Moet je aardappelen altijd wassen?

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Aardappelschil bevat een schat aan vitamines, vezels en mineralen. Je mag ze dus gerust opeten, op voorwaarde dat je de aardappelen voor de bereiding eerst goed wast met lauw, helder water en alle aarderesten grondig verwijdert.

Aardappelschillen zijn dus voedzaam en tegenwoordig serveren bepaalde topchefs gefrituurde aardappelschillen zelfs als garnituur.

Ben je een liefhebber van geschilde aardappelen, schil ze dan zo dun mogelijk en verwijder alle zwarte vlekken of ogen. Moet je die geschilde Charlotte, Amandine of Cornes de gatte na het schillen ook nog wassen in helder water of spoelen onder de kraan? Wel, alles hangt af van de bereidingswijze.

Gebruik je de aardappelen in schijfjes - voor een gratin, rösti, wafeltjes of andere gerechten waarbij een bindmiddel nodig is – dan moet je ze niet wassen. Het zetmeel in de aardappel zal in dit geval binding geven aan je gerecht.
Wil je echter frieten maken of gebakken aardappelen dan was je de aardappelen best kort na het schillen. Daarna dep je ze zeer goed droog en leg je ze op keukenpapier. Als je dat niet doet, zullen de aardappelstukken door het water, maar vooral door het zetmeel, aaneen klitten en dat is niet ideaal als je lekkere home made frietjes wilt maken.

Gebruik in geen geval spoelwater van aardappel in een bereiding.


auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram