'Waarom val ik niet af?'

123m-gewicht-11-8-20.jpg

dossier

Hoewel de eerste kilo’s doorgaans vlot wegsmelten, bereik je in een dieet al snel de fase waarin je gewicht stagneert. Er zijn enkele redenen waarom dat gebeurt.

  • Misschien verlies je gewicht zonder het te beseffen. Lichaamsgewicht schommelt namelijk voortdurend. Het wordt onder andere beïnvloed door hormonen die een groot effect hebben op de hoeveelheid water die je lichaam vasthoudt (vooral bij vrouwen). Het is ook mogelijk dat je spiermassa toeneemt op hetzelfde moment dat je vet verliest. Dat gebeurt vooral als je nog maar recent begonnen bent met sporten. In dat geval kan je in plaats van de weegschaal dagelijks te gebruiken, ook eens je tailleomtrek en lichaamsvetpercentage meten.
  • Je onderschat wat je eet. Veel mensen hebben er geen idee van hoeveel ze werkelijk eten. Als je een voedingsdagboek bijhoudt, en daarin alles noteert wat je in je mond stopt, word je je bewuster van je eetgewoontes.
  • Je eet niet genoeg eiwitten. Eiwit is een belangrijke voedingsstof om gewicht te verliezen. Als eiwitten 25-30% van de calorieën in je dieet vormen, kan het de stofwisseling boosten, zodat je 80-100 calorieën per dag meer verbrandt. Eiwitten kunnen ook het verlangen naar tussendoortjes drastisch verminderen.
  • Een van de beste dingen die je kan doen bij het afvallen, is een vorm van weerstandstraining beoefenen, zoals gewichtheffen. Krachttraining kan je helpen om spiermassa te behouden, die vaak samen met lichaamsvet wordt verbrand als je niet sport. Gewichtheffen kan ook helpen om metabolische vertraging te voorkomen en kan ervoor zorgen dat je lichaam strak en gespierd blijft.
  • Je slaapt niet genoeg. Een goede nachtrust is een van de belangrijkste factoren voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid en je gewicht. Studies tonen aan dat slecht slapen een van de grootste risicofactoren is voor obesitas. Volwassenen en kinderen die slecht slapen, hebben respectievelijk 55% en 89% meer kans op obesitas.
  • Je drinkt geen water. Het drinken van water kan gewichtsverlies bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 30 minuten voor de maaltijd een halve liter water drinken, 44% meer gewicht verliezen dan diegenen die dat niet doen. Ook is gebleken dat je door water te drinken, het aantal verbrande calorieën met 24-30% verhoogt over een periode van 1,5 uur.
  • Je hebt een medische aandoening die gewichtsverlies moeilijker maakt. Een aantal medische aandoeningen kunnen gewichtstoename in de hand werken, onder andere hypothyreoïdie (schildklierprobleem), polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) en slaapapneu. Ook bepaalde medicijnen kunnen gewichtsverlies bemoeilijken of zelfs gewichtstoename veroorzaken.
  • Je bent al te lang aan het diëten. Als je al maanden aan het afvallen bent en je hebt een plateau bereikt, moet je misschien een pauze nemen. Probeer je calorie-inname met een paar honderd calorieën per dag te verhogen, meer te slapen en aan krachttraining te doen. Streef ernaar je lichaamsvet gedurende 1-2 maanden op peil te houden voordat je weer probeert af te vallen.
  • Je hebt te veel stress. Stress kan je doen grijpen naar calorierijk, vetrijk voedsel. Je lichaam heeft ook de neiging om meer vet op te slaan als je gestrest bent. Probeer te sporten of te mediteren om stress te verminderen.
  • Je focust te hard op diëten. Diëten werkt bijna nooit op lange termijn. Studies tonen aan dat mensen die op dieet gaan, na verloop van tijd juist meer aankomen. In plaats van je blind te staren op gewichtsverlies, kan je er beter naar streven om gezonde leefgewoontes aan te houden. Kies voor een uitgebalanceerd dieet met veel voedingsstoffen, zo veel mogelijk beweging en doe regelmatig dingen die je gelukkig maken. Probeer je lichaam te voeden in plaats van het tekort te doen en dan zal gewichtsverlies een natuurlijk neveneffect worden.

Lees ook: Expert Michaël Sels over diëten en gezonde voeding

Lees ook: Wat is het beste dieet?

Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet

Lees ook: Welke groente eet je best bij een koolhydraatarm dieet?

Lees ook: Tips voor blijvend gewichtsverlies

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram