Acrylamide: Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?
dossier Tijdens het verhitten (boven 120°) van bepaalde zetmeel- of suikerrijke voedingsmiddelen kan acrylamide ontstaan, een stof die de Wereldgezondheidsorganisatie als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens klasseert. Ook het Europese Voedselagentschap meldt dat de inname van acrylamide via voeding het risico op het ontwikkelen van kanker mogelijk verhoogt.
Lees ook: Bakken en frituren: hoe vorming van acrylamide verminderen?
Waarin zit acrylamide?
Lees ook: Wat is het verband tussen uw voeding en het risico op kanker?
Hoe wordt acrylamide gevormd?
Hoe langer en hoe heter iets wordt gebakken, hoe meer acrylamide er wordt aangemaakt. Dergelijke temperaturen kunnen worden gehaald bij grillen, braden, bakken, roosteren, barbecueën en frituren. Bij het ontstaan van acrylamide zijn suikers en het aminozuur asparagine betrokken. Een aminozuur is een bouwsteen van eiwitten. Tijdens het verhitten boven 120° reageren deze stoffen met elkaar (Maillard reactie), wat de bruine kleur veroorzaakt.
Lees ook: Hoe gezond zijn aardappelen?
Moeten we ons zorgen maken?
Volgens verschillende gezondheidsorganisaties is het echter niet nodig om de huidige voedingsaanbevelingen aan te passen. Als we gezond en gevarieerd eten, komt acrylamide slechts in beperkte mate voor in de voeding. Die hoeveelheid verhoogt het risico op kanker waarschijnlijk niet. Door levensmiddelen als frietjes, chips, koekjes, koffie en koffievervangers met mate te consumeren, kan je je blootstelling aan acrylamide wel beperken.
Bronnen: