Hoe gezond zijn mandarijnen?
In dit artikel
Hoe gezond zijn mandarijnen?
dossier
Een mandarijn is een citrusvrucht die verwant is aan de sinaasappel, maar sterker en zoeter smaakt. Welke gezondheidseffecten heeft de mandarijn precies? En wat is het verschil met clementines?
Lees ook: Hoe gezond is een banaan?
Lees ook: De voordelen van citrusvruchten voor je gezondheid en welzijn
Wat is het verschil tussen mandarijnen en clementines?
© Getty Images
Mandarijnen zijn afkomstig uit China, waar ze aan kleine tot middelgrote citrusbomen groeien. Hun schil is dieporanje en leerachtig. Clementines zijn de kleinste onder de citrusvruchten. Ze hebben een meer glanzende schil en een meestal pitloze binnenkant. Men ziet ze vaak als een variëteit van mandarijnen, maar ze zijn technisch gezien een hybridevorm van mandarijnen en zoete sinaasappelen. Mandarijnen en clementines hebben een vergelijkbaar voedingsprofiel, met enkele subtiele verschillen:
- Over het algemeen bevat een mandarijn meer calorieën dan een clementine: ongeveer 53 calorieën, terwijl een clementine 47 calorieën per 100 gram bevat.
- Clementines zijn rijker aan vitamine C, vitamine B1, vitamine B3 en foliumzuur. Ze bevatten dan weer minder natrium dan mandarijnen.
- Mandarijnen bevatten meer vitamine B2 en vitamine B5 dan clementines. Ze hebben ook een relatief hogere hoeveelheid calcium, zink en magnesium.
Lees ook: Pesticiden: hoe kan je bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zoveel mogelijk vermijden?
De gezondheidsvoordelen van mandarijnen
Zoals de meeste citrusvruchten zitten mandarijnen boordevol vitaminen, vezels en heilzame plantaardige stoffen. Eet je ze regelmatig, dan kan dat bepaalde gezondheidseffecten opleveren:
Mandarijnen zijn rijk aan flavonoïden, een
antioxidantensoort die je lichaam helpt te verdedigen tegen een onevenwicht van vrije radicalen dat anders zou kunnen leiden tot oxidatie. Oxidatie is een bevorderende factor voor veroudering en het ontstaan van ziekten als kanker en
hartziekten. Ook onderdrukken flavonoïden genen die kankergroei ondersteunen en ze maken kankerbevorderende verbindingen inactief.
- Versterkt je immuunsysteem
Door hun hoge gehalte aan
vitamine C kunnen mandarijnen je immuunsysteem versterken. Vitamine C is een antioxidant die de functie van je immuuncellen versterkt om oxidatieve schade te bestrijden. Het helpt ook schadelijke microben te vernietigen. Bovendien verbetert vitamine C de glans en kleur van je huid. Als je hoge dosissen vitamine C inneemt, kan je in bepaalde situaties wonden sneller doen genezen.
- Verbetert de darmgezondheid
Vezels bevorderen de spijsvertering. Er zijn twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. Citrusvruchten, zoals mandarijnen, zijn bijzonder rijk aan oplosbare vezels. Dit soort vezels vormt een gel in het spijsverteringskanaal die water in je darmen trekt om de ontlasting te verzachten. Dat zorgt voor een vlottere stoelgang. Mandarijnen bevatten ook een kleine hoeveelheid onoplosbare vezels, meer dan veel andere vruchten. Onoplosbare vezels passeren de darm zonder te worden afgebroken. Beide soorten vezels zouden het risico op chronische ziekten verminderen en kunnen zelfs gewichtsverlies stimuleren.
- Kan het risico op nierstenen verminderen
Uit onderzoek blijkt dat een dieet dat rijk is aan citrusvruchten zoals mandarijnen, het risico op
nierstenen vermindert. Nierstenen kunnen zich vormen door een laag citraatgehalte in de urine. Als je geregeld citrusvruchten eet, wordt het citraatgehalte hoger, en neemt het risico op nierstenen dus af.
Een mandarijn bevat veel
kalium. Dit mineraal is zeer belangrijk voor een goede vochtbalans en een stabiele
bloeddruk. Ook zorgt kalium ervoor dat de zenuwen signalen kunnen doorgeven en dat de spieren zich kunnen samentrekken.
Lees ook: 7 redenen waarom een kiwi heel erg gezond voor je is
Bronnen:
https://www.healthline.com
https://foodstruct.com
Laatst bijgewerkt: oktober 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.