Let op: hulst en maretak zijn giftig
dossier Hulst en maretak worden gergeld gebruikt als kerstversiering, maar je houdt de planten toch best uit de buurt van kinderen, want zowel de besjes als de bladeren van hulst (Ilex aquifolium) en maretak (Viscum album) zijn giftig. Wat moet je doen als je kind hulst of maretak in de mond heeft of heeft ingeslikt?
Wat doen als je kind bessen van hulst heeft gegeten?
Het eten van enkele hulstbesjes is relatief onschuldig. Bij inname van meer dan 5 besjes kunnen hevig braken, diarree en soms slaperigheid optreden. Als een kind hulstbesjes gegeten heeft, moet je eerst alle restjes uit de mond verwijderen en de mond spoelen met water of reinigen met een nat washandje. Heeft het kind minder dan 5 bessen gegeten, dan volstaat het om een glas water te laten drinken. Heeft het kind 5 tot 10 bessen gegeten, dan moet het medicinale houtskool krijgen. Medicinale houtskool of actieve kool is te verkrijgen in de apotheek. Het is belangrijk houtskoolpoeder zo vlug mogelijk na de inname van de hulst toe te dienen, liefst binnen het uur. Raadpleeg wel altijd het Antigifcentrum (070 245 245) of je huisarts. Dien dus nooit medicinale houtskool toe zonder medisch advies.
Ruim uit voorzorg best alle losgekomen besjes op, zodat kinderen niet in de verleiding komen.
Lees ook: Hoe kan je hulst best snoeien en bewaren?
Wat doen als je kind (bessen van) maretak heeft gegeten?
Een kind dat enkele besjes opeet, loopt geen risico, maar bij meerdere bessen is er kans op braken en diarree. Na inname van bessen reinig je best het mondje en geef je het kind wat water te drinken.
Als een kind bladeren en twijgjes heeft ingeslikt, kunnen symptomen optreden zoals braken, misselijkheid en diarree. Eventueel treden ook algemene klachten op, zoals slaperigheid, zwakte en koorts. Na inname van bladeren of takjes neem je sowieso best contact op met het Antigifcentrum.
Lees ook: Koorts bij kinderen: waarop moet je letten?
Bron:
https://www.antigifcentrum.be
https://www.24baby.nl