Zijn smoothies even gezond als een stuk fruit?

123-av_smoothie_vrouw.jpg

dossier

Een smoothie van vers fruit is lekker en gezond - op voorwaarde dat er geen extra suiker is toegevoegd – maar tijdens het blenden gaan er wel een aantal vezels verloren. 
En zo'n drankje gaat ook gemakkelijk naar binnen waardoor je al snel wat extra calorieën opslaat.

Een onderzoek in Groot-Brittannië leidt tot de conclusie dat het eten van sommige soorten vers fruit in pure vorm (niet geblend) het risico op diabetes type 2 gevoelig kan verlagen. De onderzoekers stelden vast – maar konden het nog niet staven – dat mensen die elke week minimum 2 porties druiven, pruimen, blauwe bessen, appels of peren aten 23 % minder risico hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen. Wie daarentegen elke dag fruitsap dronk, verhoogde zijn risico zelfs met 21%. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat de geconcentreerde suikers in fruitsap pieken veroorzaken in de bloedsuikerspiegel.

Het is nog niet duidelijk welke nutriënten in deze vruchten beschermen tegen diabetes, maar één ding is zeker: an apple a day might keep the blood sugar disease away. 
Er wordt ook aangeraden om de schil zoveel mogelijk op te eten want die bulkt van de gezonde voedingsstoffen.

Bron:
WebMD

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram