Een handig wistjedatje voor in de keuken: vlees bakken

Laatst bijgewerkt: april 2019

nieuws


Hoe bak je op een correcte manier een stuk vlees in de pan? Het lijkt simpel, maar het vraagt toch wel wat knowhow.

123-h-vlees-kip-pan-05-19.jpg
 • Laat het vlees eerst op temperatuur komen. Zo schrikken de spiercellen niet te veel wanneer ze straks in de hete pan gaan en vormen ze aan de buitenkant een mooi korstje. Haal het ongeveer 20 minuten van te voren uit de koelkast. 
 • Kies een pan (liefst met dikke bodem) die net groot genoeg is, anders verbrandt het vet op de ‘open’ plaats waar er geen vlees ligt.

 • Dep het vlees droog met keukenpapier en bak het in wat olie/margarine/geklaarde boter. Laat het bakvet niet verbranden.
  Gebruik je margarine: Leg het vlees pas in de pan wanneer het schuim van het gesmolten bakvet weg is en ze licht gekleurd is. 
  Gebruik je olie: Kies een olie die hittebestendig is (kokosolie, bepaalde soorten olijfolie) en laat ze niet roken of verbranden.
  Boter voeg je pas toe wanneer het vlees al is dichtgeschroeid en de temperatuur iets lager wordt gezet. Op die manier kan je het vlees met boter 'arroseren' zonder dat ze verbrandt.
 • Kruid het vlees met peper en zout net voor het de pan in gaat. Zo trekken de specerijen tijdens het bakken beter in en vermijd je dat het zout vocht uit het vlees trekt. Of voeg het zout pas na het bakken toe, dat is ook een optie. 
 • Schroei het vlees aan één kant dicht, draai het met een tang en laat het dan aan de andere kant dichtschroeien. Prik er niet in met een vork of een mes want dan lopen de sappen eruit. 
 • Laat het vlees nog even rusten op een warm bord onder aluminiumfolie voor je het aansnijdt.


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram