Waarom word je ’s nachts altijd wakker op hetzelfde uur?
dossier
Lees ook: 7 tips om snel in slaap te vallen
Waarom word je wakker ‘s nachts?
- Zelfs als je slaapt, is je lichaam nog hard aan het werk om af te breken wat je die dag hebt gegeten en gedronken. Het kan dus goed zijn dat je wakker wordt om naar het toilet te gaan, maar als dat geregeld gebeurt, kan er misschien sprake zijn van nocturie.
- Mensen met een depressie hebben vaak een slecht slaappatroon, waardoor ze zich vaak moe voelen overdag.
- Regelmatig wakker worden 's nachts kan ook een symptoom zijn van slaapapneu. Als je deze aandoening hebt, stop je af en toe met ademen tijdens je slaap. Naast wakker worden, kan slaapapneu je hartritme verstoren en de zuurstofstroom naar je lichaam verminderen.
- Ook piekeren is een veel voorkomende spelbreker voor onze nachtrust. Een stressvolle dag kan leiden tot een onrustige nacht, waardoor je maar oppervlakkig slaapt en geregeld wakker wordt. Een bepaalde angst kan hetzelfde effect veroorzaken.
"Als je wakker wordt en begint te piekeren, angstig of gefrustreerd bent, heb je waarschijnlijk je sympathische zenuwstelsel geactiveerd, je vecht-of-vluchtsysteem", legt de Canadese psycholoog en slaapexpert Dr. Alexa Kane uit. "Wanneer dit gebeurt, schakelen je hersenen over van de slaapstand naar de waakstand. Je geest kan op hol slaan en je hartslag en bloeddruk kunnen omhoog gaan. Dat maakt het veel moeilijker om weer in slaap te komen. Dit soort stressreacties kan leiden tot slapeloosheid.”
Lees ook: Switch naar een positieve mindset voor minder kans op angst en depressie
Wat moet je doen als je midden in de nacht wakker wordt?
- Oefen een diepe ademhaling.
- Mediteren.
- Lees iets.
- Luister naar rustgevende muziek.
Lees ook: Podcast over slaap: hoe kan je je nachtrust verbeteren?
Tips om te voorkomen dat je midden in de nacht wakker wordt
- Hou een consistent slaap-waakschema aan. Dat betekent dat je elke dag op hetzelfde tijdstip opstaat, ook in het weekend. Daarnaast ga je best ook altijd rond hetzelfde uur slapen, en bereid je lichaam ook voor op de nachtrust.
- Drink niet veel meer in het laatste uur voor je naar bed gaat. Ook laat eten kan je beter vermijden.
- Probeer slaapmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn. Magnesium zou bijvoorbeeld je slaapkwaliteit verbeteren. Laat je wel adviseren door een professional.
- Maak je slaapkamer zo donker en stil mogelijk
- Schakel ‘s nachts bij het wakker worden een apparaat met witte ruis in.
- Zoek hulp voor stress, angst of depressie. Als zelfzorg en een mindfulnessroutine niet (of niet genoeg) helpen, neem dan contact op met een zorgverlener om te zien welke zorg hij of zij aanbeveelt.
Lees ook: 30 tips om beter te slapen als je ouder wordt