Zoekresultaten voor spieren (254 artikels)

Heeft stretchen voor het sporten zin?

21/09/2002 - Veel mensen rekken hun spieren op voor ze gaan sporten. Ze doen dat om de spieren warm te maken en zo pijnlijke spieren na afloop te voorkomen en vooral om spierletsels tegen te gaan.

Spiertraining verjongt spieren

14/06/2007 - Twee keer per week de spieren trainen, zorgt niet alleen voor sterkere, maar ook voor ‘jongere’ spieren, zo blijkt uit onderzoek bij 65-plussers door McMaster University Medical Centre in Hamilton (Canada).

Stijve spieren: hoe voorkomen en behandelen?

Stijve spieren: hoe voorkomen en behandelen? 30/05/2019 - Spierstijfheid is meestal een signaal dat je te veel hebt gevraagd van jouw spieren. Stijve spieren zijn hard, pijnlijk, krachteloos en gevoelig aan druk. Dat kan vervelend zijn maar het gaat meestal vanzelf over na enkele uren of dagen (relatieve) rust.

Wat is een elektromyografie of kortweg een EMG?

Wat is een elektromyografie of kortweg een EMG? 2/07/2020 - Elektromyografie (EMG) is een diagnostische test die de functie van spieren en zenuwen onderzoekt. Zenuwcellen sturen elektrische signalen naar spieren waardoor ze kunnen samentrekken en ontspannen.

Spierontspanner (botuline toxine)

Spierontspanner (botuline toxine) 14/06/2018 - Een spierontspanner is een verdunde, gezuiverde vorm van het Botuline toxine type A. Dit is een verlammende stof die de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren blokkeert, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen.

Syndroom van Guillain-Barré (GBS)

Syndroom van Guillain-Barré (GBS) 26/04/2018 - Het syndroom van Guillain-Barré is een niet-aangeboren aandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren en verlammingen. Zowel de spieren van de ledematen als die van de romp worden aangetast, soms ook de aangezichtsspieren.

Spier- en balansoefeningen die je makkelijk thuis kan doen

Spier- en balansoefeningen die je makkelijk thuis kan doen 19/02/2024 - Bij alles wat we doen, hebben we onze spieren nodig: niet alleen bij het bewegen, maar ook bij het ademen en bij het behouden van ons evenwicht. Wie z'n spieren in vorm houdt, plukt er op verschillende vlakken de vruchten van. En wist je dat dat makkelijk kan van thuis uit?

Trap de pedalen van je hometrainer eens in de omgekeerde richting, het is een prima oefening!

Trap de pedalen van je hometrainer eens in de omgekeerde richting, het is een prima oefening! 3/12/2015 - Een paar keren in de omgekeerde richting trappen tijdens een training op een hometrainer bevordert de werking van het hart en een aantal spieren.

Podcast: hoe krijg je meer spieren?

Podcast: hoe krijg je meer spieren? 4/05/2023 - "Iedereen zou aan krachttraining moeten doen, vóóral mensen vanaf 40 jaar", vertelt personal trainer Patrick O’Donnell. Spieren zijn heel goed voor de gezondheid: ze geven je kracht en energie, verhogen de stofwisseling en verbeteren je figuur. Maar hoe zorg je ervoor dat je spiermassa toeneemt? Je hoort het in deze podcast.

Dystonie

19/08/2004 - Dystonie is een motorische stoornis die gekenmerkt wordt door aanhoudende spiercontracties die leiden tot abnormale houdingen en/of herhaalde bewegingen.

Wat is Amyotrofische Laterale Sclerose (A.L.S.)?

Wat is Amyotrofische Laterale Sclerose (A.L.S.)? 20/06/2023 - Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een dodelijke zenuw-spierziekte die alle spiergroepen, met uitzondering van de autonoom aangestuurde spieren, kan aantasten. Een ALS-patiënt overlijdt gemiddeld 33 maand na de diagnose door verlamming van de ademhalings- of slikspieren.

Wat moet je doen bij een spierverrekking?

Wat moet je doen bij een spierverrekking? 18/01/2024 - Een verrekking is een kwetsuur aan een een spier of pees, het vezelige weefsel dat spieren met botten verbindt, die tijdens een beweging onder te grote spanning komen te staan. Hoe weet je of het om een verrekking gaat, en wat kan je doen?

Nordic walking

30/11/2010 -

Beknelde zenuw: oorzaken, symptomen en behandeling

Beknelde zenuw: oorzaken, symptomen en behandeling 10/10/2022 - Een beknelde zenuw is een aandoening waarbij te veel druk wordt uitgeoefend op een zenuw door omliggende weefsels, zoals botten, kraakbeen, spieren of pezen. Door deze druk kan je pijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte voelen.

Waarom reageren meisjes sterker op alcohol?

Waarom reageren meisjes sterker op alcohol? 16/04/2015 - Meisjes zijn sneller onder invloed van eenzelfde portie alcohol dan jongens. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Meisjes zijn gemiddeld kleiner dan jongens en hebben bovendien meer vet en minder spieren.

Ski-stretching oefeningen - Tijd nemen voor opwarming

Ski-stretching oefeningen - Tijd nemen voor opwarming 2/01/2015 - Elke ski-dag hoort te beginnen met een opwarming. Dit zorgt er namelijk voor dat je spieren reeds op bedrijfstempartuur zijn vooraleer ze aan het zwaardere werk moeten beginnen.

Wat doet stress met je lichaamsgewicht?

Wat doet stress met je lichaamsgewicht? 4/04/2024 - Sommige signalen van stress zijn direct merkbaar, denk maar aan gespannen spieren en hoofdpijn. Een stresssymptoom waar je misschien niet meteen aan denkt en dat zich langzamer manifesteert, is gewichtstoename. Onze hormonen spelen hierbij een belangrijke rol.

Insulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?

Insulineresistentie: symptomen en hoe omkeren? 25/03/2024 - Insulineresistentie treedt op wanneer cellen in je spieren, vetweefsel en lever niet reageren zoals ze zouden moeten reageren op insuline, een hormoon dat essentieel is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Onbehandeld kan insulineresistentie ernstige gevolgen hebben.

Blijven bewegen met een gipsverband

30/11/2010 - Het is belangrijk dat u de gewrichten die niet in het gipsverband zitten, blijft bewegen om de spieren en gewrichten in goede conditie te houden.

Postnatale kinesitherapie: 3 oefeningen voor thuis

Postnatale kinesitherapie: 3 oefeningen voor thuis 6/07/2023 - Een zwangerschap en bevalling kunnen je lichaam erg belasten en je nadien opzadelen met vervelende klachten. Het is dus belangrijk dat je de spieren in en rond je bekken opnieuw sterker maakt. Een kinesitherapeut kan je daarbij helpen in de vorm van postnatale oefeningen.

Wat is reuma precies en welke soorten zijn er?

Wat is reuma precies en welke soorten zijn er? 21/05/2022 - Reuma is een verzamelnaam voor een aantal zeer uiteenlopende aandoeningen die pijn en/of misvormingen veroorzaken in de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de slijmzakjes, het bot en de organen. Er zijn grosso modo vier soorten reumatische aandoeningen.

Spinale musculaire atrofie of spinale spieratrofie (SMA)

Spinale musculaire atrofie of spinale spieratrofie (SMA) 26/03/2024 - Spinale musculaire atrofie (SMA) is een erfelijke ziekte die zenuwen en spieren aantast, waardoor die steeds zwakker worden. Het treft meestal baby's en kinderen, maar kan zich ook bij volwassenen ontwikkelen. Symptomen en prognose variëren afhankelijk van het type SMA.

Wat doet magnesium voor onze gezondheid?

Wat doet magnesium voor onze gezondheid? 9/11/2023 - Magnesium is een mineraal dat voorkomt in graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Ons lichaam heeft magnesium nodig voor onder andere de vorming van botten en het optimaal laten functioneren spieren. Hoe kan je een tekort herkennen? En is een teveel aan magnesium schadelijk?

Wat doet de plank-oefening voor je lichaam?

Wat doet de plank-oefening voor je lichaam? 28/09/2023 - Wil je op een snelle en eenvoudige manier je lichaam verstevigen? Daar zijn niet per se fitnesstoestellen voor nodig. Door te planken gebruik je je eigen lichaamsgewicht om je spieren te trainen. Als je de oefening goed uitvoert, is ze zeer efficiënt.

Gastroparese: wat is de oorzaak van vertraagde maaglediging en wat kan je doen?

Gastroparese: wat is de oorzaak van vertraagde maaglediging en wat kan je doen? 29/11/2022 - Gastroparese is een aandoening die de normale spontane beweging van de spieren in je maag aantast. Daardoor krijg je klachten als misselijkheid, braken en buikpijn. Hoewel gastroparese niet te genezen is, kunnen een aangepast dieet en medicijnen enigszins verlichting bieden.

'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam?

'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam? 11/07/2023 - Zwemmen kan je veel voordelen opleveren: het helpt onder andere om je gewicht onder controle te houden, spieren te versterken en je conditie te verbeteren. Eigenlijk mogen we stellen dat zwemmen goed is voor je gezondheid in het algemeen.

Wat doet eiwitpoeder voor je spieropbouw?

Wat doet eiwitpoeder voor je spieropbouw? 12/01/2023 - Eiwitten (proteïne) helpen bij het onderhoud van botten en spieren, weefselherstel en de spijsvertering. Maar ook als je aan spiermassa wil winnen, zijn eiwitten essentieel. Is eiwitpoeder gezond voor wie vaak aan krachttraining doet? En waarop moet je letten als je eiwitpoeder kiest?

App RunEASI meet en optimaliseert looptechniek om risico op blessures te verkleinen

App RunEASI meet en optimaliseert looptechniek om risico op blessures te verkleinen 22/12/2020 - RunEASI, een samenwerking tussen bewegings- en computerwetenschappers van KU Leuven, heeft een nieuwe app ontwikkeld die tijdens een looptraining de belasting op je spieren, botten en pezen meet en tips op maat geeft om blessures te vermijden.

Reumatische systeemziekten treffen vaker vrouwen

Reumatische systeemziekten treffen vaker vrouwen 9/11/2016 - Vrouwen hebben gemiddeld vijf keer meer kans op een reumatische systeemziekte dan een man. Een systeemziekte, een zeldzame vorm van reuma, is een auto-immune aandoening: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam en naast de spieren en gewrichten kunnen ook organen aangetast worden.

Psoas-spier: 4 oefeningen tegen lage rugpijn, stress en angst

Psoas-spier: 4 oefeningen tegen lage rugpijn, stress en angst 26/05/2023 - De psoas-spier is een van de belangrijkste spieren van het menselijk lichaam. Een gespannen psoas-spier leidt tot klachten als lage rugpijn en kortademigheid, maar de psoas-spier is ook betrokken bij stressreacties van je lichaam. Met deze tips help je de spier ontspannen, en hou je hem in topconditie.

volgopfacebook

volgopinstagram