Premenstrueel syndroom (PMS): meer dan ongemak bij ongesteldheid

Laatst bijgewerkt: april 2021
123m-vrouw-buik-pijn.jpg

nieuws Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over het premenstrueel syndroom (PMS), wat de behandeling bemoeilijkt en ervoor zorgt dat klachten dikwijls niet serieus genomen worden. Nochtans kan de menstruatiecyclus de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen met de aandoening zodanig ondermijnen dat hun levenskwaliteit eronder lijdt. Een nieuwe studie van de Universiteit Gent bestudeert specifiek hoe de menstruatiecyclus schommelingen in stress en emoties kan veroorzaken.

Zowat alle vrouwen hebben vlak voor hun ongesteldheid last van bepaalde kwaaltjes, dat hoort er helaas bij. Maar bij zo’n 20 à 40% van de vrouwen in hun vruchtbare periode veroorzaakt de menstruatiecyclus iedere maand gedurende een aanzienlijke periode uitgesproken klachten. Dan spreken we van PMS. Ongeveer 3 tot 8% van de vrouwen lijdt aan de zwaarste vorm, premenstruele dysfore stoornis of PMDD.
Veelvoorkomende klachten
Vrouwen met PMS kunnen te maken krijgen met uiteenlopende lichamelijke, psychische en gedragsmatige symptomen. Veelvoorkomende klachten zijn onder meer pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, vermoeidheid en concentratiestoornissen. De telkens terugkerende problemen kunnen de levenskwaliteit ernstig aantasten en onder meer leiden tot een verhoogde afwezigheid op het werk en hogere medische kosten.  

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (of PMS)

Timing klachten
De oorzaak van PMS is nog onduidelijk, maar waarschijnlijk liggen veranderingen in hormonen aan de basis. Zo denken sommige experten dat vrouwen met PMS gevoeliger zijn aan het hormoon progesteron, dat een grote rol speelt tijdens de menstruatiecyclus. In bepaalde gevallen wijst men op de mogelijke invloed van psychologische problemen of trauma’s.

Om de diagnose te stellen, kijkt men vooral naar de timing van de klachten. Normaal beginnen die één tot twee weken voor de menstruatie, worden geleidelijk aan minder en verdwijnen na de menstruatie. Als je niet minstens een week klachtenvrij bent, heb je geen PMS. Vaak vraagt men vrouwen om een dagboek bij te houden van hun symptomen, om duidelijk vast te stellen hoezeer ze samenhangen met de menstruatiecyclus.
Geen eenduidige behandeling
Omwille van de onduidelijkheid rond de aandoening, is er geen eenduidige behandeling. Bij veel vrouwen verminderen de klachten door aanpassingen van de levensstijl, door meer beweging en een gezonder voedselpatroon. Het kan helpen om jezelf voor te bereiden op de periodes waarin je normaal het meeste last hebt. Praten over je problemen, met een naaste of een psycholoog, kan ook verlichting brengen. Maar soms zijn geneesmiddelen nodig. De meest gebruikte medicijnen beïnvloeden de hormonen, zoals anticonceptiepillen en LHRH-agonisten, maar in bepaalde gevallen kunnen antidepressiva soelaas brengen. Operaties (verwijdering van de eierstokken) worden zelden of nooit uitgevoerd, omdat die in de meeste gevallen nog ergere klachten zouden veroorzaken.

Lees ook: Menstruatiepijn (Dysmenorroe)

Gents onderzoek
Onderzoekers van de Universiteit Gent bestuderen momenteel hoe emoties en stress beïnvloed worden door de menstruatiecyclus, bij zowel mensen met als zonder PMS. Voor deze studie vragen ze deelnemers om online bepaalde foto’s te beoordelen, waarbij er tegelijkertijd via hun webcam een opname van hun gezicht wordt gemaakt. Met algoritmes halen de wetenschappers daarna emotioneel relevante informatie uit de beelden van de gelaatsuitdrukkingen.

De Gentse onderzoekers zijn nog op zoek naar deelnemers. Alle info vind je hier: https://www.gheplab.ugent.be

Bronnen:
https://www.knack.be
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.degynaecoloog.nl
https://www.gynandco.be
https://www.antoniusziekenhuis.nl


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram