Zoekresultaten voor spieren (272 artikels)

Heeft stretchen voor het sporten zin?

21/09/2002 - Veel mensen rekken hun spieren op voor ze gaan sporten. Ze doen dat om de spieren warm te maken en zo pijnlijke spieren na afloop te voorkomen en vooral om spierletsels tegen te gaan.

Spiertraining verjongt spieren

14/06/2007 - Twee keer per week de spieren trainen, zorgt niet alleen voor sterkere, maar ook voor ‘jongere’ spieren, zo blijkt uit onderzoek bij 65-plussers door McMaster University Medical Centre in Hamilton (Canada).

Wat is een elektromyografie of kortweg een EMG?

Wat is een elektromyografie of kortweg een EMG? 2/07/2020 - Elektromyografie (EMG) is een diagnostische test die de functie van spieren en zenuwen onderzoekt. Zenuwcellen sturen elektrische signalen naar spieren waardoor ze kunnen samentrekken en ontspannen.

Stijve spieren: hoe voorkomen en behandelen?

Stijve spieren: hoe voorkomen en behandelen? 30/05/2019 - Spierstijfheid is meestal een signaal dat je te veel hebt gevraagd van jouw spieren. Stijve spieren zijn hard, pijnlijk, krachteloos en gevoelig aan druk. Dat kan vervelend zijn maar het gaat meestal vanzelf over na enkele uren of dagen (relatieve) rust.

Spierontspanner (botuline toxine)

Spierontspanner (botuline toxine) 14/06/2018 - Een spierontspanner is een verdunde, gezuiverde vorm van het Botuline toxine type A. Dit is een verlammende stof die de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren blokkeert, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen.

Syndroom van Guillain-Barré (GBS)

Syndroom van Guillain-Barré (GBS) 26/04/2018 - Het syndroom van Guillain-Barré is een niet-aangeboren aandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren en verlammingen. Zowel de spieren van de ledematen als die van de romp worden aangetast, soms ook de aangezichtsspieren.

Ontspanningsoefeningen om beter te slapen

Ontspanningsoefeningen om beter te slapen 21/02/2020 - Wie zich gespannen voelt, valt moeilijker in slaap. Dagelijks enkele ontspanningsoefeningen inplannen, kan een groot verschil maken.

Eenvoudige spier- en balansoefeningen om langer gezond te leven

Eenvoudige spier- en balansoefeningen om langer gezond te leven 21/01/2022 - Hoe meer spieren je hebt, hoe beter je bestand bent tegen allerlei kwalen en ziektes. Dus ... hoe langer je leeft in goede gezondheid. Ook met enkele eenvoudige oefeningen in de dagelijkse routine kan je op een gezonde manier spierballen kweken en je balans trainen.

Trap de pedalen van je hometrainer eens in de omgekeerde richting, het is een prima oefening!

Trap de pedalen van je hometrainer eens in de omgekeerde richting, het is een prima oefening! 3/12/2015 - Een paar keren in de omgekeerde richting trappen tijdens een training op een hometrainer bevordert de werking van het hart en een aantal spieren.

Dystonie

19/08/2004 - Dystonie is een motorische stoornis die gekenmerkt wordt door aanhoudende spiercontracties die leiden tot abnormale houdingen en/of herhaalde bewegingen.

Ataxie van Friedreich: een erfelijke zenuw- en spierziekte

Ataxie van Friedreich: een erfelijke zenuw- en spierziekte 14/11/2014 - Ataxie van Friedreich (AvF), ook Friedreichse ataxie of hereditaire spinale ataxie genoemd, is een zeldzame, erfelijke aandoening die het zenuwstelsel beschadigt en de spieren aantast.

Boswellia, kurkuma én zwarte peper, het ideale trio voor je gewrichten

Boswellia, kurkuma én zwarte peper, het ideale trio voor je gewrichten 6/09/2022 - Boswellia is de superfood die de krachtige werking van kurkuma nog meer versterkt. Om je spieren en gewrichten soepel te houden, is de combinatie met zwarte peper van groot belang want kurkuma wordt slecht opgenomen door het lichaam. Wil je weten waarom, lees dan snel verder!

Nordic walking

30/11/2010 -

Beknelde zenuw: oorzaken, symptomen en behandeling

Beknelde zenuw: oorzaken, symptomen en behandeling 10/10/2022 - Een beknelde zenuw is een aandoening waarbij te veel druk wordt uitgeoefend op een zenuw door omliggende weefsels, zoals botten, kraakbeen, spieren of pezen. Door deze druk kan je pijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte voelen.

Het gouden duo : kurkuma en sporebiotica !

Het gouden duo : kurkuma en sporebiotica ! 14/09/2022 - Vooral kurkuma en sporebiotica zijn erg in trek dezer dagen. In heel wat studies heeft de superfood kurkuma de optimale werking voor soepele spieren en gewrichten aangetoond. Wil u weten waarom zowel een goede maagfunctie als soepel bewegen belangrijk zijn, lees dan snel verder !

Waarom reageren meisjes sterker op alcohol?

Waarom reageren meisjes sterker op alcohol? 16/04/2015 - Meisjes zijn sneller onder invloed van eenzelfde portie alcohol dan jongens. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Meisjes zijn gemiddeld kleiner dan jongens en hebben bovendien meer vet en minder spieren.

Wat doet magnesium voor onze gezondheid?

Wat doet magnesium voor onze gezondheid? 15/12/2020 - Magnesium is een mineraal dat voorkomt in graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Ons lichaam heeft magnesium nodig voor onder andere de vorming van botten en het optimaal laten functioneren spieren.

Blijven bewegen met een gipsverband

30/11/2010 - Het is belangrijk dat u de gewrichten die niet in het gipsverband zitten, blijft bewegen om de spieren en gewrichten in goede conditie te houden.

Wat is reuma precies en welke soorten zijn er?

Wat is reuma precies en welke soorten zijn er? 21/05/2022 - Reuma is een verzamelnaam voor een aantal zeer uiteenlopende aandoeningen die pijn en/of misvormingen veroorzaken in de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de slijmzakjes, het bot en de organen. Er zijn grosso modo vier soorten reumatische aandoeningen.

Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

Sofrologie: een waardevol middel tegen stress 25/02/2022 - Het is de Spaanse neuropsychiater, Alfonso Caycedo, die een reeks zeer complementaire technieken ontwikkelde die de harmonie tussen lichaam en geest moeten verbeteren. Hij is ervan overtuigd dat ontspanning van de spieren leidt tot geestelijke ontspanning, en vice versa.

Tenniselleboog: klachten en behandeling

Tenniselleboog: klachten en behandeling 2/06/2020 - Een tenniselleboog is een overbelastingsletsel op de plaats waar de voorarmspieren met pezige structuren aan de buitenste elleboogknobbel vastzitten. Deze spieren lopen van de elleboog over de bovenzijde van de onderarm naar de pols en vingers.

Bereid u nu voor op uw skivakantie

Bereid u nu voor op uw skivakantie 27/12/2018 - Het skiseizoen staat weer voor de deur. De meeste mensen gebruiken tijdens het skiën spieren die ze de rest van het jaar laten rusten. Skischoenen dwingen u bv. in een stand waarbij de hielen iets hoger staan dan de tenen.

Gastroparese: wat is de oorzaak van vertraagde maaglediging en wat kan je doen?

Gastroparese: wat is de oorzaak van vertraagde maaglediging en wat kan je doen? 29/11/2022 - Gastroparese is een aandoening die de normale spontane beweging van de spieren in je maag aantast. Daardoor krijg je klachten als misselijkheid, braken en buikpijn. Hoewel gastroparese niet te genezen is, kunnen een aangepast dieet en medicijnen enigszins verlichting bieden.

App RunEASI meet en optimaliseert looptechniek om risico op blessures te verkleinen

App RunEASI meet en optimaliseert looptechniek om risico op blessures te verkleinen 22/12/2020 - RunEASI, een samenwerking tussen bewegings- en computerwetenschappers van KU Leuven, heeft een nieuwe app ontwikkeld die tijdens een looptraining de belasting op je spieren, botten en pezen meet en tips op maat geeft om blessures te vermijden.

Reumatische systeemziekten treffen vaker vrouwen

Reumatische systeemziekten treffen vaker vrouwen 9/11/2016 - Vrouwen hebben gemiddeld vijf keer meer kans op een reumatische systeemziekte dan een man. Een systeemziekte, een zeldzame vorm van reuma, is een auto-immune aandoening: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam en naast de spieren en gewrichten kunnen ook organen aangetast worden.

Waarom moet u een wakkere baby meer op de buik leggen?

Waarom moet u een wakkere baby meer op de buik leggen? 29/02/2016 - Vlaamse baby's liggen te veel op hun rug en te weinig op hun buik. Hierdoor is hun grove motoriek iets minder ontwikkeld in vergelijking met bijvoorbeeld kinderen in Canada en in andere Europese landen. Baby’s die op hun buik liggen gebruiken veel meer spieren.

Achillespeesblessures: peesontsteking en peesscheur

Achillespeesblessures: peesontsteking en peesscheur 6/07/2014 - De achillespees bevestigt de kuitspieren aan het hielbeen. Als die spieren samentrekken trekt de achillespees de voet naar beneden. Het is een belangrijke pees, waar vaak grote krachten op komen.

Aanbevelingen voor eiwitten

Aanbevelingen voor eiwitten 16/03/2004 - Eiwitten zijn van belang voor de opbouw en het in stand houden van het lichaam. Eiwitten leveren ook aminozuren. Dat zijn de bouwstenen die nodig zijn voor de opbouw van de cellen, de spieren en organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed.

Spierdystrofie of ziekte van Duchenne: kenmerken en behandeling

Spierdystrofie of ziekte van Duchenne: kenmerken en behandeling 8/09/2015 - De ziekte van Duchenne of spier- of musculaire dystrofie van Duchenne is een ernstige erfelijke aandoening van de spieren. De ziekte van Duchenne begint meestal rond de leeftijd van 3 tot 5 jaar.

Wat is het effect van zwemmen op je lichaam?

Wat is het effect van zwemmen op je lichaam? 28/10/2021 - Zwemmen kan je veel voordelen opleveren: het helpt onder andere om je gewicht onder controle te houden, spieren te versterken en je conditie te verbeteren. Eigenlijk mogen we stellen dat zwemmen goed is voor je gezondheid in het algemeen.

volgopfacebook

volgopinstagram