Wereld Astmadag: Kent u de 'verborgen' tekenen van astma?

Laatst bijgewerkt: april 2017
123-anatom-astma-long-04-17.jpg

nieuws Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, wat leidt tot overdreven prikkelbaarheid van de luchtwegen (bronchiale hyperreactiviteit). Het gevolg is dat de luchtwegen in reactie op prikkels (huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, stuifmeel, rook, sterke geuren, koude...) die bij normale mensen geen reactie veroorzaken, tijdelijk samentrekken en vernauwen en dat het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen opzwelt en meer slijm produceert.

Door de luchtwegvernauwing kost het meer moeite om in en uit te ademen. Deze vernauwing is omkeerbaar, dat wil zeggen dat de aangespannen spieren van de luchtwegen na verloop van tijd of door de inname van geneesmiddelen weer ontspannen en de lucht weer normaal de longen in- en uitstroomt.
Astma begint meestal op de kinderleeftijd. Maar het kan ook pas voor het eerst beginnen bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen en het percentage kinderen met astma neemt toe. In België zouden ongeveer 15 procent van de kinderen en 8 procent van de volwassenen astma hebben.

Astmaklachten
Astma kan variëren van een lichte vorm met zeldzame klachten tot een zeer ernstige vorm met zware klachten die vaak de dagelijkse activiteiten beperken. De klachten verschillen van persoon tot persoon en bij eenzelfde persoon zelfs van dag tot dag.
Bij sommige mensen komen de klachten alleen in bepaalde situaties voor, bijvoorbeeld bij inspanning, als de lucht koud en droog is...
Bekende tekenen van astma zijn onder meer kortademigheid (vooral tijdens inspanning) en een piepende ademhaling. Maar kent u ook de minder bekende, 'verborgen' tekenen van astma?

'Verborgen' tekenen van astma
1. Raspend of zagend ademhalen
Raspend of zagend ademhalen alsof u snurkt is een variant op het piepen en kan een van de symptomen van astma zijn. Dit gebeurt vooral als uw neus of keel overdag ‘dicht’ zit.

2. Hoesten
Hoesten is soms het enige teken van astma. Bepaalde kenmerken van (droge) hoest moeten aan astma doen denken:
• als de hoest optreedt zonder dat er sprake is van een verkoudheid of luchtweginfectie;
• als de hoest vooral ’s nachts optreedt;
• tijdens lichaamsbeweging;
• bij blootstelling aan hoge concentraties allergenen (stuifmeel, mijten, dierenhaar, ...);
• bij een temperatuurverschil;
• in bepaalde emotionele omstandigheden: lachen, woede, wenen, ...;
Ook bij een hoest waarbij slijmen worden opgegeven en die langer dan drie weken aanhoudt, moet men aan astma denken.

3. Benauwdheid, een drukkend gevoel op de borst
Het gevoel alsof er een gewicht op de longen rust of dat u geen adem meer kunt halen. Veel astmapatiënten hebben hier regelmatig last van en worden er vaak ook midden in de nacht van wakker. Die benauwdheid wordt veroorzaakt, doordat uw bloed minder snel wordt voorzien van verse zuurstof en er te weinig zuurstof door het lichaam kan worden vervoerd.
Bij jonge kinderen kunnen de ouders merken dat hun kindje het benauwdheid heeft als de ademhaling snel gaat of als het kind zichtbaar moeite heeft om adem te halen (bijvoorbeeld als de borstkas indeukt tijdens de inademing, of als er een kuiltje in de hals zichtbaar wordt tijdens de inademing).
Voelt u zich benauwd? Ga dan rechtop zitten. Maak uw luchtweg vrij. Doe uw das los of de bovenste knoopjes van uw hemd of blouse open.

4. Hardnekkige slijmen op de borst
Veel slijmen met hoesten is vooral bij jonge kinderen een veel voorkomend verschijnsel.

5. Slaapproblemen
Veel astmapatiënten klagen over slaapgebrek. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ze 's nachts vaak moeten hoesten waardoor ze moeilijk in slaap raken en/of vaak wakker worden.

6. Vermoeidheid, gebrek aan energie, een minder goede conditie
Als u astma hebt, bent u vaak en snel moe en hebt u minder energie. Dit heeft te maken met de beperkte hoeveelheid zuurstof die uw longen aan het bloed kunnen afgeven.

Wanneer naar een arts?
Wanneer u last hebt van een of meer van deze klachten laat u zich het best onderzoeken door uw huisarts. Dit geldt zeker wanneer:
• in uw familie allergie of astma voorkomt of wanneer u zelf allergisch bent (bv. hooikoorts, eczeem...);
• deze klachten vooral optreden of verergeren na contact met allergenen zoals huisdieren, pollen, huisstofmijt enz.
• de klachten vooral optreden of verergeren bij het inademen van irriterende stoffen of geuren (bv. rook, bakgeur, parfums...);
• de klachten optreden of verergeren bij inspanning op temperatuurveranderingen;
• de klachten vooral ’s nachts optreden of verergeren. 

Lees ook: Wereld Astma Dag:Welke klachten kunnen wijzen op astma?

Bronnen:
http://www.domusmedica.be/documentatie/downloads/praktijkdocumenten/richtlijnen/714-astma-bij-kinderen/file.html
www.longfonds.nl
https://www.thuisarts.nl/astma/ik-heb-astma
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram