Kreeg je toen geen twee inentingen, dan ben je mogelijk niet of onvoldoende beschermd, en laat je je dus het best vaccineren. Vaccinatie is zeker aanbevolen als je naar landen reist waar nog veel mazelen voorkomen of wanneer zich een mazelenepidemie voordoet. Ook wanneer je veel in contact komt met baby's (kinderwens, beroepsmatig...), is vaccinatie aanbevolen omdat baby's pas vanaf de leeftijd van 12 maanden kunnen gevaccineerd worden.

Je vaccinatiegegevens zijn waarschijnlijk niet geregistreerd op de Patient Health Viewer. Maar misschien ben je nog in het bezit van een vaccinatiekaart van de huisarts, Kind & Gezin of CLB?

• Indien je als kind één dosis hebt ontvangen, dan volstaat een tweede dosis.
• Indien je als kind niet werd gevaccineerd of daaraan twijfelt, moeten twee dosissen worden toegediend met een minimum interval van 4 weken.
• Als je niet of onvoldoende gevaccineerd bent en in contact komt met een persoon met mazelen, kan je je nog snel laten inenten. Het vaccin biedt bescherming als het binnen 3 dagen na een contact met mazelen wordt gegeven.

3. Je bent geboren voor 1970
Als je voor 1970 bent geboren, dan is de kans groot dat je als kind de ziekte hebt doorgemaakt, omdat het virus toen nog veel voorkwam, en dan kan je ze geen tweede maal krijgen. Indien je de ziekte niet hebt gehad, en indien je niet gevaccineerd bent, dan laat je je het best alsnog vaccineren.
Vaccinatie is zeker aanbevolen als je naar landen reist waar nog veel mazelen voorkomen of wanneer zich een mazelenepidemie voordoet. Ook wanneer je veel in contact komt met baby's (kleinkinderen!), is vaccinatie aanbevolen omdat baby’s pas vanaf de leeftijd van 12 maanden kunnen gevaccineerd worden.

Bronnen:
https://www.laatjevaccineren.be
https://www.kindengezin.be
https://www.rivm.nl
https://ecdc.europa.eu
http://www.vaccinatieweek.be
https://www.ipsnews.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.wiv-isp.be

Lees ook: Hoe herken je mazelen en wat als je in contact komt?

Lees ook: Waarom gratis vaccinatie tegen mazelen voor (jong)volwassenen?

Lees ook: Vijfde leerjaar moet naar school voor vaccinatie

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram