Mastopathie: gezwollen en pijnlijke borsten door aandoening borstklierweefsel

In dit artikel
Mastopathie: gezwollen en pijnlijke borsten door aandoening borstklierweefsel

dossier

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. De borsten kunnen bij mastopathie gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Soms zijn er één of meerdere knobbeltjes voelbaar. Ten minste tien procent van alle vrouwen heeft last van mastopathie. De aandoening is ongevaarlijk, maar kan vervelende klachten geven.

Twee soorten

Er zijn twee vormen van mastopathie:

 • Cyclische mastopathie: deze vorm hangt samen met de menstruatiecyclus. Drie tot zeven dagen voor de menstruatie kan je klachten krijgen: zware, gespannen of pijnlijke borsten. Vrouwelijk hormonen laten de borsten licht opzwellen.
 • Niet-cyclische mastopathie: deze vorm staat los van de menstruatiecyclus en komt ook minder vaak voor. De pijn is scherp, brandend of zeurend en zit op een duidelijk aanwijsbare plek. De pijn kan ook uitstralen naar de oksel. Vrouwen boven de veertig hebben vaker last van deze vorm. De klachten nemen gewoonlijk af tijdens de menopauze.

Mastopathie en mastodynie

De termen lijken op elkaar, maar het zijn geen synoniemen. Mastodynie (pijn) is een symptoom van mastopathie (aandoening in het borstklierweefsel). 

Lees ook: Pijn in de borsten (mastodynie): hinderlijk maar meestal onschuldig

Oorzaak

123m_pijn_borst_borstkanker_knobbel_2022.jpg
De precieze oorzaak van mastopathie is niet duidelijk, maar vrouwelijke hormonen spelen ongetwijfeld een rol. De hoeveelheid van verschillende vrouwelijke hormonen fluctueren namelijk voortdurend. De borstklieren zijn daar gevoelig voor. Bij mastopathie zijn ze extra gevoelig voor die veranderingen en reageren ze in de vorm van pijn of zwelling. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen tussen de 35 en 50 jaar.

Lees ook: Premenstrueel syndroom (PMS): meer dan ongemak bij ongesteldheid

Symptomen

Bij mastopathie kan je één of meerdere van deze klachten ervaren:

 • Je borsten voelen pijnlijk aan
 • Je borsten aanraken, doet pijn
 • Je borsten zijn gespannen of dikker dan normaal
 • Er komt vocht uit één of beide tepels
 • Je voelt harde plekken of knobbels in je borsten
 • De knobbels kunnen groter en kleiner worden of weer verdwijnen

Lees ook: Menstruele of hormonale migraine: wat kan je eraan doen?

Behandeling

Hoewel de oorsprong van de klachten bij mastopathie niet duidelijk is, kan je wel enkele dingen doen om de pijn te verminderen:

 • Pijnstillers: tegen de pijn kan je paracetamol nemen. Als pijnklachten niet verminderen, overleg je het best met je huisarts om eventueel een sterkere pijnstiller te nemen.
 • Hormonen: vrouwelijk hormonen hebben een duidelijke invloed op mastopathie. Als je de pil neemt, of net stopt met de pil, kunnen klachten verminderen. Het kan ook helpen om over te schakelen op een andere pil. Bij ernstige cyclische mastopathie is er ook een andere hormonale behandeling mogelijk. Aangezien die gepaard gaat met bijwerkingen, is dat evenwel een laatste redmiddel.
 • Verder is een goede ondersteuning van de borsten belangrijk. Gebruik dus een stevige beha.
 • Na de overgang verdwijnen de klachten meestal vanzelf, maar soms is er bij mastopathie verder onderzoek nodig. Bijvoorbeeld omdat er een plotse verandering is in één of beide borsten (rode of warme borst, tepelafscheiding na de overgang, deukjes in de borst,...). Een echo of een mammogram kan dan nodig zijn.

Lees ook: Screening: voor welke kankers bestaat vroege opsporing?

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl
https://www.isala.nl


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram