Kunnen pompoenen giftig zijn?

123-pompoen-170-11.jpg

nieuws Niet alle pompoenachtigen zijn eetbaar. Sommigen soorten kunnen zelfs tot vergiftiging leiden, omdat ze cucurbatines bevatten. Dat zijn giftige stoffen die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken.

De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin. De bijen kunnen hier een kruisbevruchting tussen verschillende soorten teweegbrengen. De vruchten die als gevolg hiervan ontstaan en cucurbitacines bevatten, zijn vaak niet te onderscheiden van de ongevaarlijke eetbare pompoen.

Symptomen
Symptomen treden snel op na een inname van slechts een kleine hoeveelheid. Men begint te braken, men krijgt koliekachtige buikpijn en hevige, soms bloederige diarree. Dit kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen. Eveneens kunnen duizeligheid, uitgesproken speekselvloed en hartkloppingen optreden.

Behandeling
In geval van symptomen moet men altijd een arts raadplegen.

Preventie
• Proef de rauwe vrucht. Als die bitter smaakt: uitspuwen en niet gebruiken. Een eetbare pompoen smaakt neutraal tot licht zoet. Opgepast: kinderen of mensen die bittere smaken niet goed proeven zijn slechte testpersonen.
• Gebruik geen pompoenachtigen die in de tuin spontaan ontkiemen of “recycleer” geen zaden uit zelf gekweekte pompoenen.
• Alle sierpompoenen zijn giftig.

Laatst bijgewerkt: november 2019
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram