8 mogelijke symptomen van een hartaanval bij vrouwen

123-vr-senior-hartinfarct-pijn-06-19.png

dossier

Vrouwen hebben minder kans om hun eerste hartaanval te overleven dan mannen. Een mogelijke verklaring is het verschil in symptomen tussen de geslachten. Vrouwen hebben meer kans op een "stille" hartaanval of ongewone symptomen. Ook hebben vrouwen biologisch gezien bepaalde risicofactoren, zoals het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), die mannen niet hebben. 

Veel mensen verwachten dat een hartaanval plots optreedt. Maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen al enkele weken voor een hartaanval symptomen ervaren. Die symptomen kunnen constant zijn of ze kunnen komen en gaan. Het is essentieel dat je bij verdachte symptomen onmiddellijk hulp zoekt, want een hartaanval kan fataal zijn. 

Lees ook: Hoe kan je ongemerkt een hartaanval hebben?

8 mogelijke symptomen van een hartaanval

1. Pijn op de borst 

Het meest voorkomende symptoom van een hartaanval bij zowel mannen als vrouwen is pijn op de borst. Het kan zich uiten als benauwdheid, druk, beklemming of pijn. Vrouwen kunnen echter ook een hartaanval krijgen zonder last te hebben van dit symptoom. 

2. Extreme of ongewone vermoeidheid 

Vrouwen melden vaak ongewone vermoeidheid in de weken voorafgaand aan een hartaanval. Ook vlak voor de hartaanval ervaren ze vermoeidheid of uitputting. 

Lees ook: Waarom ben ik zo moe?

3. Zwakte 

Een zwak of beverig gevoel is een veelvoorkomend acuut symptoom van een hartaanval bij een vrouw. Dit kan gepaard gaan met angst, duizeligheid, flauwvallen en zich licht in het hoofd voelen. 

4. Kortademigheid 

Kortademigheid of zware ademhaling zonder inspanning kan wijzen op hartproblemen, vooral wanneer dit gepaard gaat met vermoeidheid of pijn op de borst. Sommige vrouwen voelen zich kortademig als ze liggen, terwijl dit verbetert als ze rechtopzitten. 

5. Zweten 

Overmatig zweten zonder gekende oorzaak is een ander veelvoorkomend symptoom van een hartaanval bij vrouwen. Ook een koud en klam gevoel kan een aanwijzing zijn voor hartproblemen. 

6. Pijn in het bovenlichaam 

Dit is meestal niet-specifieke pijn. De regio’s die pijnlijk kunnen aanvoelen, zijn: nek, kaak, bovenrug, een van beide armen of tussen de schouderbladen. De pijn kan in één gebied beginnen en zich geleidelijk uitbreiden naar andere gebieden of plots opkomen. 

7. Slaapstoornissen 

Bijna de helft van de vrouwen melden slaapproblemen in de weken voordat ze een hartaanval kregen. Dat houdt in dat ze moeite hebben om in slaap te komen, ’s nachts wakker worden of zich moe voelen ondanks voldoende slaap. 

8. Maagproblemen 

Sommige vrouwen kunnen voor een hartaanval pijn of druk in de maag voelen. Andere spijsverteringsproblemen die kunnen wijzen op een hartaanval, zijn indigestie, misselijkheid of braken. 

Lees ook: Hoe moet je iemand reanimeren?

Bronnen: 
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.hartstichting.nl
https://www.nih.gov
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram