Wat is beter: wandelen of lopen?

In dit artikel
Wat is beter: wandelen of lopen?

dossier Wat is beter voor de gezondheid, wandelen of lopen? Het is een vraag die velen zich stellen, maar die niet eenduidig te beantwoorden valt. Want ze zijn allebei goed voor de gezondheid, alleen hebben beide specifieke voordelen en hangt veel af van je doelstellingen en mogelijkheden.

Eén ding staat vast, als je snel calorieën wil verbranden, kun je beter gaan joggen dan wandelen.  Als een persoon die 68 kg weegt, bijvoorbeeld een uurtje rustig wandelt aan 4 km/u, zal hij zo’n 210 kilocalorieën (kcal) verbruiken. Als diezelfde persoon aan 9 km/u loopt, verbruikt hij of zij driemaal zoveel energie, ongeveer 640 kcal. 

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Verschillende belasting

123m-wandelen-boos-13-8.jpg
Daar staat echter tegenover dat het fysiek veel eenvoudiger is om een uur te wandelen dan om even lang te joggen. Zeker beginnende sporters moeten bij het lopen zeer langzaam opbouwen, ook om blessures te vermijden. Lopen is namelijk meer belastend voor de spieren en de gewrichten. Het is ook moeilijker om op de lange termijn vol te houden, terwijl wandelen veel gemakkelijker in te passen valt in het dagelijks leven. Je hoeft je niet noodzakelijk voor te bereiden op een wandeling en je kan het altijd en overal doen. 


Als afvallen je hoofddoel is, is het echter ook belangrijk om voor ogen te houden dat meer bewegen niet voldoende is. Je zal ook goed op je voeding moeten letten. Na het sporten is de verleiding soms groot om onszelf te belonen door meer en minder gezond te eten, wat het positieve effect teniet kan doen.

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Fysieke en mentale voordelen

Maar de fysieke voordelen van zowel lopen als wandelen gaan verder dan hun hulp bij het kwijtspelen van kilo’s. Volgens een studie van de American Heart Association verlagen wandelen en lopen in gelijkaardige mate het risico op een hoge bloeddruk, hoge cholesterol en diabetes. De gezondheidsvoordelen waren volgens het onderzoek groter naargelang deelnemers meer aan lichaamsbeweging deden.

Regelmatig bewegen biedt eveneens vele voordelen op het mentale front. Het kan helpen tegen stressangstendepressieve gevoelensslaapproblemen en achteruitgang van het geheugen. Volgens een bepaalde studie zou je al profiteren van dergelijke positieve effecten als je driemaal per week een halfuur aan matig intensieve lichaamsbeweging, zoals een flinke wandeling, besteedde. Je kan zelfs gerust dat halfuur opsplitsen in blokjes van 10 minuten.

Lees ook: Trainingsschema krachttraining: deze oefeningen kan je thuis doen

Vlaamse richtlijnen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt volwassenen (tot 64 jaar) aan om minstens 150 minuten per week vrij te maken voor matig intensieve lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen, en liefst elke dag aan beweging te doen. Als je liever aan hoge intensiteit gaat joggen, is minstens 75 minuten per week het advies. Ook dan is spreiding belangrijk. Uiteraard kan je de twee zaken perfect combineren. Daarbij stelt het instituut terug 150 minuten per week voorop, waarbij een minuut aan hoge intensiteit wel dubbel telt. Met 25 minuten joggen en 100 minuten wandelen kom je dus al aan je wekelijkse hoeveelheid.

Lees ook: Waarom is een wandeling in de natuur zo goed voor je gezondheid?

Bronnen:
https://www.healthline.com/" target="_blank">www.healthline.com
https://www.gezondleven.be/" target="_blank">www.gezondleven.be
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470658/" target="_blank">www.ncbi.nlm.nih.govhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470658/">
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.112.300878" target="_blank">www.ahajournals.orghttps://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.112.300878">Lees ook: Moet je elke dag 10.000 stappen zetten?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram