Waarom val je niet af, ook al sport je 3 keer per week?

123-man-dieet-obesit-buik-lintm-dr-03-18.jpg

video Vraag jij je af waarom de kilo's er niet afvliegen terwijl je wel drie keer per week sport of enkel slaatjes eet? Prof. dr. Dominique Hansen (UHasselt) is als fysioloog de geknipte man om het gevecht met de weegschaal te analyseren, en dat doet hij tijdens een online college van Universiteit van Vlaanderen. We vatten de info voor je samen. Het volledige college kan je bekijken onder de tekst.  


Lees ook: 'Waarom val ik niet af?'

Vanaf wanneer heb je overgewicht?

Om te weten of je overgewicht hebt, kan je je BMI (kort voor Body Mass Index) berekenen. Dat doe je door je lichaamsgewicht te delen door het kwadraat van je lichaamslengte. Je hebt overgewicht wanneer je BMI hoger is dan 25. Vanaf 30 spreken we over obesitas. 

Let wel op: de BMI is niet feilloos en houdt bijvoorbeeld geen rekening met geslacht. Dat is nochtans belangrijk want eenzelfde BMI kan bij mannen een lager vetpercentage inhouden dan bij vrouwen. Dat komt omdat mannen over het algemeen een grotere spiermassa hebben. Ook zal er een verschil zijn tussen de spiermassa van een jonge persoon en van een oudere persoon. Wil je je vetpercentage accuraat in kaart brengen, dan is het beter om een scan te laten maken of om een onderwaterweging te laten doen. 

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Ik sport veel, maar val niet af. Hoe komt dat?

Veel sporten, maar weinig gewicht verliezen, kan verschillende oorzaken hebben:

 1. Je krijgt meer spiermassa: Als je meer gaat sporten, gaan je spieren daarop reageren en neemt je spiermassa toe. Spieren wegen meer dan vet, dus logischerwijs zal je bijkomen in plaats van afvallen
 2. Je neemt te veel rust: Het idee dat je na het sporten voor de rest van de dag niets meer hoeft te doen, is verkeerd. Je moet ook na het sporten voldoende actief blijven als je resultaat wil zien. 
 3. Je neemt onbewust meer calorieën op: Een gezond voedingspatroon is enorm belangrijk als je gewicht wil verliezen. We zien dat mensen vaak extra gaan snacken omdat ze calorieën hebben verbrand tijdens het sporten. Dat is geen goed idee, want zo neem je die verbrande calorieën meteen weer op. Ga met een diëtist praten als dat nodig is.
 4. Je sport op een verkeerde manier: Er circuleren op het internet heel wat fabeltjes over sporten en gewichtsverlies. Zo zou je meer vet verbanden als je sport met een lege maag of in een warme ruimte. Die claims kloppen niet. Probeer vooral om voldoende lang, voldoende intens en voldoende frequent te bewegen, en kies voor full body workouts. Hoe meer spieren je gebruikt, hoe meer calorieën je zult verbranden.
 5. De manier waarop je lichaam vet verbrandt, is grotendeels genetisch bepaald. Het kan dus dat je alles goed doet, maar toch heel traag gewicht verliest. Daar is helaas nog geen oplossing voor gevonden.  


  Lees ook: Cardio- of krachttraining: wat is beter om af te vallen?


  Laatst bijgewerkt: september 2023

  Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

  eenvoudig terug uit te schrijven
  Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
  volgopfacebook

  volgopinstagram