Inspanningsastma: symptomen, behandeling en tips

In dit artikel
Inspanningsastma: symptomen, behandeling en tips

dossier Astmaklachten mogen geen reden zijn tot fysieke inactiviteit, ook niet als de klachten worden uitgelokt door een fysieke inspanning. Inspanningsastma veroorzaakt zelden gevaarlijke aanvallen. Voor mensen die graag aan sport doen, is het wel een zeer vervelend verschijnsel. Waarom de inspanning een aanval uitlokt, is niet meteen duidelijk. Volgens sommige theorieën speelt de verhoogde doorbloeding van de luchtwegen een rol. Volgens andere komen er tijdens de inspanning stoffen vrij, zoals cortisol en adrenaline, die de gevoeligheid van de luchtwegen doen toenemen. Men stelt ook vast dat de omstandigheden een invloed hebben. Inspanningsastma komt namelijk meer voor in koude en droge klimaatsomstandigheden. Het is bijvoorbeeld opmerkelijk dat zoveel Scandinaafse topatleten in langlauf en biathlon (een combinatie van langlauf en schieten) last hebben van inspanningsastma. Stoffige en slecht verluchte sportlokalen zijn evenmin een goede plaats om aan sport te doen voor mensen met inspanningsastma.

Lees ook: Eenvoudige test maakt inspanningsastma op jonge leeftijd aantoonbaar

Inspanningsastma komt zeer veel voor en doet zich op alle leeftijden voor, maar vooral bij kinderen en jong-volwassenen. Men schat dat ong. 90% van de mensen met astma en 40% van de mensen met allergische neusklachten (rhinitis) er last van hebben. Bij mensen zonder enige vorm van astma zou ong. 1 op 10 toch last hebben van inspanningsastma. Bij kinderen uit het lager onderwijs wordt het voorkomen van inspanningsastma op 7 à 15% geraamd. De aandoening komt dubbel zo veel voor bij jongens dan bij meisjes.

Symptomen

Inspanningsastma manifesteert zich meestal tijdens de eerste schooljaren.
Het is belangrijk dat inspanningsastma tijdig wordt herkend en goed wordt behandeld om latere complicaties te voorkomen én om te vermijden dat het kind conditioneel in een sukkelstraatje terecht komt.
Typische symptomen die inspanningsastma doen vermoeden zijn het optreden van hoestbuien, kortademigheid en piepen tijdens en in de eerste minuten na de inspanning. De klachten bereiken vaak hun hoogtepunt zo'n 8 tot 15 minuten na de inspanning en zijn meestal binnen het uur weer verdwenen. Wanneer men dat vaststelt is verder onderzoek door een arts aangewezen.
Om met zekerheid een diagnose te stellen is de beste methode een inspanningsproef op een fiets of een looptoestel waarbij men gedurende minstens 6 minuten actief is aan een intensiteit die overeenkomt met 80% van de maximale hartslag.
Of men bij een inspanning last krijgt van astma hangt af van verschillende factoren, zoals de intensiteit van de inspanning en een aantal omgevings- en klimaatsfactoren.

Lees ook: Cara-test: heb je last van je ademhaling?

Behandeling

Om een aanval te vermijden is het best om kort voor de inspanning een kortwerkend geneesmiddel te inhaleren. Spreek hierover met uw arts die je het meest aangewezen product zal voorschrijven.
Bij kinderen die bijna constant in beweging zijn, wordt desgevallend beter gekozen voor een langwerkend geneesmiddel dat een- of tweemaal per dag wordt ingenomen. Zodra het kind voldoende inzicht heeft, kan overgeschakeld worden naar een kortwerkend geneesmiddel.

Lees ook: Visolie tegen inspanningsastma

Praktische tips

Mensen met astma die regelmatige aan sport doen, hebben minder last van hun aandoening dan lotgenoten die een zittend leven leiden.
Astmapatiënten met een goede lichamelijke conditie hebben doorgaans een behoorlijk groot ademvolume. Dit betekent dat ze minder snel last hebben van ademnood bij een eventuele astma-aanval. Ze beschikken ook over een grotere reserve bij zwaardere inspanningen, zoals bv. wanneer ze een trap moeten oplopen. Ze hebben ook veel minder geneesmiddelen nodig dan anderen.
Kortom, hun ziekte bezorgt hen duidelijk minder problemen dan hun minder fitte of sportieve lotgenoten. Deze betere gezondheid heeft ook belangrijke sociale voordelen. Kinderen verzuimen minder vaak school en volwassenen hun werk. 

Lees ook: Praktische tips bij inspanningsastma


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram