Je biologische leeftijd verbeteren kan sneller dan gedacht

123m-dna-genen-erfel-01-17.jpg

nieuws De biologische leeftijd is wat weleens de leeftijd van onze slagaders wordt genoemd, en verwijst dus naar onze fysiologische leeftijd. In veel gevallen ligt die hoger dan de werkelijke leeftijd, maar mits enkele aanpassingen in de levensstijl zet je de teller snel een aantal jaar terug. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Lees ook: We zijn zes jaar ouder dan we denken

De invloed van de levensstijl

Meerdere factoren kunnen de evolutie van onze fysiologische leeftijd beïnvloeden. Onze voeding in de eerste plaats, maar ook onze leefomgeving (stressvervuiling...) en onze leefgewoontes (rokenalcohollichaamsbeweging...). Daarnaast spelen ook zaken een rol waar we zelf maar weinig of geen controle over hebben, zoals ons metabolisme en vooral onze genetica. Hoe groot de impact is van deze zaken op de veroudering van ons organisme, verschilt van persoon tot persoon.  

Een van de "markers" van biologische veroudering is ons DNA, dat alle genetische informatie bevat die ons in staat stelt te functioneren. Hoe onze cellen deze informatie gebruiken is variabel, en hangt gedeeltelijk af van epigenetica - veranderingen in de activiteit van genen en de factoren die deze veranderingen beïnvloeden. Onze genetische opmaak is echter niet onveranderlijk: de levensreis verandert de manier waarop onze genen tot uitdrukking komen, beïnvloedt de werking van onze cellen en organen, en bepaalt op grond daarvan onze biologische leeftijd. De effecten kunnen positief of schadelijk zijn.

Lees ook: Krachttraining (fitness of thuis) goed voor fysieke en mentale gezondheid

Biologische leeftijd terugdraaien

Het goede nieuws is dat negatieve veranderingen in de expressie van onze genen (gedeeltelijk) omkeerbaar zijn. Een Amerikaans team (The Institute for Functional Medicine en Yale University) heeft aangetoond hoe het aanpassen van onze levensstijl in korte tijd indrukwekkende resultaten kan opleveren. De onderzoekers rekruteerden senioren (50 - 72 jaar oud) van wie de biologische leeftijd (genetische leeftijd) bij aanvang werd bepaald. Gedurende twee maanden volgde een groep een programma gericht op gezonde voeding, slaap, lichaamsbeweging en ontspanning, en kregen de deelnemers probiotica en supplementen fytonutriënten (carotenoïden, flavonoïden, polyfenolen..., van nature voorkomend in planten en met antioxiderende eigenschappen). De andere groep veranderde niets aan de levensstijl. 

Lees ook: Supermarkten promoten te vaak ongezonde voeding

Twee tot drie jaar jonger

Na acht weken werd een nieuwe evaluatie van de biologische leeftijd uitgevoerd, door epigenetische markers te analyseren waarmee de zogenaamde DNA-methylering kan worden gemeten, een mechanisme dat als een "patroon" de expressie van genen in elke cel bepaalt. Zo bleek dat de ‘gezonde’ groep de biologische leeftijd had teruggedraaid met twee tot drie jaar, terwijl in de andere groep geen verschil werd waargenomen.

De auteurs benadrukken dat studies op langere termijn bij een grotere populatie nodig zijn om deze voorlopige gegevens te bevestigen. In ieder geval herinneren deze gegevens ons eraan dat het nooit te laat is om te profiteren van een gezondere levensstijl.

Lees ook: Wat is beter: wandelen of lopen?

Bron:
www.aging-us.com


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram