Recept: vijgenconfituur

123-confit-vijgen-09-15.jpg

recepten

Huisgemaakte vijgenconfituur is een heerlijke manier om het zoete en zachte karakter van vijgen te bewaren. Met slechts een paar ingrediënten maak je een smeuïge confituur die perfect is op de boterham, bij paté, gedroogde ham of een kaasschotel. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over vijgen

Ingrediënten

1 kg vijgen, 500 geleisuiker (zie vermelding op de verpakking: 500 g suiker per kg fruit), sap van ½ citroen.


Bereiding


  1. Maak de confituurpotten schoon met heet water en laat ze drogen.
  2. Verwijder de steeltjes van de vijgen, maak de vruchten schoon en snijd ze verticaal in 4.
  3. Doe ze in een grote kom (maximum voor de helft gevuld), bestrooi ze met de suiker, doe het citroensap erbij en laat een nachtje trekken.
  4. Laat de confituur ’s anderendaags onder voortdurend roeren opkoken en laat ze dan 4 minuten borrelen (of zie kooktijd op de verpakking van de suiker) terwijl je blijft roeren met een houten lepel.
  5. Vul de confituurpotten tot bovenaan de rand en sluit ze meteen af met het deksel. Lekker op de boterham, bij paté, met gedroogde ham of bij een kaasschotel.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram