Zelftest na Covid: hoe kan je zien of je nog besmettelijk bent?

123-test-autotest-covid-14-01-22.jpg

nieuws

Veel mensen die besmet zijn met Covid-19, zijn geneigd een zelftest te doen om te weten te komen of ze (nog) besmettelijk zijn of niet. Is dat een goed idee? Kan een antigene zelftest je vertellen of je nog besmettelijk bent of nog "Covid-positief"?

Besmettelijkheid van covid-19

Sinds het verschijnen van de Deltavariant en de vaccinatie van de hele bevolking gaat men ervan uit dat een persoon ongeveer 7 tot 10 dagen na het optreden van de symptomen niet meer besmettelijk is. Het is echter ook bekend dat bij sommige mensen de virale lading langer dan 10 dagen aanwezig is. Uit verschillende studies is gebleken dat bij meer dan 1 op de 10 personen die een PCR-test hebben gedaan, het virus na een periode van 10 dagen kan blijven bestaan (de PCR-test is na deze periode nog steeds positief). Dit betekent niet noodzakelijk dat deze mensen na 10 dagen nog steeds besmettelijk zijn, aangezien virale lading niet gelijk staat aan besmettelijkheid, maar het betekent wel dat men voorzichtig moet zijn – en dus socialdistancing enz. moet respecteren – in de dagen na het herstel van covid, vooral tijdens het contact met risicopersonen. 

Bovendien is veel onderzoek verricht naar de eerste variant van het coronavirus, die van Wuhan, vóór de vaccinatie en vóór het verschijnen van de Delta- en Omikron-varianten. Wetenschappers gaan er nu van uit dat de duur van een actieve virale lading in feite aanzienlijk langer is voor Delta en Omikron. 

Lees ook: Veelgestelde vragen over het coronavaccin bij kinderen van 5-11 jaar

Zelftests en besmettelijkheid

Zoals met alles aangaande het coronavirus, is er op dit moment geen zekerheid. En tests, of het nu PCR- of antigenentests zijn, kunnen geen 100% uitsluitsel geven over de besmettelijkheid van een persoon.

Dit weten we wel:

  • Een PCR-test kan tot 8 weken na een eerste screening positief zijn, zonder dat je nog besmettelijk bent.
  • Een antigene zelftest is alleen positief wanneer de besmettelijkheid - en dus het risico van overdracht - hoog is. Dus als je zelftest positief is, ben je besmettelijk.
  • Een negatieve antigene zelftest kan wijzen op weinig of geen besmettelijkheid, maar dit kan niet met zekerheid worden vastgesteld.
  • Een antigene zelftest kan vals negatief zijn.
  • Een antigene zelftest geeft een uitslag die op dat moment geldig is. Je kan een paar uur of dagen later toch positief zijn. 

Lees ook: Hoe vermijd je dat je bril bedampt als je een mondmasker draagt?

Bij twijfel thuisblijven?

 "Een test vertelt je niet of de patiënt (nog) besmettelijk is", aldus de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Ondanks de maatregelen die in sommige landen van kracht zijn, is het dus het beste om voorzichtig te blijven. Als je van plan bent om risicopatiënten te ontmoeten, vertrouw dan niet op een negatieve zelftest. Wacht na je quarantaine van 7 dagen nog een paar dagen, ten minste 3 of 4, voordat je bijvoorbeeld naar een familiebijeenkomst gaat. 

Als je in contact komt met mensen met een verhoogd risico (mensen met een immuunaandoening, kankerpatiënten, mensen met diabetes type 2, zwaarlijvige personen of mensen ouder dan 65 jaar), moet je 14 dagen wachten na het verschijnen van de symptomen.  

Lees ook: Hoe betrouwbaar is een zelftest na vaccinatie?

Bronnen:
ijidonline.com
sciencedirect.com
sciencemediacentre.org
afmps.be
info-coronavirus.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2022
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram