Inhalatoren bij astma: verschillende soorten en correct gebruik

In dit artikel
Inhalatoren bij astma: verschillende soorten en correct gebruik

dossier

Bij aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma en COPD, krijgt men soms een therapie voorgeschreven waarbij men geneesmiddelen moet inademen (inhaleren). Deze behandeling laat toe zeer snel een maximale hoeveelheid geneesmiddel lokaal in de luchtwegen te deponeren waarbij een snelle en krachtige werking bekomen wordt met een minimum aan nevenwerkingen. 

Lees ook: Wat is astma?

123-astma-puffer-cortic-05-17.jpg
Maar alleen als je goed inhaleert, komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in je longen. Onderzoek toont echter aan dat de helft van de astmapatiënten hun inhalator niet correct gebruikt. Een van de voornaamste oorzaken blijkt onvoldoende voorlichting op gebied van inhalatie-instructie en controle op de inhalatietechniek. Volgens Walter Vincken, Diensthoofd Pneumologie van het UZ Brussel, zijn patiënten vaak in de veronderstelling dat zij hun inhalatiegeneesmiddelen op de juiste wijze innemen, maar in werkelijkheid krijgt een groot aantal patiënten te weinig of juist te veel van het geneesmiddel toegediend. Dit heeft verstrekkende gevolgen zowel voor de patiënt als de zorgsector. Patiënten kunnen zelf niet controleren of ze de juiste en de volledige dosis hebben ingenomen. Ook de zorgverlener kan dit onmogelijk nagaan. Als er dan geen verbetering merkbaar is, wordt vaak een hogere dosis voorgeschreven. Volkomen onnodig en bovendien extra kostelijk zowel voor de patiënt als voor de gezondheidszorg.

Soorten inhalatoren

  • Bij inhalatoren met doseermeting (dosisaërosols of ‘puffers’) bevindt het medicijn zich in een capsule die onder druk staat. Je moet op de verstuiver drukken en gelijktijdig inademen. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk. In veel gevallen kan een voorzetkamer helpen het inhaleren met de verstuiver makkelijker te maken. Kinderen gebruiken vaak een voorzetkamer, maar ook bij volwassenen is dit aan te raden. De ademgestuurde inhalator (Autohaler) is een verstuiver die de medicijnen precies op het juiste moment vrijgeeft: namelijk bij het begin van een ademteug. Bij deze inhalator is geen voorzetkamer nodig.
  • Poederinhalatoren bevatten medicijnen in de vorm van minuscule korreltjes. Er zijn allerlei systemen waarop poederinhalatoren het geneesmiddel vrijgeven. Het principe is dat je eerst uitademt om vervolgens het vrijgegeven geneesmiddelpoeder met een snelle inademing via de mond te inhaleren. De werkzaamheid van zulke medicijnen wordt door de ademhaling geactiveerd. De meeste inhalatoren bevatten een poedervoorraad voor vijftig, zestig, honderd of tweehonderd inhalaties. Sommige inhalatoren werken met poedercapsules. Bij elk apparaatje staat op de gebruiksaanwijzing hoe je het gebruiksklaar moet maken.
  • Een vernevelaar is een apparaat dat een vloeibaar astmamedicijn omzet in een nevel, die je vervolgens kan inhaleren. Bij een vernevelaar voor klein volume doe je een hoeveelheid medicijn in een holte van het systeem. Terwijl je normaal ademt, blaast een kleine luchtcompressor een fijne mist van het geneesmiddel door een mondstuk in je longen. De behandeling met een vernevelaar duurt ongeveer 10 minuten. Deze vernevelaars zijn vaak alleen nodig als je ernstige astma heeft, niet op een andere manier kan inhaleren (bijvoorbeeld kind, acute situaties) of indien grote hoeveelheden medicatie moeten toegediend worden.

Hoe een inhalator correct gebruiken?

Het is belangrijk om na elke inhalaties van medicatie de mond grond te spoelen door te gorgelen en de tanden te poetsen. Dit om te voorkomen dat je aanslag krijgt in de mond en een kriebel in de keel.

Vergeet ook niet je voorzetkamer wekelijks te spoelen in een licht sopje en dan te later drogen. Niet afspoelen of droogwrijven. Door het sopje kleven er geen deeltjes aan de want van de voorzetkamer en krijg je mee medicatie naar binnen.

Je behandelende arts, verpleegkundige, ergotherapeut, kinesist of apotheker geeft graag meer uitleg. Info over dosis of bijwerkingen vind je terug in de bijsluiter van het product. De instructies voor het correct gebruik van de inhalatiemedicatie zijn beschikbaar als filmpje op de website www.astma-en-allergiekoepel.be.


Bronnen:
www.astma-en-allergiekoepel.be
www.longfonds.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram