Welke rol speelt kalium in je lichaam?

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
123_kalium_mineraal_2021.jpg

dossier Kalium is een mineraal dat een belangrijke functie vervult in ons lichaam. Het behoort tot de familie van de elektrolyten, wat betekent dat het elektrische impulsen geleidt door het lichaam. Elektrolyten helpen bij een aantal essentiële lichaamsfuncties, zoals bloeddruk, normale waterbalans, spiersamentrekkingen, zenuwimpulsen, spijsvertering, hartritme en pH-balans.


Hoeveel kalium er precies aanwezig is je lichaam, wordt bepaald door je nieren. Heb je een tekort of een overschot aan kalium, dan kunnen er klachten ontstaan. Normale waarden bevinden zich tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter.
Welke voedingsmiddelen bevatten kalium?
Je lichaam maakt van nature geen kalium aan. Het is dus belangrijk om voldoende kaliumrijke voedingsmiddelen op het menu te zetten. Je vindt het mineraal onder andere in:

fruit: abrikozen, bananen, kiwi's, sinaasappels, ananas,...
groenten: bladgroenten, wortelen, aardappelen,...
mager vlees
volle granen
bonen en noten

De meeste mensen krijgen voldoende kalium binnen door een evenwichtige voeding. Is dat niveau toch te laag, dan kan een arts het mineraal in supplementvorm voorschrijven. Als het tekort ernstig is, kan zelfs een intraveneuze behandeling nodig zijn. Bij een teveel aan kalium, kan een kaliumarm dieet of medicatie aangewezen zijn.

Lees ook: Mogelijke effecten van gelijktijdig gebruik medicijnen en voedingssupplementen

Kaliumtekort (hypokaliëmie)
Een kaliumtekort of hypokaliëmie door een te lage inname via de voeding komt zelden voor. Wel kunnen bepaalde aandoeningen het tekort veroorzaken, zoals een nierziekte, overmatig gebruik van diuretica, overmatig zweten, diarree en braken, een magnesiumtekort en het gebruik van antibiotica.

De symptomen van hypokaliëmie variëren al naargelang de ernst van het tekort. Een tijdelijk tekort door veel te zweten tijdens een zware training bijvoorbeeld, geeft geen symptomen als je nadien een maaltijd of elektrolyten inneemt. Maar een ernstig tekort kan levensbedreigend zijn. Symptomen die daarop wijzen zijn:

extreme vermoeidheid
spierkrampen, zwakte of krampen
onregelmatige hartslag
constipatie, misselijkheid of overgeven

Lees ook: Nierfalen of nierinsufficiëntie: herken de symptomen

Kaliumoverschot (hyperkaliëmie)
Anderzijds kan te veel kalium hyperkaliëmie veroorzaken. Dit komt zelden voor bij mensen met een evenwichtige voeding. Risicofactoren voor overdosering zijn onder meer:

te veel kaliumsupplementen nemen
nierziekte
langdurige inspanning
cocaïnegebruik
chemotherapie
diabetes
ernstige brandwonden

Een teveel aan kalium kan je opmerken door een abnormale hartslag (aritmie). Ernstige gevallen kunnen zelfs fataal zijn. Mensen die een milde vorm van kaliumoverschot hebben, zullen echter zelden symptomen vertonen. Als een van bovenstaande risicofactoren van toepassing is, laat je dus het best op regelmatige basis een bloedonderzoek uitvoeren.

Bronnen:
https://www.nice-info.be
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.healthline.com

Lees ook: Onregelmatig hartritme: Hoe kan je zelf je hartritme meten?


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram