11 mogelijke oorzaken van pijn in de borst

123m_hart_pijn_borst_man_2022.jpg

dossier Pijn in de borststreek is eng, omdat je al snel denkt aan een hartinfarct of -ziekte. Er zijn echter veel meer aandoeningen die borstpijn kunnen veroorzaken. 

 1. Brandend maagzuur of reflux: Meestal voel je pijn hoog in de bovenbuik, maar soms straalt de pijn uit naar de rug of de borststreek. De klachten verschijnen doorgaans een paar uur na de maaltijd, en de kans op zo'n pijn vergroot als je neerligt.
 2. Slecht werkende slokdarm: Wanneer de slokdarm niet goed functioneert kun je last krijgen van brandend maagzuur, maar ook van krampachtig samentrekken van de slokdarm (slokdarmkrampen). De symptomen treden vooral op als je neerligt. Een extra kussen kan wel helpen. Ook een slokdarmontsteking kan pijn op de borst geven. Langdurige blootstelling aan maagzuur of de schimmel Candida albicans veroorzaken deze ontstekingen. Bij problemen aan de slokdarm heb je meestal ook last van slikproblemen.
 3. Syndroom van Tietze: Bij dit syndroom, een ontstekingsreuma, krijg je last van een irritatie van het kraakbeen en de spieren die de ribben met het borstbeen verbinden. Druk op de borst maakt de klachten meestal erger en ook bewegen en hoesten laten de pijn toenemen.
 4. Spierpijn: Pijn van de tussenribspieren, bijvoorbeeld door een overbelasting, kan ook aan de oorzaak liggen. In dat geval ebben de klachten weg na een aantal dagen rust.
 5. Pleuritis: Pleuritis is een ontsteking van het borstvlies of longvlies (de pleura). Zo'n ontsteking kan ontstaan na een luchtweginfectie of griep. Bij pleuritis geeft ademhalen een scherpe pijn.
 6. Stress of paniek: Bij hevige angst of zware stress kan borstpijn erop wijzen dat je het rustiger aan moet doen.
 7. Longaandoeningen zoals een klaplong, longontsteking, longefyseem, COPD of astma kunnen pijn in de borst veroorzaken, vaak in combinatie met kortademigheid.
 8. Huidaandoening: Bij gordelroos of zona is er sprake van ontstekingen van de huidzenuw, soms ook op de borst. Typerend is een brandende pijn, en de blaasjes die enkele dagen later opduiken.
 9. Mastodynie: Veel vrouwen hebben gedurende kortere of langere tijd last van soms heftige pijn in de borsten. Deze pijn kan variëren van een gespannen of irritant gevoel dat een paar dagen per maand aanhoudt tot een voortdurende kwelling. De pijn kan in beide borsten optreden, maar ook alleen in één van beide of in een deel ervan. De pijn kan uitstralen tot in de oksel en de bovenarm.
 10. Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. De borsten kunnen bij mastopathie gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Soms zijn er één of meerdere knobbeltjes voelbaar.
 11. Hartaandoening: In het geval van een drukkende, beklemmende en beangstigende pijn op de borstkas ervaart, gaat het in de meeste gevallen om een aandoening van het hart. Dit is niet altijd levensbedreigend, maar moet wel onmiddellijk ernstig genomen worden. De pijn kan ook uitstralen naar andere delen van het bovenlichaam (schouder, arm, nek, schouderbladen, onderkaak of maagstreek).

Lees ook: Pijn op de borst: wanneer denken aan angor (angina pectoris) of hartinfarct?

Bronnen: 
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram