De voordelen van hoogintensieve intervaltraining (HIIT)

123m-sport-lopen-21-10-20.jpg

nieuws We beseffen allemaal hoe belangrijk beweging is voor de gezondheid, maar vaak ontbreekt het ons aan tijd om voldoende te sporten. Nieuw onderzoek suggereert echter dat een vorm van hoogintensieve intervaltraining (HIIT), bestaande uit korte maar intense workouts, gelijkaardige gezondheidsvoordelen biedt als de gebruikelijke langere sportsessies. Het is wel een goed idee om eerst met je dokter te overleggen vooral met een dergelijk trainingsprogramma te starten.

Volgens de gezondheidsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) bewegen volwassenen best 150 tot 300 minuten per week aan matige intensiteit of 75 tot 150 minuten per week aan hoge intensiteit. Voor velen onder ons is dat echter door gezins- of werkverplichtingen een haast onbereikbaar doel. Laagvolume HIIT kan een ideaal alternatief vormen, zo toont een Canadees-Australische reviewstudie, die een analyse maakte van onderzoek gedaan naar deze trainingsvorm in de laatste tien jaar.

Lees ook: Waarom val je niet af, ook al sport je 3 keer per week?

Minder dan 20 minuten
Bij laagvolume HIIT duurt een trainingssessie in totaal niet langer dan 20 minuten, met de tijd voor opwarming, herstelperiodes en afkoeling inbegrepen. Per sessie doe je tussen de 4 en 15 minuten daadwerkelijk aan intensieve beweging, bijvoorbeeld sprintjes of springoefeningen. Volgens de nieuwe analyse zijn de gezondheidsvoordelen van ongeveer 20 minuten laagvolume HIIT per week vergelijkbaar met die van de traditionele methodes aanbevolen door de WGO – en soms zelfs groter.

Concreet lijkt laagvolume HIIT onder meer uitstekend te zijn voor de werking van het hart, bloeddruk, slagadergezondheid en de stabiliteit van je bloedsuikerspiegel. Het zou ook leververvetting tegengaan en de cardiorespiratoire conditie bevorderen, dus het vermogen van het hart en de longen om bloed en zuurstof door het lichaam te pompen. Een bepaalde studie suggereert dat de trainingsvorm specifieke voordelen kan bieden aan mensen met diabetes type 2.

Lees ook: Diabetes: waarom is lichaamsbeweging zo belangrijk?

Begeleiding door trainingsdeskundige
Verder onderzoek is nog nodig om te verklaren hoe precies laagvolume HIIT een dergelijke positieve impact kan hebben op de gezondheid. Ook moet nog bekeken worden in hoeverre deze trainingsvorm doeltreffend is op de lange termijn en of het niet nog beter is om ze te combineren met langere, meer traditionele trainingsmethodes. In ieder geval raden de wetenschappers aan om zich bij laagvolume HIIT te laten begeleiden door een trainingsdeskundige en eerst te spreken met je dokter vooraleer er aan te beginnen. Zo kun je het risico op blessures en andere gezondheidsschade minimaliseren.

Bronnen:
https://www.physoc.org
https://newatlas.com
https://www.psychologytoday.com
https://theconversation.com
https://www.studyfinds.org
https://physoc.onlinelibrary.wiley.com

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram