- nieuwsGember bewaren, hoe doe je dat?
- receptenRecept: witte kool in de oven
- dossierHoe gezond is een airfryer?
- dossierHoe kook je pasta zoals de Italianen?
- dossierHoe maak je champignons schoon?
Hoe kan je mosselen best bewaren?
In dit artikel
Hoe kan je mosselen best bewaren?
dossier Hoe kan je mossels best bewaren na aankoop? En hoelang blijven ze eetbaar? Enkele bewaartips.
Lees ook: Waarop letten als je mosselen eet?
Mosselen bewaren in koelkast
Los bewaard zijn ongekookte mosselen niet langer dan twee dagen houdbaar. Om ze vers te houden en elk risico op vergiftiging te vermijden, moeten ze in het koudste deel van de koelkast worden bewaard, dat is de groentelade. Leg ze in een vergiet zodat ze niet in hun eigen vocht liggen. Idealiter laat de verpakking een beetje lucht door, omdat de diertjes nog leven. Leg ze dus niet in een hermetisch afgesloten bak. De mossels bewaren in gezouten water of bij rauwe groenten is ook geen goed idee.
Voor verpakte, ongekookte mosselen kan je de houdbaarheidsdatum op de verpakking checken. Bewaar ze in elk geval in de koelkast. Mosselen die je in de supermarkt koopt, zitten dan wel (meestal) in een vacuüm verpakking, maar er zit toch nog steeds voldoende lucht in die verpakking om de schelpdieren een dag (of twee) in leven en vers te houden.
Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Lees ook: Het beste recept voor 'mosselen natuur'
Mosselen invriezen
Mosselen kan je tot drie maand in de diepvries bewaren, maar je kookt ze wel best voor je ze invriest.
Lees ook: Mosselen met kokosmelk
Welke mossels zijn niet meer goed?
- Gooi kapotte mosselschelpen weg.
- Ook mossels die voor het koken niet sluiten of na het koken niet openen, kan je beter niet opeten.
- Ruiken mossels raar of zijn ze verkleurd? Dan zijn ze niet meer eetbaar.
Lees ook: Recept: Provençaalse mosselen met frietjes uit de oven
Bronnen:
https://www.bewaren.eu
https://www.bewaren.eu
https://www.voedingscentrum.nl
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist