Hoeveel rijst of pasta per persoon?

In dit artikel
Hoeveel rijst of pasta per persoon?

dossier

Naarmate we ouder worden, worden onze voedingskeuzes steeds belangrijker om gezond te blijven. Rijst en pasta zijn basisvoedingsmiddelen in veel culturen en kunnen absoluut deel uitmaken van een evenwichtig dieet als ze met mate worden geconsumeerd. Maar wat is dan de juiste portie rijst of pasta per persoon? 

Lees ook: Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?

Portie rijst en pasta per persoon

Getty_rijst_pasta_2024.jpg

© Getty Images

Een juiste verhouding met andere voedingsmiddelen zoals groenten, magere eiwitten en gezonde vetten is essentieel voor het algehele welzijn. Hoe ziet een gezonde portie er dan precies uit? De hoeveelheid rijst en pasta die je zou moeten consumeren hangt in feite af van verschillende factoren zoals leeftijd, je gezondheidsstatus en of je een actieve levensstijl hebt. Over het algemeen mag je ongeveer een half kopje gekookte rijst of pasta per persoon rekenen, of ongeveer de grootte van een tennisbal.

Lees ook: Waarom rijst beter koud eten?

Is rijst en pasta gezond?

Zowel rijst als pasta leveren koolhydraten, die een vitale bron van energie zijn voor het lichaam. Het is echter belangrijk om volkorenvarianten te kiezen, omdat deze meer vezels en voedingsstoffen bevatten dan geraffineerde varianten. Geraffineerde witte rijst en gewone pasta hebben een bewerking ondergaan waarbij de zemelen en kiemlagen zijn verwijderd, waardoor essentiële voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen verloren zijn gegaan. Deze geraffineerde opties kunnen leiden tot een snelle piek in de bloedsuikerspiegel en missen de verzadiging die hun volkoren tegenhangers bieden.

Volkoren granen, waaronder zilvervliesrijst en volkoren pasta, bieden tal van gezondheidsvoordelen in vergelijking met hun geraffineerde tegenhangers. Ze zijn rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het consumeren van volle granen is in verband gebracht met een lager risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker.

De vezels in volkoren granen helpen bovendien bij het reguleren van de spijsvertering en bevorderen het gevoel van verzadiging, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing. Het is dus aan te raden om waar mogelijk voor volkoren opties te kiezen om de voedingswaarde van je maaltijden te maximaliseren.

Lees ook: Welke pastasoort matcht met welke saus?

Lees ook: Welk brood is het gezondst?

Is speltpasta gezonder?

Spelt is een oude graansoort die populairder is geworden vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid. Vergeleken met gewone tarwebloem die in de meeste pasta's wordt gebruikt, bevat spelt meer eiwitten, vezels en bepaalde mineralen. Spelt is ook lichter verteerbaar voor sommige mensen die spijsverteringsproblemen hebben met gewone tarwe. Speltpasta kan echter nog steeds gluten bevatten en is dus niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

Lees ook: Hoe kook je pasta zoals de Italianen?

Bronnen:
https://medlineplus.gov
https://www.eatright.org
https://www.bbcgoodfood.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram