Pleuritis (borstvliesontsteking)

123-dr-oz-rx-longen-11-17.jpg

dossier Borstvliesontsteking (Pleuritis) is een ontsteking van het borstvlies (pleura) dat de longen omgeeft. Ook kan zich door de ontsteking vocht in de borstholte ophopen.
Het is een ernstige aandoening die meestal veroorzaakt door een virusinfectie zoals griep, een longontsteking of tuberculose of door andere aandoeningen, zoals een longembolie, kanker of een auto-immuunziekte, zoals reumatoïde artritis of lupus erythematosus.
Vroeger (voor de komst van antibiotica) kwam pleuritis vaak voor en was het een levensbedreigende aandoening, vooral bij kinderen. Tegenwoordig is pleuritis meestal goed te behandelen.

Symptomen

• Vrij plotse pijn links en/of rechts op de borst of rug, vooral bij diep ademhalen.
• Soms kortademigheid, vooral bij inspanning.
• Soms koorts

Behandeling?

Als u vermoedt dat u pleuritis hebt, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen.
De arts kan pijnstillers en/of niet-steroïde ontstekingsremmende middelen zoals paracetamol en ibuprofen voorschrijven om de pijn en de ontsteking te verlichten.

Codeïne en andere narcotica zijn sterkere pijnstillers, maar onderdrukken het hoesten. Dit is niet wenselijk omdat diep ademen en hoesten juist helpen om pneumonie te voorkomen. Een patiënt met pleuritis wordt daarom gestimuleerd om diep adem te halen en te hoesten wanneer ademen minder pijnlijk wordt. Het hoesten is vaak minder pijnlijk als de patiënt of iemand anders een kussen stevig tegen het pijnlijke gedeelte van de borst drukt. Hevige pijn in de borst kan worden verlicht door de borst met een breed niet-klevend elastisch verband in te zwachtelen.

Bovendien is waarschijnlijk behandeling van de onderliggende aandoening nodig. Als bijvoorbeeld een longontsteking de oorzaak is, kunt u antibiotica krijgen.
Indien nodig moet een abnormale ophoping van pleuravocht worden weggezogen.

Lees ook: Longontsteking of pneumonie: symptomen en behandeling


Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram