gezonde voeding

Dat vitaminen en mineralen gezond zijn, weten we allemaal, maar een evenwichtig voedingspatroon bevat meer dan enkel groenten en fruit. Zijn koolhydraten echt dikmakers? Moeten we alle suikers schrappen? En hoe kan je ervoor zorgen dat je als vegetariër of veganist zeker alle nodige stoffen binnenkrijgt? 

Gratis receptenboekje bij onze nieuwsbrief

Gratis receptenboekje bij onze nieuwsbrief
nieuws 7/06/2024

Kan jouw lichaam wel een gezondheidsboost gebruiken? Wij trakteren al onze nieuwsbrief-abonnees op een gratis boekje met heerlijke, gezonde ontbijtrecepten. Lees hier hoe jij eentje kan ontvangen.

lees meer »

Hoe gezond is een gele kiwi?

Hoe gezond is een gele kiwi?
dossier 3/11/2024

Gele kiwi’s staan bekend om hun zoete smaak en zachte textuur. Deze tropische vruchten zijn rijk aan vitamines en mineralen en vormen een bron van antioxidanten. Maar zijn gele kiwi’s eigenlijk gezonder dan groene kiwi’s?

lees meer »

Hoe gezond is een airfryer?

Hoe gezond is een airfryer?
dossier 29/10/2024

Airfryers worden als zoete broodjes verkocht. Je kan er voedsel in frituren, grillen of bakken. Hoewel niet iedereen dol is op de smaak van frietjes uit de airfryer, zou het een gezond alternatief zijn voor gefrituurd voedsel, dankzij het lagere gehalte aan vet en calorieën. Klopt dat ook?

lees meer »

Gezond ouder worden: wat eten?

Gezond ouder worden: wat eten?
nieuws 11/03/2024

Een nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen die vanaf hun veertigste meer eiwitten consumeren minder chronische ziekten ontwikkelen en waarschijnlijk gezonder ouder worden. Om welke eiwitten gaat het dan? En wat kan je beter mijden qua voeding?

lees meer »

Hoe gezond is brood?

Hoe gezond is brood?
dossier 3/07/2025

Over brood circuleren de laatste tijd diverse onheilstijdingen. Brood zou een dikmaker zijn, te veel mensen zouden allergisch of intolerant zijn aan tarwe-eiwitten (gluten) om brood als een gezond voedingsmiddel aan te bevelen.

lees meer »

Recept: slaatje van rode biet, ham, kaas en druiven

Recept: slaatje van rode biet, ham, kaas en druiven
recepten 3/07/2025

Deze lekkere en gezonde lunch, afgewerkt met geroosterde amandelschilfers, zal elke rode biet-fan bekoren. Maar hij is ook ideaal om rode biet te leren eten. Hier werd gekozen om de bietjes aan te vullen met radijs en little gem, maar je kunt er allerlei groenterestjes bij combineren.

lees meer »

Mag je de schil van een kiwi eten?

Mag je de schil van een kiwi eten?
dossier 19/06/2025

Zowel de groene kiwi (Actinidia deliciosa) als de gele kiwi (Actinidia chinensis, ook wel SunGold genoemd) hebben een schil die veilig is voor consumptie. De meeste mensen verwijderen ze vanwege de textuur of uit gewoonte, maar je mist dan wel een bron van vezels en antioxidanten.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hoe gezond zijn kersen?

Hoe gezond zijn kersen?
dossier 15/06/2025

Kersen zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor je gezondheid. Ontdek de 8 bewezen gezondheidsvoordelen van kersen – van betere slaap tot minder spierpijn.

lees meer »

Wat eten en drinken voor, tijdens en na het hardlopen?

Wat eten en drinken voor, tijdens en na het hardlopen?
dossier 11/06/2025

Steeds meer mensen trekken hun loopschoenen aan. Wil je goed presteren? Dan is het belangrijk om te weten wat en wanneer je het best kunt eten en drinken. Hier zijn vier praktische tips om het maximale uit je hardlooptraining of wedstrijd te halen.

lees meer »

Hoe gezond is een gele kiwi?

Hoe gezond is een gele kiwi?
dossier 20/05/2025

Gele kiwi’s staan bekend om hun zoete smaak en zachte textuur. Deze tropische vruchten zijn rijk aan vitamines en mineralen en vormen een bron van antioxidanten. Maar zijn gele kiwi’s eigenlijk gezonder dan groene kiwi’s?

lees meer »

Glutathion: de krachtige beschermer tegen oxidatieve stress

Glutathion: de krachtige beschermer tegen oxidatieve stress
dossier 19/05/2025

Glutathion speelt een cruciale rol bij het bestrijden van oxidatieve stress en het herstellen van beschadigde cellen. Aangezien een lager glutathionniveau vaak gepaard gaat met een slechtere gezondheid, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat we voldoende van deze antioxidant in ons lichaam hebben. Wat zijn natuurlijke manieren om het glutathiongehalte te verhogen?

lees meer »

Voeding en parkinson: wat eet je best (niet)?

Voeding en parkinson: wat eet je best (niet)?
dossier 15/05/2025

Wist je dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan en de progressie van parkinson? Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het risico verhogen, terwijl andere je net beschermen. In dit artikel ontdek je welke voedingsstoffen je beter kunt vermijden en welke juist kunnen bijdragen aan een gezonde hersenfunctie.

lees meer »

Rozemarijn: hét keukenkruid om oud te worden?

Rozemarijn: hét keukenkruid om oud te worden?
dossier 11/05/2025

Hoe kan het dat sommige mensen moeiteloos de leeftijd van 100 jaar bereiken, terwijl anderen veel eerder gezondheidsproblemen krijgen? In het Italiaanse dorpje Acciaroli, dat beroemd is om z’n vele honderdplussers, lijkt een opvallende factor bij te dragen aan hun uitzonderlijke levensduur: rozemarijn.

lees meer »

Uien bewaren: zo blijven ze langer goed

Uien bewaren: zo blijven ze langer goed
dossier 29/04/2025

Omdat het een basisproduct is, kopen veel mensen uien in grote hoeveelheden. Maar hoe voorkom je dat uien zacht worden, gaan rotten of beginnen te kiemen? Het antwoord: door ze op de juiste manier te bewaren.

lees meer »

Zo krijg je gezonde darmen

boeken/interviews 29/04/2025

Recente onderzoeken laten zien dat onze darmen een enorme impact hebben op onze algehele gezondheid. Als je darmen niet goed werken, zal je lichaam daar wellicht de consequenties van dragen. Dr. ir. Eric De Maerteleire, auteur van verschillende boeken over gezonde voeding, geeft een woordje uitleg en vertelt hoe je je darmen gezond kunt houden.

lees meer »

Is pindakaas gezond en hoe kan je het zelf maken?

Is pindakaas gezond en hoe kan je het zelf maken?
dossier 18/04/2025

Pindakaas wordt gemaakt van geroosterde pinda’s die men mengt tot een dikke pasta. Afhankelijk van de soort die je koopt, kan pindakaas voedingsstoffen bevatten die goed zijn voor je gezondheid. Pindakaas kan je ook zelf maken door pinda’s te vermalen in een keukenmachine.

lees meer »

Hoe gezond is rijstolie?

Hoe gezond is rijstolie?
dossier 29/04/2025

Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten en een overvloed aan onverzadigde vetzuren, lijkt rijstolie een slimme keuze voor wie op zoek is naar een hartvriendelijke olie. Toch zijn er ook kanttekeningen.

lees meer »

Het AHEI-dieet: de sleutel om gezond ouder te worden?

Het AHEI-dieet: de sleutel om gezond ouder te worden?
dossier 27/04/2025

Wil je gezond ouder worden? Onderzoekers van de Harvard TH Chan School of Public Health, de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Montreal vergeleken acht populaire voedingspatronen en het AHEI-dieet biedt de meeste voordelen, zo blijkt.

lees meer »

Recept: asperges carbonara

Recept: asperges carbonara
recepten 25/04/2025

Voor pastalovers klinkt carbonara als muziek in de oren. Bij dit gerecht heb je het romige van de carbonarasaus, maar de pasta wordt vervangen door asperges. Een eenvoudige bereiding boordevol smaak.

lees meer »

Homocysteïne: een onderschat risico voor hart- en vaatziekten

Homocysteïne: een onderschat risico voor hart- en vaatziekten
dossier 27/04/2025

Hart- en vaatziekten blijven de voornaamste doodsoorzaak in België. Naast bekende risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, roken en een te hoog cholesterol, wijst steeds meer onderzoek op de rol van homocysteïne: een belangrijke stof in het lichaam die schade kan veroorzaken aan de bloedvaten.

lees meer »

Wat is de gezondste boter?

Wat is de gezondste boter?
dossier 10/04/2025

Boter is een alomtegenwoordig product in onze keukens, maar welke variant past het best bij een gezonde levensstijl? In dit artikel bekijken we de verschillende soorten boter, hun eigenschappen en tips bij het kiezen van de juiste boter.

lees meer »

Wat eten bij het mediterraan dieet?

Wat eten bij het mediterraan dieet?
dossier 9/04/2025

Het mediterraan dieet draait om een goede balans tussen verse groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, vis en olijfolie. Maar waarom is het zo gezond? En hoe pas je het toe?

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt