Hoe vermijd je dat je bril bedampt als je een mondmasker draagt?

123_bril_bedampt_glazen_mondmasker_2021.jpg

nieuws Bij het uitademen stroomt er warme lucht uit de neus en de mond. En als die gezichtsdelen met een kapje zijn bedekt, ontsnapt die warme lucht langs de bovenkant van die bedekking. Komt de warme lucht daar koude brilglazen tegen, dan gaat hij condenseren en waterdamp vormen. Met andere woorden: fijne druppeltjes vormen die zorgen voor een bedampte bril. Het is een natuurlijk fenomeen uit de fysica, maar wel zeer vervelend als je een bril nodig hebt. Wat doe je eraan? 

  1. Als je mondmasker perfect aansluit, kan er minder uitgeademde lucht ontsnappen richting je bril.
    Zorg er dus voor dat je mondkapje de vorm van je neusbrug volgt en ook nauw aansluit rond je kaken en mond. Druk het metalen bruggetje op je neus goed dicht en trek de elastiekje of touwtjes rond je oren goed aan. Desnoods kan je de elastiekjes of touwtjes ook kruisen rond je oren. Of een gevouwen papieren zakdoek op je neusbrug bevestigen om het gat tussen neus en mondmasker te dichten en het vocht te absorberen.
    Volstaat dat niet, dan kan je het masker met hechtpleisters (het soort dat je gebruikt om kompressen op de huid vast te kleven) op de neusbrug vastplakken. 
  2. Was je brilglazen aan beide kanten met vloeibare zeep en koud water, spoel af en laat drogen aan de lucht (of wrijf ze droog met een pluisvrij katoenen doekje). Zo leg je een onzichtbaar beschermingslaagje op de glazen waardoor ze minder gevoelig zijn voor condens. In plaats van water en vloeibare zeep kun je ook scheerschuim gebruiken of een anticondens-spray of -gel die verkrijgbaar is bij de opticien. Die wrijf je met een doekje gelijkmatig over de glazen.
  3. Trek het mondmasker iets hoger over je neus voor je je bril opzet, maar zorg er wel voor dat je kin bedekt blijft. Laat je bril op het mondmasker op je neusbrug rusten. Zo krijgt de uitgeademde lucht geen kans om op je glazen terecht te komen en zullen ze minder snel bedampen. Zet je bril desnoods een centimeter lager op je neus zodat hij alles goed afsluit.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram