Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

In dit artikel
Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

dossier

Naarmate je ouder wordt, neemt je spiermassa af en sla je meer vet op rond je buik. En dat is nu net de plek waar te veel vet, schadelijke gevolgen kan hebben. In de buikstreek liggen namelijk belangrijke organen, zoals maag, milt en lever. Te veel buikvet of visceraal vet verhoogt onder andere het risico op hart- en vaatziekten. Je kan je buikvet dus maar beter onder controle houden. 

Wetenschappers en artsen zijn het erover eens dat dagelijks bewegen, cruciaal is om buikvet te verbranden. Maar niet elke vorm van sport is even effectief. We lijsten de beste vormen op. 

Lees ook: Waarom is buikvet zo gevaarlijk en wat kan je eraan doen?

Aërobe oefeningen of cardiotraining

Studies tonen aan dat aërobe oefeningen helpen om buik- en levervet te verminderen. Daarvoor moet je minstens 30 minuten beweging opnemen in je dagelijkse routine. Je kiest het best een activiteit die je graag doet, zo hou je ze het langste vol. Voorbeelden van cardio of aërobe oefeningen zijn:

Lees ook: 'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam?

HIIT- training

123-gewicht-buik-12-21.jpg
Bij HIIT-trainingen (high intensity interval training) wissel je korte periodes van intensieve oefeningen af met rustperiodes en minder intensieve bewegingen. Onderzoek toont aan dat HIIT-training helpt om je gewicht onder controle te houden, centimeters rond je taille tet verliezen en je algemene fysieke conditie te verbeteren. Dit soort training is bovendien niet erg tijdrovend, maar laat toch je hart pompen en je hele lichaam werken. Oefeningen die deel uitmaken van een HIIT-training zijn:

  • Jumping jacks
  • Burpees
  • Push-ups
  • Squats
  • Sprinten

Lees ook: De voordelen van hoogintensieve intervaltraining (HIIT)

Buikspieroefeningen

Buikspieroefeningen zijn een goede manier om vet aan je taille en buik kwijt te geraken. Ze maken je buik namelijk strakker en steviger. Deze oefeningen kan je gemakkelijk thuis uitvoeren:

  • Planken
  • Fietscrunches
  • Benen heffen

Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet

Krachttraining

Krachttraining is zeer belangrijk als je buikvet wil verbranden. Spieren verbranden meer calorieën dan vet wanneer het lichaam in rust is. Meer spieren helpen dus om meer vet te verbranden. Onderzoekers ontdekten ook dat weerstandstraining, waaronder krachttraining, het vetvrije gewicht kan doen toenemen terwijl het vet afneemt, en tegelijkertijd de stofwisseling kan stimuleren. 

Bij krachttraining voer je met gewichten een reeks oefeningen uit, zoals lunges of squats, die je vervolgens herhaalt. Gebruik je lichte gewichten, dan doe je een langere oefeningenreeks. Je kan ook zwaardere gewichten gebruiken en minder herhalingen uitvoeren. In dat geval moet je ook voldoende rusttijd inlassen tussen de reeksen.

Lees ook: Krachttraining (fitness of thuis) goed voor fysieke en mentale gezondheid

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram