Zelftest na Covid: hoe kan je zien of je nog besmettelijk bent?

123-test-autotest-covid-14-01-22.jpg

nieuws In België moeten alleen mensen met een verhoogd risico (ouderen of patiënten met aandoeningen zoals kanker, obesitas of diabetes) zich testen als ze symptomen van Covid-19 ervaren. Maar veel andere mensen die besmet zijn met Covid-19 doen een zelftest om te kijken of ze nog besmettelijk zijn. Is dat een goed idee?

Lees ook: Zelftesten Corona: antwoorden op de meest gestelde vragen

Hoelang ben je besmettelijk?

De incubatietijd voor Covid-19 duurt gemiddeld 5 dagen, maar kan variëren van 2 tot 14 dagen. Tijdens deze periode kun je al besmettelijk zijn, zelfs als je geen symptomen hebt. Geschat wordt dat een besmet persoon het meest besmettelijk is 48 uur voordat hij of zij symptomen vertoont. Het risico op besmetting neemt dan geleidelijk af en wordt minimaal rond de 7e dag na het begin van de symptomen.

Zelftests en besmettelijkheid

Tests, of het nu PCR-tests of antigeentests zijn, kunnen ons niet 100% vertellen of we nog besmettelijk zijn. Wat we wel weten, is dit:

  • Een PCR-test kan tot 8 weken na een eerste screening positief zijn, zonder dat je nog besmettelijk bent.
  • Een antigene zelftest is alleen positief als de besmettelijkheid - en dus het risico op overdracht - hoog is. Dus als je zelftest positief is, ben je besmettelijk.
  • Een negatieve antigene zelftest kan wijzen op weinig of geen besmettelijkheid, maar kan dit niet met zekerheid vaststellen.
  • Een antigene zelftest kan vals negatief zijn.
  • Een antigene zelftest geeft een resultaat dat geldig is op een bepaald moment. Het kan zijn dat je een paar uur of dagen later positief test. 

Lees ook: Hoe vermijd je dat je bril bedampt als je een mondmasker draagt?

Negatieve zelftest: ben ik nog besmettelijk?

De zelftest is negatief als er alleen in de controlezone (C) een gekleurde band verschijnt. Als dit het geval is, ben je waarschijnlijk niet meer besmettelijk. Er bestaat echter een risico op een vals-negatieve uitslag. Vooral als je het monster verkeerd hebt genomen. Dit kan ook betekenen dat het risico op besmetting laag is, maar niet nul.

Als je twijfelt, neem dan voorzorgsmaatregelen als je in contact komt met personen met een hoog risico (immuungecompromitteerden, kankerpatiënten, mensen met diabetes type 2, mensen met overgewicht of 65-plussers), waarbij je de voorkeur geeft aan een periode van 7 dagen (laag risico) tot 14 dagen (nul risico) na het begin van de symptomen.

Lees ook: Hoe betrouwbaar is een zelftest na vaccinatie?

Bronnen:
ijidonline.com
sciencedirect.com
sciencemediacentre.org
afmps.be
info-coronavirus.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram