Zoekresultaten voor spieren (243 artikels)

Heeft stretchen voor het sporten zin?

21/09/2002 - Veel mensen rekken hun spieren op voor ze gaan sporten. Ze doen dat om de spieren warm te maken en zo pijnlijke spieren na afloop te voorkomen en vooral om spierletsels tegen te gaan.

Spiertraining verjongt spieren

14/06/2007 - Twee keer per week de spieren trainen, zorgt niet alleen voor sterkere, maar ook voor ‘jongere’ spieren, zo blijkt uit onderzoek bij 65-plussers door McMaster University Medical Centre in Hamilton (Canada).

Stijve spieren: hoe voorkomen en behandelen?

Stijve spieren: hoe voorkomen en behandelen? 30/05/2019 - Spierstijfheid is meestal een signaal dat je te veel hebt gevraagd van jouw spieren. Stijve spieren zijn hard, pijnlijk, krachteloos en gevoelig aan druk. Dat kan vervelend zijn maar het gaat meestal vanzelf over na enkele uren of dagen (relatieve) rust.

Wat is een elektromyografie of kortweg een EMG?

Wat is een elektromyografie of kortweg een EMG? 2/07/2020 - Elektromyografie (EMG) is een diagnostische test die de functie van spieren en zenuwen onderzoekt. Zenuwcellen sturen elektrische signalen naar spieren waardoor ze kunnen samentrekken en ontspannen.

Spierontspanner (botuline toxine)

Spierontspanner (botuline toxine) 14/06/2018 - Een spierontspanner is een verdunde, gezuiverde vorm van het Botuline toxine type A. Dit is een verlammende stof die de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren blokkeert, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen.

Syndroom van Guillain-Barré (GBS)

Syndroom van Guillain-Barré (GBS) 26/04/2018 - Het syndroom van Guillain-Barré is een niet-aangeboren aandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren en verlammingen. Zowel de spieren van de ledematen als die van de romp worden aangetast, soms ook de aangezichtsspieren.

Eenvoudige spier- en balansoefeningen om langer gezond te leven

Eenvoudige spier- en balansoefeningen om langer gezond te leven 21/01/2022 - Hoe meer spieren je hebt, hoe beter je bestand bent tegen allerlei kwalen en ziektes. Dus ... hoe langer je leeft in goede gezondheid. Ook met enkele eenvoudige oefeningen in de dagelijkse routine kan je op een gezonde manier spierballen kweken en je balans trainen.

Soorten rugpijn (3): Rugpijn door spierproblemen

Soorten rugpijn (3): Rugpijn door spierproblemen 11/06/2015 - Veel klachten van lage rugpijn en pijn in de nek hebben te maken met overbelasting van spieren of de kleine gewrichtsbanden in de rug.

Trap de pedalen van je hometrainer eens in de omgekeerde richting, het is een prima oefening!

Trap de pedalen van je hometrainer eens in de omgekeerde richting, het is een prima oefening! 3/12/2015 - Een paar keren in de omgekeerde richting trappen tijdens een training op een hometrainer bevordert de werking van het hart en een aantal spieren.

Dystonie

19/08/2004 - Dystonie is een motorische stoornis die gekenmerkt wordt door aanhoudende spiercontracties die leiden tot abnormale houdingen en/of herhaalde bewegingen.

Schouderpijn: Het schoudergordelsyndroom of Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Schouderpijn: Het schoudergordelsyndroom of Thoracic Outlet Syndroom (TOS) 6/05/2015 - Het schoudergordelsyndroom of Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaat-zenuwbundel die in het schoudergebied ligt, bekneld raakt.

Nordic walking

30/11/2010 -

Achillespeesblessures: peesontsteking en peesscheur

Achillespeesblessures: peesontsteking en peesscheur 6/07/2014 - De achillespees bevestigt de kuitspieren aan het hielbeen. Als die spieren samentrekken trekt de achillespees de voet naar beneden. Het is een belangrijke pees, waar vaak grote krachten op komen.

Waarom reageren meisjes sterker op alcohol?

Waarom reageren meisjes sterker op alcohol? 16/04/2015 - Meisjes zijn sneller onder invloed van eenzelfde portie alcohol dan jongens. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Meisjes zijn gemiddeld kleiner dan jongens en hebben bovendien meer vet en minder spieren.

Ski-stretching oefeningen - Tijd nemen voor opwarming

Ski-stretching oefeningen - Tijd nemen voor opwarming 2/01/2015 - Elke ski-dag hoort te beginnen met een opwarming. Dit zorgt er namelijk voor dat je spieren reeds op bedrijfstempartuur zijn vooraleer ze aan het zwaardere werk moeten beginnen.

Wat doet magnesium voor onze gezondheid?

Wat doet magnesium voor onze gezondheid? 15/12/2020 - Magnesium is een mineraal dat voorkomt in graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Ons lichaam heeft magnesium nodig voor onder andere de vorming van botten en het optimaal laten functioneren spieren.

Blijven bewegen met een gipsverband

30/11/2010 - Het is belangrijk dat u de gewrichten die niet in het gipsverband zitten, blijft bewegen om de spieren en gewrichten in goede conditie te houden.

Wat is reuma precies en welke soorten zijn er?

Wat is reuma precies en welke soorten zijn er? 21/05/2022 - Reuma is een verzamelnaam voor een aantal zeer uiteenlopende aandoeningen die pijn en/of misvormingen veroorzaken in de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de slijmzakjes, het bot en de organen. Er zijn grosso modo vier soorten reumatische aandoeningen.

Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

Sofrologie: een waardevol middel tegen stress 25/02/2022 - Het is de Spaanse neuropsychiater, Alfonso Caycedo, die een reeks zeer complementaire technieken ontwikkelde die de harmonie tussen lichaam en geest moeten verbeteren. Hij is ervan overtuigd dat ontspanning van de spieren leidt tot geestelijke ontspanning, en vice versa.

Tenniselleboog: klachten en behandeling

Tenniselleboog: klachten en behandeling 2/06/2020 - Een tenniselleboog is een overbelastingsletsel op de plaats waar de voorarmspieren met pezige structuren aan de buitenste elleboogknobbel vastzitten. Deze spieren lopen van de elleboog over de bovenzijde van de onderarm naar de pols en vingers.

Bereid u nu voor op uw skivakantie

Bereid u nu voor op uw skivakantie 27/12/2018 - Het skiseizoen staat weer voor de deur. De meeste mensen gebruiken tijdens het skiën spieren die ze de rest van het jaar laten rusten. Skischoenen dwingen u bv. in een stand waarbij de hielen iets hoger staan dan de tenen.

App RunEASI meet en optimaliseert looptechniek om risico op blessures te verkleinen

App RunEASI meet en optimaliseert looptechniek om risico op blessures te verkleinen 22/12/2020 - RunEASI, een samenwerking tussen bewegings- en computerwetenschappers van KU Leuven, heeft een nieuwe app ontwikkeld die tijdens een looptraining de belasting op je spieren, botten en pezen meet en tips op maat geeft om blessures te vermijden.

Reumatische systeemziekten treffen vaker vrouwen

Reumatische systeemziekten treffen vaker vrouwen 9/11/2016 - Vrouwen hebben gemiddeld vijf keer meer kans op een reumatische systeemziekte dan een man. Een systeemziekte, een zeldzame vorm van reuma, is een auto-immune aandoening: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam en naast de spieren en gewrichten kunnen ook organen aangetast worden.

Waarom moet u een wakkere baby meer op de buik leggen?

Waarom moet u een wakkere baby meer op de buik leggen? 29/02/2016 - Vlaamse baby's liggen te veel op hun rug en te weinig op hun buik. Hierdoor is hun grove motoriek iets minder ontwikkeld in vergelijking met bijvoorbeeld kinderen in Canada en in andere Europese landen. Baby’s die op hun buik liggen gebruiken veel meer spieren.

Aanbevelingen voor eiwitten

Aanbevelingen voor eiwitten 16/03/2004 - Eiwitten zijn van belang voor de opbouw en het in stand houden van het lichaam. Eiwitten leveren ook aminozuren. Dat zijn de bouwstenen die nodig zijn voor de opbouw van de cellen, de spieren en organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed.

Spierdystrofie of ziekte van Duchenne: kenmerken en behandeling

Spierdystrofie of ziekte van Duchenne: kenmerken en behandeling 8/09/2015 - De ziekte van Duchenne of spier- of musculaire dystrofie van Duchenne is een ernstige erfelijke aandoening van de spieren. De ziekte van Duchenne begint meestal rond de leeftijd van 3 tot 5 jaar.

Wat is het effect van zwemmen op je lichaam?

Wat is het effect van zwemmen op je lichaam? 28/10/2021 - Zwemmen kan je veel voordelen opleveren: het helpt onder andere om je gewicht onder controle te houden, spieren te versterken en je conditie te verbeteren. Eigenlijk mogen we stellen dat zwemmen goed is voor je gezondheid in het algemeen.

Schouderpijn: letsels van de rotator-cuff

Schouderpijn: letsels van de rotator-cuff 2/04/2015 - Door een chronische of acute overbelasting kunnen spieren of pezige structuren van de rotator cuff ontstoken raken of beschadigd worden. Dat gebeurt meestal tijdens activiteiten waarbij men de handen boven het hoofd beweegt.

Wat moet je doen bij een spierverrekking?

9/03/2010 -

Oefeningen voor lage rugpijn

27/11/2007 -

volgopfacebook

volgopinstagram