Gerelateerde artikels
Hoe gezond is een banaan?
In dit artikel
Hoe gezond is een banaan?
dossier
Bananen hebben een bedenkelijke reputatie door hun hoge suikergehalte en zijn daarom vooral geliefd bij sporters. Maar deze vruchten hebben heel wat gezondheidsvoordelen, zolang je ze met mate consumeert.
Lees ook: Alles wat je moet weten over de banaan
Hoge voedingswaarde
Bananen bevatten heel wat vitaminen, mineralen en antioxidanten.
- Vitamine B6: een middelgrote banaan levert ongeveer een kwart van de vitamine B6 die je elke dag zou moeten binnenkrijgen. Deze vitamine helpt bij de stofwisseling en speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap en de kindertijd, en bij de gezondheid van het immuunsysteem.
- Vitamine C: een banaan bevat 10 milligram vitamine C van de 75-90 milligram die je per dag nodig hebt. Vitamine C beschermt je tegen de schade die in het lichaam wordt veroorzaakt door bv. sigarettenrook, pesticiden, bepaald voedsel,... en helpt ook bij een goede werking van het immuunsysteem.
- Vitamine A: Deze vitamine is goed voor je gezichtsvermogen en beschermt je tegen kanker.
- Magnesium: Dit mineraal helpt je bloeddruk en bloedsuikerspiegel onder controle te houden en houdt je botten sterk. Een banaan is goed voor 8% van je dagelijkse behoefte.
- Kalium: Een banaan van gemiddelde grootte levert 450 milligram, 13% van wat je dagelijks nodig hebt. Dit mineraal is belangrijk voor de gezondheid van het hart. Kaliumrijke voedingsmiddelen helpen ook je bloeddruk onder controle te houden.
Verder zijn bananen rijk aan antioxidanten zoals carotenen, fenolen en catechines die het risico op kanker verminderen, helpen ze bij het behoud van je zicht, en verlagen ze het risico op cardiovasculaire aandoeningen.
Lees ook: Hartinfarct: herken de signalen
Groen, geel of bruin?
De banaan heeft drie fasen: groen, geel en bruin. Van groene bananen wordt aangenomen dat ze dezelfde micronutriënten bevatten als wanneer ze rijp zijn. Daarenboven zitten groene bananen vol met resistent zetmeel: onoplosbare vezels die helpen bij een goede darmwerking. Daarnaast heeft resistent zetmeel nog andere gezondheidsvoordelen:
- Stimuleert het verzadigingsgevoel na de maaltijd.
- Vermindert insulineresistentie.
- Zorgt voor een lagere bloedsuikerspiegel na de maaltijd.
Als je de banaan langer laat rijpen, zetten enzymen het zetmeel langzaam om in suikers, wat ervoor zorgt dat bananen gemakkelijker te verteren zijn en het antioxidantenniveau verhoogt. Gele en bruine bananen bevatten dus meer suiker, maar ook meer antioxidanten.
Lees ook: De ideale manier om bananen te bewaren
Hoeveel bananen mag je eten?

Om optimaal te functioneren, heeft je lichaam allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Je kiest dus het best voor voeding uit de verschillende voedselgroepen: niet enkel koolhydraten (waaruit bananen voornamelijk zijn opgebouwd), maar ook voldoende eiwitten en vetten. Hoeveel bananen je precies mag eten, hangt af van jouw persoonlijke behoefte aan calorieën en voedingsstoffen. Maar over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan twee bananen per dag te eten door hun hoge gehalte aan suiker.
Lees ook: Hoe vermijd je dat alle bananen van de tros tegelijk rijp worden?
Passen bananen in een dieet?
Voedingsmiddelen met veel vezels geven je een vol gevoel, waardoor je automatisch minder calorieën inneemt. Daarom zijn vezelrijke producten heel nuttig als je wilt afvallen. Een rijpe banaan van gemiddelde grootte bevat 3 gram vezels. Dat is ongeveer 10% van wat je elke dag nodig hebt. Bovendien bevat een banaan minder dan een halve gram vet, ongeveer 100 calorieën en heel wat noodzakelijke voedingsstoffen. Het is dus een prima tussendoortje als je op dieet ben.
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist