Gezond ouder worden: wat eten?

AI_dementie_vrouw_denken_2023.jpg

nieuws Een nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen die vanaf hun veertigste meer eiwitten consumeren minder chronische ziekten ontwikkelen en waarschijnlijk gezonder ouder worden. Om welke eiwitten gaat het dan? En wat kan je beter mijden qua voeding?

Lees ook: Zijn eiwitrepen gezonde snacks?

Onderzoekers van de Tufts University (VS) analyseerden de resultaten van een groot onderzoek dat op Harvard werd uitgevoerd naar de gezondheid en eetgewoonten van meer dan 48.000 verpleegsters. De verpleegsters waren in 1984 tussen 38 en 59 jaar oud en werden als gezond beschouwd. Hun gegevens werden verzameld tot 2016. 

Het team van onderzoekers, onder leiding van Andres Ardisson Korat, wilde inzicht krijgen in de voedingsgewoonten van de verpleegkundigen die het oudst waren geworden. Ze definieerden "gezond ouder worden" als het hebben van een goede mentale gezondheid, geen cognitieve (geheugen) of fysieke problemen en niet lijden aan een van de 11 meest voorkomende chronische ziekten: diabetes type 2, de ziekte van Parkinson, nierfalen, hartaanval, beroerte, hartfalen en andere veel voorkomende hart- en bloedvataandoeningen.

Lees ook: 8 mogelijke symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Wat eten vanaf 40 jaar?

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die op hun veertigste meer plantaardige eiwitten consumeerden 46% meer kans hadden om op hun oude dag in goede gezondheid te verkeren. Die groep at dus opmerkelijk voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, brood, bonen, peulvruchten en pasta.

Lees ook: Waarom moeten we meer bonen eten?

Welke soorten proteïne moet je vermijden?

Vrouwen die meer dierlijke eiwitten aten, zoals kip, melk, zeevruchten en kaas, hadden 6% minder kans om gezond te blijven als ze ouder werden. "Degenen die grotere hoeveelheden dierlijke eiwitten aten, leden vaker aan chronische ziekten en herstelden veel moeilijker", aldus de hoofdauteur van het onderzoek, Andres Ardisson Korat.

Lees ook: Wat kun je doen om gelukkiger te worden?

Plantaardige eiwitten tegen hartziekten

De cijfers waren vooral opmerkelijk wat hartaandoeningen betreft. Een dieet dat rijk is aan plantaardige eiwitten leidt tot lagere niveaus van LDL-cholesterol ('slecht' cholesterol), bloeddruk en insulinegevoeligheid, terwijl dierlijke eiwitten het omgekeerde effect heeft. Daarnaast is het ook gelinkt aan een verhoogd risico op kanker.

Lees ook: Cholesterol: wat als je LDL te hoog is?

Waarom zijn plantaardige eiwitten gezonder?

De voordelen van plantaardige eiwitten kunnen verband houden met het feit dat, in vergelijking met voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, planten een hoger aandeel voedingsvezels, micronutriënten en heilzame verbindingen genaamd polyfenolen bevatten.
"Als je als veertiger het grootste deel van je eiwitten uit plantaardige bronnen haalt, plus een kleine hoeveelheid dierlijke eiwitten, lijkt dit bevorderlijk te zijn voor een betere gezondheid en een langere levensverwachting", concludeert onderzoeker Andres Ardisson Korat. 

Lees ook: Hoe lukt het sommige mensen om gezond ruim 100 jaar te worden?

Bronnen:

https://www.sciencedirect.com
https://www.webmd.com
https://www.eurekalert.org
https://hnrca.tufts.edu

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram